Warning: include(/home/harrypotter/coduri/sesiune.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/stiati_ca/stiati.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/sesiune.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/stiati_ca/stiati.php on line 2
Lumea lui Harry Potter: Aspecte inedite, stiri, stiati ca...
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/header.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/stiati_ca/stiati.php on line 9

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/header.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/stiati_ca/stiati.php on line 9

Aspecte si stiri inedite, stiati ca...

Hinchipunii [de Cezaramuresan]

In folclorul tinutului vestic al Angliei se spune ca hinchipunul salasuieste noaptea in zone izolate, asteptand apropierea unui calator inainte sa aprinda un felinar si sa apara la orizont. Trecatorul obosit, incantat la vederea palpairii unei luminite in zare, se indreapta spre ea confundand-o cu destinatia sa .Inainte sa apuce sa faca ceva cade intr-un sant ,se scufunda intr-o mlastina sau cade de pe o stanca - spre amuzamentul hinchipunului.
In folclorul englezesc sunt multe povesti despre calatori care ratacesc in cercuri, cad in santuri, isi pierd simtul de orientare si ajung in nord cand ei se indreptau de fapt spre sud. Poate ca motivul este ca aproape toata partea rurala a Angliei are numeroase pamanturi si tinuturi mlastinoase, care ofera, mai ales pe timp de noapte multe ascunzisuri. In loc sa dea vina pe peisaj, secolele de traditie au indreptat vina catre fiinte supranaturale. Sau poate ca misterul se datoreaza faptului ca oamenii de stiinta au aratat ca omul face cu piciorul stang un pas mai mic decat cu cel drept, iar in caz de ceata sau noaptea, cand nu isi poate corecta drumul cu ajutorul vederii, din aceasta cauza descrie un cerc, practic ratacindu-se.
In folcorul nostru Ielele sau Baba Cloanta ademenesc calatorii.


Zanza in filmul Prizonier la Azkaban

Desi in cartea 3 din seria HP, si in nici una dintre cartile scriitoarei JK Rowling, nu exista zanza, in filmul 3 al seriei Harry Potter, Prizonier la Azkaban, apar zanza.
Zanza sunt de fapt, trofee de razboi ale tribului jivaro. Numele de jivaro este numele dat de spanioli tribului, insemnand salbaticii. Tribul se numea de fapt, aguarana sau huamtisa.
Tribul jivaro traieste de-alungul raului Santiago si in partea amazoniana a Peru-ului si Ecuadorului.
Jivaro erau vanatori de capete. Zanza era trofeul de razboi, pe care il luau de la dusman. Capul taiat al dusmanului, micsorat dupa o practica groaznica: se desprindea pielea si apoi se umplea cu nisip fierbinte. Datorita caldurii, se micsora, pastrand trasaturile. Locul ochilor si al gurii era cusut.
Razboinicii jivaro purtau zanza la brau, considerand ca astfel nu vor fii urmariti de spiritele dusmanilor ucisi in lupta.
Jivaro i-au considerat dusmani pe albi mult timp, in anii 1960 inca mai existau razboaie cu acestia.
Ultimele zanza au fost facute in anii 1980-1981.
Zanza sunt expuse la Muzeul Grigore Antipa din Bucuresti.
Avand in vedere toate cele de mai sus, nu putem decat sa ne intrebam ce legatura au aceste zanza cu Harry Potter si povestea lui... dar poate ca doar regizorul poate raspunde la aceasta intrebare.

Ce se mai face in scop publicitar

Initial, in scop publicitar s-a anuntat ca ziua lui J.K.Rowling, Daniel Radcliffe si Richard Griffiths ar fi pe 31 iulie.
Ulterior, s-a aflat ca ziua lui Daniel nu este pe 31 iulie ci pe 23 iulie.

Despre animalutzele ce apar in filmele Harry Potter

Hedwig este interpetat de 2 bufnite pe nume: Gizmo si Ook.
Doamna Norris este interpretata de 3 pisicutze: 2 motanei si o pisicuta. Unul dintre motanei a fugit in timpul filmarilor si s-a intors dupa 2 zile.

Despre inscriptia de pe oglinda lui Erised

In "Harry Potter si Piatra Filosofala" se descrie oglinda lui Erised ca fiind o oglinda splendida, pana in tavan, cu rama aurie si care se sprijina pe doua picioare, terminate cu gheare.
Inscriptia din partea de sus este: Erised stra ehru oyt ube cafru oyt on woshi.
Imaginatia scriitoarei noastre preferate si originalitatea ei ne incanta. Ce inseamna aceasta inscriptie si cum poate fi ea citita? Nimic mai simplu:

 • in primul rand, trebuie citit de la coada la cap;
 • in al doliea rand, trebuie legate literele astfel incat sa se formeze cuvinte in limba engleza;
  Rezultatul prelucrat:
 • de la coada la cap: ishow no tyo urfac ebu tyo urhe arts Desire
 • in limba romana aceasta inseamna: nu iti arat fata ci dorinta inimii.

  Observati ca Erised nu insemna decat desire scris invers. Iar in limba engleza, desire=dorinta.
  Facem aceasta mentiune, tocmai pentru a pune capat unei controverse purtate in jurul a ceea ce a vazut Harry si Ron in aceasta oglinda. S-a discutat in diverse locuri pe Net si nu numai, ca prin cartea a 5-a ceva din ceea ce a vazut Ron in oglinda s-a adeverit, si prin urmare, Harry ar muri la sfarsitul cartii a 7-a, intrucat el si-a vazut rudele moarte. Deci, pe rama oglinzii, este inscris ceea ce arata cu adevarat oglinda: dorinta cea mai adanca (asa cum spunea Dumbledore) si nu viitorul (asa cum sustineau unii).

 • Despre creaturile magice din Harry Potter

 • Phoenix: Creatura mitologica, originara din Arabia, conform legendelor traia 500 de ani, dupa care era mistuita de foc. Renastea apoi din propria cenusa. In mitologia egipteana, pasarea phoenix reprezenta zeul soare Ra, care noaptea murea si dimineata renastea. In traditiile vechi crestine phoenixul era un simbol al imortalitatii si reinvierii.
 • Centaur: Creatura mitologica, originara din regiunile muntoase din Thessalia si Arcadia, in Grecia de azi. Este reprezentat ca avand bustul de om, si torsul si picioare de cal. Centaurul este caracterizat in legende prin violenta si salbaticie. In mitologia greaca a existat si o exceptie de la acest caracter respingator al centaurilor, intruchipat de Chiron, cel care se povesteste ca i-a educat chiar pe Ahile si Iason, fiind, de asemeni, cunoscut pentru intelepciune si bunatate.
 • Grifon: Creatura legendara, reprezentat in literatura ca avand capul, ciocul si aripile de vultur, corpul si picioarele de leu. Grifonul este originar, conform mitologiei, din Orientul Mijlociu, fiind gasit in diverse sculpturi babiloniene, asiriene si persane. In arhitectura gotica a Evului Mediu, grifonii apar sub forma gargoylor de piatra, sculpturi ce de obicei incadreaza intrarile principale. Simbolizeaza putere si vigilenta.
 • Basilisk: Creatura mitologica, un sarpe de dimensiuni gigantice. In realitate, insa, basiliscul este o soparla de mici dimensiuni, comuna, din familia iguanei. Este cea pe care o vedem adesea in genericele emisiunilor TV, ca parand ca alearga pe apa. Secretul ei este, insa, intr-o acceleratie foarte mare atinsa de ea la intrarea pe suprafata apei, si in greautatea sa redusa, reusind astfel sa parcurga distate foarte mari de apa in alergare, pana se scufunda.
 • Unicorn: Creatura legendara, de culoare alb pur, avand corpul de cal si un corn rasucit in frunte. Simbolizeaza curatenia si castitatea. Folosit in heraldica si pe tapiseriile din Evul Mediu.

 • Ce putem spune despre Merlin, de pe cartonasele cutiilor cu broscute de ciocolata?

  Merlin este un personaj al legendelor Arthuriene, create de vechile popoare din actuala insula a Marii Britanii.
  Legendele nu sunt foarte consecvente cu orgininea lui Merlin. O parte a lor spun ca tatal lui Merlin ar fi un demon, iar mama o calugarita de la manastirea Carmarthen din sud-vestul Tarii Galilor, altele indica drept tata pe un soldat.
  Merlin este prezent in legende ca fiind cel care l-a invatat pe micul print Arthur si l-a sprijinit pentru a ajunge rege.
  Sfarsitul legendei este, insa incarcat de semnificatii. El indica, un apus al puterii lui Merlin, si o ridicare a puterii stiintei. Practic, o trecere de la obiceiurile vechi, legate de magie si stiinta oculta, la stiinta moderna, care exclude de la sine stiintele oculte.
  Merlin este, astfel, simbolul unei lumi care ia sfarsit, lasand loc unei lumi moderne, pe care o cunoastem mai bine. Acest lucru este, intr-un fel, preluat si de JRR Tolkien in trilogia Stapanul Inelelor, si se mai poate regasi si in alte lucrari din domeniul Fantasy, legendar.

  Cine a fost Paracelsus, cel care apare pe cartonasele din cutiile broscutelor de ciocolata?

  Pilippus Aureolus Paracelsus (1493 - 1541), pseudonim al lui Theophrastus Bombastus von Hohenheim, filosof de origine elvetiana este recunoscut ca fiind unul dintre pionierii medicinei de azi.
  El a fost cel care, pentru prima data in istoria medicinei, a atras atentia ca bolile pot fi cauzate si de agenti externi ai corpului uman, si nu neaparat din interior, si ca, de asemeni, bolile pot fi vindecate cu substante chimice, asemeni medicamentelor de azi.
  Nascut in Einsiedeln, Elvetia, Paracelsus a absolvit facultatea de medicina din Viena, si a calatorit aproape toata viata in cautarea adevarului stiintific, fiind, si el, asemeni celor din vremea lui, convins in posibilitea de descoperirea pietrei filosofale.
  Este considerat unul dintre precursorii homeopatiei de azi, si, desi multe dintre scrierile lui au influente legate de magie, a fost unul dintre cei care a rupt barierele medicinei vechi, punand bazele unor metode stiintifice in descoperirea tratamentelor bolilor omului.

  Ce inseamna, de fapt, Piatra Filosofala?

  Din istoria aparitiei chimiei ca stiinta exacta, aflam despre faptul ca inceputurile sale au fost destul de innegurate, dar adaptate perfect epocii respective.
  Desi inceputurile ei se pierd in antichitate, evul mediu a reprezentat, de fapt perioada in care o serie de oameni de stiinta ai vremii au cautat mijloace pentru a obtine cantitati cat mai mari de aur, de a obtine secretul bogatiei fara limite.
  Printre initiatori, putem mentiona filosoful german Albertus Magnus si calugarul britanic Roger Bacon, care au crezut amandoi in posibilitatea transformarii oricarui metal in aur, utilizand o substanta pe care ei au denumit-o "Piatra filosofala".
  Cautarea unei astfel de substante a captat interesul multor oameni de stiinta de atunci, numiti alchimisti, si imaginatia lor nu s-a oprit aici. Roger Bacon a considerat ca din aceasta substanta, piatra filosofala, dizolvata intr-o substanta obtinuta chimic (apa regala), se poate obtine elixirul vietii.
  Desi acestea nu erau decat pure imaginatii ale lor, totusi aceste cautari au dus la aparitia stiintei chimiei de azi, prin descoperirea procedeelor de amestecare a substantelor chimice, a alcoolului etilic si a multor alte substante folosite azi in mod curent.
  Astfel, desi nu au gasit niciodata ceea ce au cautat, acesti oameni au pus bazele unei stiinte fara de care medicina moderna nu s-ar fi putut dezvolta, si multe dintre industriile de azi ar fi fost intr-un stadiu de inapoiere.

  Alte elemente interesante despre numele din Harry Potter

  Exista anumite aspecte interesante despre numele alese de JK Rowling pentru personajele sale. Sa le luam pe rand:

 • Remus Lupin: Remus este prenumele profesorului Lupin. Dupa cum stim din istorie, Remus si Romulus au fost cei care au intemeiat Roma, ei fiind crescuti cand erau mici de lupi. De aici legatura cu numele sau: Lupin
 • Argus Filch: Filch este un cuvant din limba engleza care semnifica "a fura", in timp ce Argus provine din mitologia greaca, fiind numele unui monstru care avea un ochi cu care vedea peste tot. De aici si ideea ca Filch poate vedea peste tot in castelul Hogwarts
 • Patronus: acest cuvant este similar cuvantului "Protector", deci vraja Expecto Patronus poate insemna, de fapt, o asteptare a unei protectii, protejari
 • Minerva Mc Gonagall: unele surse sustin ca numele ei inseamna tradus Zeita Intelepciunii
 • Sirius Black: Sirius este numele celei mai stralucitoare stele din constelatia Canis Major. Steaua Sirius este supranumita "Steaua Cainelui". Se poate face o legatura, astfel, intre acest lucru si faptul ca Sirius se poate transforma intr-un caine mare.
 • Mundungus Fletcher: Mundungus este un cuvant vechi care semnifica "tabac". Sa nu uitam ca Mundungus miroase mereu a tutun, in cartile HP
 • Ludo Bagman: Ludo in latina semnifica "a juca", in timp ce Bagman este un cuvant din argoul britanic, care semnifica o persoana care colecteaza banii. De aici se face o legatura evidenta cu dorinta permanenta in cartile HP (si in site-ul nostru) a lui Ludo de a aduna bani de la ceilalti prin intermediul jocurilor
 • Madame Maxime: Maxime este un termen care vin din limba latina, semnificand "cea mai mare", "cea mai intinsa", si de aici se deduce o legatura cu dimensiunile doamnei directoare
 • Dumbledore: acest termen semnifica bondar, barzaune. Destul de comica asocierea cu directorul de la Hogwarts...
 • Severus Snape: Rowling a declarat ca a luat numele de Snape dupa un oras pe care l-a vizitat, iar numele de Severus este usor de intuit de unde vine, insa.
 • Sybil Trelawney: Sybil este un termen care semnifica "adorator"

 • V-ati intrebat de ce unii oameni au avut reactii negative in privinta cartilor Harry Potter?

  Nu se poate sa nu fi auzit ca unii oameni considera ca aceste carti incurajeaza vrajitoria.
  Ceea ce insa nu iau in calcul acestia este ca lumea lui Harry Potter este o lume imaginara, care nu exista in realitatea noastra. Termenii folositi sunt apartin folclorului anglo-irlandez si nu au legatura cu realitatea.
  Astfel cei ce iau in serios cartile HP critica si considera ca anumite fiinte descrise acolo ar fi creaturi ale raului: unicornii, pasarile phoenix. Ni se pare o exagerare. Ceea ce ar putea sa puna pe ganduri ar fi folosirea cifrei 666, cunoscuta de orice crestin adevarat, ca fiind cifra fiarei. In cartile HP, aceasta cifra apare ascunsa printre randuri: se vorbeste despre varsta lui Nicholas Flamel, care cu un an inainte de ascunderea pietrei filosofale la Hogwarts ar fi implinit varsta de 665 de ani, ceea ce insemna ca in anul acela ar fi implinit 666 de ani.
  O alta referire ascunsa la aceasta cifra apare in codul format de catre d-l Weasley pentru a intra in Ministerul Magiei: 62442, care, adunand cifrele a2a cu a3a si a4a cu a5a, ne poate da 666. Ciudata coincidenta, intradevar... Trebuie mentionat insa ca aceasta chiar este o coincidenta. Un user de pe site, Penelope, mi-a atras atentia insa asupra unui articol de pe site-ul HP Lexicon, in care se arata ca in cazul telefonului catre Ministerul Magiei, cifrele respective nu inseamna altceva decat MAGIC format prin apasarea tastelor telefonului cu taste. Iata cat de usor se poate ajunge la o concluzie gresita.
  Ceea ce este insa de remarcat este ca in discutia fanilor cu JK Rowling din data de 15 august 2004, JK Rowling vorbeste despre botezul lui Harry si foloseste termenul christening (crestinare), nu doar simplu baptise (botez).
  Un alt aspect care poate pune pe ganduri este cel al ideii de posesie a lui Harry de catre Voldemort, un concept efectiv demonic, respingator. Totusi, trebuie avut in vedere faptul ca acest eveniment nu este nici pe departe prezentat ca fiind acceptabil, ci si pentru personajele din carte este de netolerat si de respins.
  Exemplele sunt multe, iar disputele intre adversarii fenomenului Harry Potter si fanii lui vor continua mult timp de acum inainte. Pararea noastra, insa, este una clara: cartile HP trebuiesc privite ca niste carti apartinand stilului Fantasy, acolo unde vrajitori, zane, palate de clestar sunt elemente comune, obisnuite. Sa nu uitam si cate elemente cel putin ciudate apar in basmele romanesti, pe care nu le critica nimeni: vrajitoare, zmei, oameni-spani, balauri, samd... deci lucruri oarecum asemanatoare cu cele pe care le intanim in stilul Fantasy.

  V-ati intrebat ce inseamna motto-ul prezent la inceputul fiecarei carti Harry Potter?

  La inceputul fiecarei carti Harry Potter este asezat un citat care nu poate sa nu atraga atentia:

  "Draco Dormiens Nunquam Titillandus"
  La prima vedere, pentru un vorbitor de limba romana, aceste citat pare ceva malefic, si poate speria. Pe buna dreptate, nu credem ca sunt multi care sa se bucure sa citeasca ceva care suna a referire la personaje malefice.
  In realitate, insa, citatul este scris in limba latina si inseamna nimic mai mult decat
  "Nu gadila niciodata un dragon care doarme":
  Draco = dragon, Dormiens = doarme. Nunquam = niciodata, Titillandus = sa fie gadilat.
  In aceeasi ordine de idei, Draco Malfoy ar insemna "Dragonul relei credinte".

  Lord Voldemort (Cap de mort)

  Nu putem sa nu observam ca numele de Voldemort are o semnificatie in limba franceza: vol = zbor, de=al, mort=moarte . Deci Voldemort ar fi cam: zborul mortii.
  Oricum ar fi, prin introducerea acestui personaj negativ in cartile HP, JK Rowling a reusit sa dinamizeze si mai mult lupta dintre bine si rau, precum si latura profund negativa a raului, slabiciunea oamenilor in fata acestuia, si faptul ca nu trebuie facute compromisuri in favoarea raului.
  Apreciem astfel ca daca Rowling vroia sa dedemonizeze raul, i-ar fi adus lui Voldemort caracteristici atat negative, cat si pozitive, cautand sa faca din acesta un personaj poate negativ, dar charismatic, atragator. Aceasta tehnica o putem vedea aproape zilnic in anumite productii cu pretentii moralizatoare venite de peste ocean, dar care nu fac altceva decat sa induca privitorilor falsa idee ca raul nu este chiar atat de rau.

  Cine sunt noii veniti in HP Prizonier la Azkaban?


  In rolul lui
  prof. Trelawney = Emma Thompson

  In rolul lui
  prof. Dumbledore = Michael Gambon

  In rolul lui
  prof. Lupin = David Thewlis

  In rolul lui
  Sirius Black = Gary Oldman

  In rolul lui
  Peter Pettigrew (Sobo) = Timothy Spall  Cine sunt Doamna Norris si Domnul Gherute

  Ati observat ca singurele animale care poarta apelativul de doamna/domn sunt Doamna Norris si Domnul Gherute. Oare in realitate, rolul lor este mult mai important? Este posibil sa fie vorba si intr-un caz si in altul de animagus? Mai mult aceasta parere a fost intarita si de rolul important jucat de unul dintre acestia in debutul cartii a 5-a.

  Denumiri diferite ale filmului HP1

  Harry Potter si Piatra Filosofala, primul film din seria Harry Potter este cunoscut celor din America drept Harry Potter and the Sorcerer's Stone
  Scenele in care erau folosite aceste cuvinte au fost filmate de doua ori: o data pentru a se folosi philosopher's stone si o data sorcerer's stone

  Reactii contradictorii ale publicului romanesc

  Va amintiti scena de la sfarsitul ecranizarii dupa al doilea volum HP, HP si Camera secretelor? Ei bine, exista o scena in care, Lucius Malfoy, tatal lui Draco, paraseste biroul lui Dumbledore, insotit de Dobby. In drum catre iesire, el il loveste extrem de brutal pe Dobby, acesta din urma cazand la podea indurerat.
  Ei bine, am vazut aceasta scena in doua cinematografe diferite: prima data, la premiera din Romania a filmului, la un cinematograf scump, iar a doua oara la un cinematograf de cartier cu tarife mai mici, la destul timp de la premiera.
  Reactiile publicului din cele doua cinematografe au fost surprinzator de diferite. Daca la premiera, publicul s-a amuzat de loviturile primite de Dobby, scena starnind rasete cu pofta, in cel de-al doilea cinematograf, s-au auzit murmure de dezabrobare si nici un ras.
  Concluziile va lasam sa le trageti singuri. Doar atat putem spune: Harry Potter nu s-a amuzat de loviturile primite de Dobby.


  Warning: include(/home/harrypotter/coduri/footer.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/stiati_ca/stiati.php on line 410

  Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/footer.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/stiati_ca/stiati.php on line 410