Warning: include(/home/harrypotter/coduri/sesiune.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/rowlling/precizari.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/sesiune.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/rowlling/precizari.php on line 2
Lumea lui Harry Potter: Despre personaje, Scene taiate, Despre scris
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/header.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/rowlling/precizari.php on line 11

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/header.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/rowlling/precizari.php on line 11


Despre personaje, Scene taiate, Despre scris
pagina realizata dupa un material trimis de Dj_shoricMaterialul a fost tradus de Dj_shoric dupa informatiile prezente pe site-ul oficial al lui JK Rowling: [click]

O sa fie Arthur Weasley noul Ministru al Magiei?
Alas, nu.

De ce unii oameni din lumea vrajitoreasca (ex. Harry) sunt numiti 'half-blood' chiar daca amandoi parintii sunt vrajitori?
Expresiile 'pure-blood', 'half-blood' si 'Muggle-born' au fost inventate de oameni pentru care aceste diferente conteaza, si exprima prejudiciile initiatorilor lor. In ceea ce il priveste pe Lucius Malfoy, de exemplu, un Muggle-born este la fel de 'rau' ca un Muggle. Din acest motiv Harry ar fi considerat doar 'jumatate' vrajitor, din cauza bunicilor mamei sale.
Daca crezi ca asta este exagerat, uita-te la cateva dintre graficele reale pe care Nazis le foloseau pentru a arata ce constituia sangele 'Aryan' sau 'Jewish'. Am vazut unul in Holocaust Museum in Washington cand eu deja inventasem definitiile 'pure-blood', 'half-blood' si 'Muggle-born', si am fost uimita sa vad ca Nazis foloseau cu exactitate aceeasi logica incovoiata la fel ca Devoratorii Mortii. Un singur bunic Jewish 'murdarea' sangele, conform propagandei lor.

Este Tom Riddle Printul Jumatate Sange Pur?
Tom Riddle este una si aceeasi persoana cu Voldemort, si Voldemort NU este Printul Jumatate Sange Pur… chiar trebuie sa raspund la aceasta intrebare?

In ce fel este 'Harry Potter and the Half-Blood Prince' relatat la 'Harry Potter si Camera Secretelor'?
Am fost inghitita de o avalansa de intrebari legate de subiectul ca 'Printul Jumatate Sange Pur' a fost demult un titlu al 'Camerei Secretelor'. Din acest motiv incerc sa raspund la cele mai mutle dintre ele sub acest titlu, care cred ca acopera toate intrebarile la care pot raspunde (cele la care nu pot raspunde includ intrebarile ca 'cine ste Printul Jumatate sange Pur?' 'ce se intampla in Harry Potter si Printul Jumatate Sange Pur?' si 'ce inseamna Printul Jumatate Sange Pur?')
Planul 'Printului Jumatate Sange Pur' nu are o asemanare de nici un fel cu planul 'Camerei Secretelor', si nici nu este o taiere din 'Camera secretelor'. Povestea 'Printului' se ridica unde s-a terminat 'Ordinul Phoenix' si nu revine 4 ani mai inainte. E adevarat ca mentionarea este facuta de evenimente ce s-au intamplat in'Camera Secretelor,' dar desigur, mentionarea este de asemenea facuta si de evenimente ce s-au intamplat in 'Piatra Filozofala', 'Prizonierul din Azkaban', 'Pocalul de Foc' si 'Ordinul Phoenix'.
'Printul Jumatate Sange Pur' poate fi descris ca un fir din planul total. Acel fir ar fi putut fi folosit intr-o diversitate intreaga de feluri si inapoi in 1997 am considerat sa-l impletesc in povestea 'Camerei Secretelor'. Nu s-a potrivit acolo, cu toate astea; nu facea parte din povestea basiliscului si jurnalului lui Riddle, si dupa aceea am acceptat ca ar fi mai bine sa-l pun in cartea a 6-a. Am aderat la titlu pentru un timp, iar toate indiciile despre povestea 'Printului Jumatate Sange Pur' au disparut, pentru ca mi-a placut asa mult (da, imi place cu adevarat acest titlu!). Am rebotezat cartea a 2-a 'Camera Secretelor' cand am inceput al doilea plan.
Legatura pe care am mentionat-o dintre cartile a 2-a si a 6-a nu este relatata, de fapt, la 'Printul Jumatate Sange Pur ' (pentru ca nu este lasata nci o urma despre povestea Printului Jumatate Sange Pur in 'Camera Secretelor'.) Mai degraba, este relatata la o descoperire pe care o face Harry in 'Camera Secretelor' si care prevesteste ceva ce descopera in 'Printul Jumatate Sange Pur'.

Profetia pe care o aude Harry in biroul lui Dumbledore imi sugereaza faptul ca si Harry si Voldemort o sa moara, este lucrul acesta adevarat?
Si eu si Madam Trelawney am formulat profetia extrem de atenti si asta e tot ce am sa spun despre acest subiect!

De ce a trebuit Harry sa uite de oglinda pe care i-a dat-o Sirius in 'Ordinul Phoenix'?
Nu pot sa dau un raspuns intreg la aceasta intrebare, pentru ca este relevant la cartea a 6-a si a 7-a. Oricum, cel ami scurt raspuns este ca Harry a fost hotarat sa nu foloseasca niciodata oglinda, asa cum a stabilit foarte clar in capitolul 24: ‘el stia ca nu o sa foloseasca niciodata acel lucru indiferent ce era ’. Pentru prima data in viata lui, Harry nu a murit de curiozitate, el ascunzand oglinda si tentatia departe de el, si apoi, cand ii putea fi utila, a uitat de ea.
Oglinda este posibil sa nu ajute atat de mult cat credeti, dar pe de alta parte, o sa foloseasca mai mult decat credeti. Trebuie sa cititi urmatoarele carti ca sa intelegeti lucrul acesta.

De ce a putut Harry sa vada Thestralii in 'Ordinul Phoenix'? Nu ar fi trebuit sa poata sa-i vada mult mai devreme , deoarece si-a vazut parintii, pe Quirrell si pe Cedric murind?
Am fost intrebata acest lucru de foarte multe ori. Harry nu si-a vazut parintii murind. Era in patutul lui la acea vreme (avea doar putin peste 1 an) si, asa cum spun in ‘Piatra Filozofala’, tot ce a vazut a fost o licarire verde. El nu a vazut moartea lui Quirrel. Harry a lesinat inainte ca Quirrell sa moara si doar a aflat acest lucru de la Dumbledore in ultimul capitol.
El a fost martor, totusi, la moartea lui Cedric, si de aceea este capabil sa vada Thestralii in sfarsit. De ce nu a putut insa sa vada Thestralii in calatoria inapoi catre gara? Nu am vrut sa incep un nou mister, care nu ar fi fost rezolvat pentru mult timp, la finalul celei de-a patra carti. Am decis, prin urmare, ca pana ce Harry trece de primul soc, si simte cu adevarat ce inseamna moartea (cand recunoaste pe deplin faptul ca Cedric s-a dus pentru totdeauna si ca nu o sa se mai poata intoarce niciodata , care cere timp, indiferent ce varsta ai) sa nu poata vedea Thestralii. Dupa 2 luni departe de scoala timp in care el a staruit in amintire la nesfarsit amintirile crimei si a avut cosmaruri despre acest lucru , Thestralii au luat infatisare si forma iar el poate sa-i vada destul de clar.

In 'Prizonierul din Azkaban', de ce nu i-a trimis Ministrul Magiei lui Sirius o bufnita, si apoi sa o urmareasca, pentru a-l gasi.
Asa cum vrajitorii pot sa faca cladirile de negasit, asa pot sa se faca si pe ei insisi nedetectabili. Voldemort ar fi putut fi gasit cu mult timp in urma daca ar fi fost asa simplu incat sa-I trimiti doar o bufnita!

In 'Camera Secretelor', ce s-ar fi intamplat daca Ginny ar fi murit iar Tom Riddle ar fi scapat jurnalul?
Nu pot sa raspund complet la aceasta intrebare pana toate cele 7 carti vor fi terminate, in orice caz, ar fi intarit pe Voldemort din prezent considerabil.

De ce a facut Marcus Flint un an in plus la Hogwarts?
Ori eu am facut o greseala ori el a picat examenele si a repetat un an. Cred ca prefer ca Marcus sa fi gresit.

Pot prefectii sa ia puncte sau nu? Un prefect a luat puncte de la Gryffindor in Camera Secretelor, si apoi a fost o referire la faptul ca prefectii nu au voie sa ia puncte . Care sunt regulile?
Ron a inteles prost in 'Ordinul Phoenix', de unde deducem ca el nu a fost deloc un prefect foarte autoritar; el neluand puncte de la nimeni.

Hermione il iubeste pe Ron sau pe Harry?
Nu pot sa cred ca unii dintre voi nu au lucrat la lucrul acesta inca, dar nu am de gand sa raspund pentru ca ar distruge argumentele, pe care le savurez.

Scene taiate

Cunostintele despre Dean Thomas (Camera Secretelor)
Oricine care a citit si versiunea americana si versiunea britanica a „Pietrei Filozofale” o sa observe ca infatisarea lui Dean Thomas nu este mentionata in cartea britanica, cu toate ca in versiunea americana este o linie cu descrierea lui (in capitolul Jobenul Magic).

A fost o taiere editoriala in versiunea britanica; editorul meu s-a gandit ca acel capitol era prea lung si a taiat orice s-a gandit el ca era un surplus necesitatilor. Cand a venit la castingul pentru filmul 'Piatra Filozofala', oricum, i-am spus directorului, Chris, ca Dean era un londonez negru. In realitate, cred ca Chris a fost putin inmarmurit de cantitatea de informatie pe care a aveam despre acest caracter periferic. Am avut o multime de cunostinte despre Dean, dar cu toate aceste n-am gasit niciodata locul potrivit unde sa le folosesc. Povestea lui a fost inclusa intr-o schita timpurie a 'Camerei Secretelor' dar apoi taiata de mine, because it felt like an unnecessary digression. Acum nu cred ca istoria lui o sa izbuteasca vreodata sa apara in carti.

Dean este din ceea ce el a crezut intotdeauna ca este un mediu Incuiat. El a fost crescut de mama lui si tatal lui vitreg; tatal lui a plecat din familie cand Dean era foarte tanar. Dean are o viata foarte fericita acasa, cu un numar de ? frati vitregi si surori.

Fireste, cand a primit scrisoarea de la Hogwarts mama lui Dean s-a intrebat daca tatal lui era posibil sa fie vrajitor, dar nimeni nu a descoperit vreodata adevarul: faptul ca tatal lui Dean, care niciodata nu i-a spus sotiei sale ce a fost pentru a o proteja, a fost ucis de Devoratorii Mortii cand a refuzat sa li se alature. Povestea era proiectata astefle incat Dean sa descopere toate in timpul vietii scolare. Presupun in unele feluri ca am sacrificat cutreierarea descoperirii a lui Dean pentru cea a lui Neville, care este mai importanta in planul principal.

Mafalda (Pocalul de Foc)
Am mai spus mai inainte despre verisoara Weasley care a parcurs destul de mult drum in 'Pocalul de Foc' inainte sa o tai. Mi-a placut foarte mult de ea ca un caracter si nu am vrut sa o sacrific, , dar ea nu-si facea treaba pe care se presupunea ca trebuie s-o faca asa ca a trebuit sa plece.

Mafalda era fiica 'unui var de-al doilea care este contabil' mentionat in 'Piatra Filozofala'. Acest contabil a fost foarte nepoliticos cu Domnul si Doamna Weasley in trecut, dar acum el si sotia lui (Incuiata) au produs, in mod nepotrivit, o vrajitoare. Ei au venit inapoi la familia Weasley pentru a le cere ajutorul in initierea ei in societatea vrajitoreasca inainte sa se duca la Hogwarts. Familia Weasley a fost de acord sa o primeasca o parte din vara, incluzand Cupa Mondiala la Vajthat, dar a regretat lucrul acesta imediat. Doamna Weasley suspecta ca parintii Mafaldei pur si simplu au vrut sa scape de Mafalda pentru o perioada de timp, deoarece ea se dovedeste sa fie cel mai antipatic copil pe care Doamna Weasley l-a intalnit vreodata.

Mafalda se presupunea sa dea informatii sigure despre Devoratorii Mortii lui Harry, Ron si Hermione, pentru ca, ca o bagacioasa care-si baga nasul in toate si trage mereu cu urechea, fiind un Viperin caruia ii place sa-i impresioneze pe ceilalti, ea nu-si astupa gura cand aude fara sa vrea copiii si fiicele lor vorbind. Din nefericire, oricat de inteligenta am facut-o, au fost restrictii evidente pentru ceea ce un copil de 11 ani pusa intr-un loc sigur la scoala putea sa descopere, cu toate ca Rita Skeeter, pe care am creat-o ulterior pentru a duce la bun sfarsit activitatea Mafaldei, era mult mai adaptabila.

Cel mai bun lucru despre Mafalda a fost faptul ca ea era o partida pentru Hermione. Pentru ce-a din urma groaza, Mafalda era cat se poate de talentata si o adevarata fandosita, asa ca Hermione era rupta intre incalcarea regulilor si doritoare sa i se alature si sa o bata.

Malfoy & Nott (Camera Secretelor/Pocalul de Foc)
Mi-a placut scena aceasta asa mult incat am incercat sa o folosesc de 2 ori; din nefericire, nu a mers in nici o parte asa ca in cele din urma am pus-o sa se odihneasca intr-una din cutiile din carton unde pastrez toate schitele mele vechi, notite, facturile de la electricitate si ambalajele de guma de mestecat.

La fel ca in cazul lui Dean Thomas, stiu mult mai multe despre Theodore Nott decat a aparut vreodata in carti. Crescut de un vaduv Devorator al Mortii cam in varsta, Theodore este un singuratic inteligent care nu simte nevoia sa intre in vreo banda, incluzand-o pe cea a lui Draco.

Oricum, in aceasta scena tatal lui Theodore (acelasi Nott care a fost foarte grav ranit in capitolele de sfarsit ale 'Ordinului Phoenix') merge sa-l viziteze pe Lucius Malfoy ca sa discute treburi relatate la Voldemort si ii vedem pe Draco si Theodore singuri in gradina avand o discutie despre ce poseda ei. Mi-a placut foarte mult scena, in primul rand deoarece arata casa familiei Reacredinta, si diferenta dintre locul unde a crescut Draco si Aleea Boschetelor, numarul 4; pe langa asta, deoarece rareori il vedem pe Draco vorbind cu oricine considera el ca este un real egal, si este fortat sa-l vada pe Theodore ca fiind asemanator lui, deoarece Theodore are sange pur exact ca si Draco, si este ceva mai destept. Amandoi acesti doi copii de Devoratori ai Mortii discuta despre regimul lui Dumbledore la Hogwarts si despre Harry Potter cu toate felurile de povestiri pe care Devoratorii Mortii li le spun despre acest baiat care a supravietuit atacului atacului Lordului Intunericului.

Mopsy iubitoarea de caini (Pocalul de Foc)
Cand Amprenta revine in 'Pocalul de Foc', initial l-am facut sa stea cu o excentrica fara masura, o vrajitoare in varsta care sta in varful satului Hogsmeade, iubitoare de caini. Ea a pastrat o gramada de caini bolnavi diferiti, nu se avea bine deloc cu vecinii sai din cauza latraturilor si murdariei, l-a primit pe Sirius si l-a luat asupra sa pentru a nu mai fi un ratacitor.

Cred ca editorul meu a avut foarte mare dreptate cand mi-a cerut sa scap de Mopsy, pentru ca nu adauga nimic in schita. Pur si simplu mi-a placut sa descriu o iubitoare de caini tacanita (ca opusul iubitoarei de pisici tacanita Doamna Figg). Oricum, a avut mai mult sens sa-l pun pe Sirius intr-o grota simpla si draguta, pentru ca discutia lui Harry, Ron, Hermione si Sirius despre Barty Crouch Jr. sa fie fara distrageri ale atentiei.


Capitolele de inceput ale Pietrei Filozofale
Au fost foarte multe versiuni diferite ale primului capitol din 'Piatra Filozofala ' si cea pe care am stabilit-o definitv nu este cel mai popular lucru pe care l-am scris; o multime de oameni mi-au spus ca au gasit-o ca o munca grea in comparatie cu restul cartii. Problema cu acel capitol a fost (cum se intampla adeseori in cartea Harry Potter) a trebuit sa dau o multime de informatii ascunse. Au fost diferite versiuni de scene in care il vedeti in realitate pe Voldemort intrand in Godric’s Hollow si omorand familia Potter (in afara de Harry) si in schitele timpurii din acestea, un Incuiat a demascat domiciliul lor. In timp ce povestea se desfasura, oricum, si Pettigrew devenea tradator, acest oribil Incuiat a disparut.

Alte schite includeau un caracter cu numele de 'Pyrites', al carui nume inseamna 'aurul prostului'. El era un slujitor al lui Voldemort si il intalnea pe Sirius in fata casei familiei Potter. Pyrites, de asemenea, a trebuit sa renunt la el, cu toate ca chiar mi-a placut de el ca un caracter; el era un dandy si purta manusi albe de matase, care am crezut ca o sa poata fi patate in mod artistic cu sange din timp in timp.

Cele mai timpurii schite ale primului capitol din 'Piatra Filozofala' sunt cu familia Potter traind pe o insula izolata, familia lui Hermione locuind pe tarm, tatal ei identificand ceva ce seamana cu o explozie, la mare si a navigat in furtuna pentru a le gasi corpurile in ruinele casei. Nu pot sa-mi aduc aminte acum de ce am crezut ca asta a fost o idee buna, dar am recunoscut clar ca nu a fost foarte timpurie, deoarece familia Potter a fost relocalizata in Godric's Hollow pentru toate schitele urmatoare.

Capitolul de inceput al cartii a 6-a
Am vrut sa folosesc un capitol foarte asemanator cu acesta in 'Piatra Filozofala' (a fost din primele capitole la care am renuntat), 'Prizonierul din Azkaban' si 'Ordinul Phoenix' dar aici, in sfarsit, merge, deci va ramane. Si asta e tot ce am de gand sa spun, dar cand il veti citi, doar sa stiti ca a fost aproape 13 ani in pregatire.

Caractere

Smecherila
Nu sunt o mare iubitoare de pisici. Ca Hagrid, sunt alergica la ele si prefer mai mult cainii. Oricum, a fost o exceptie. Cand lucram in Londra la sfarsitul anilor ’80 obisnuiam sa mananc pranzul intr-o piata apropiata in zilele insorite si o pisica mare, pufoasa si roscata obisnuia sa umble dupa prada prin preajma persoanelor care se bronzeaza acolo; Presupun ca locuia la o casa din apropiere. Nu m-am apropiat niciodata destul pentru a avea un atac astmatic, dar am devenit afectuoasa de la distanta fata de pisica aia, care era in cautare de prada printre oamenii din jur, aratand dispretuitoare si refuzand sa fie mangaiata. Cand m-am decis sa-i dau lui Hermione un motan neobisnuit de inteligent i-am dat infatisarea acelui animal mandru, cu adaugarea putin nedreapta de picioare strambe.

Smecherila, cum oricine care a citit Animale Fantastice si Unde le Puteti Gasi a observat, este jumatate Kneazle. Si daca nu stii ce este un Kneazle , trebuie sa te grabesti sa cumperi Animale Fantastice si Unde le Puteti Gasi (toate drepturile de autor sunt pentru a salva unii dintre cei mai sarmani copii din lume - P.S: Sper ca editura Egmont va traduce cartea in limba romana).

Gilderoy Lockhart
Doar odata am definit infatisarea unei persoanepe care am intalnit-o, si, cu putine sanse de reusita, cu toate ca trebuia sa aveti o impresie, rezultatul a fost Gilderoy Lockhart. Va asigur ca dupa care Gilderoy a fost modelat a fost chiar mai neplacuta decat echivalentul ei fictiv. El obisnuia sa povesteasca minciuni foarte gogonate despre viata lui de odinioara, toate fiind intentionate pentru a demonstra ce persoana minunata, curajoasa si geniala a fost. Probabil el nu a crezut cu adevarat ca era toate lucrurile acelea si vroia sa compenseze, dar mi-e frica de faptul ca niciodata o sa scoata la iveala toate lucrurile toate lucrurile adanci.

E posibil sa crezi ca a fost o rautate a mea sa-l infatisez ca Gilderoy, dar poti sa te odihnesti linistit deoarece el niciodata nu va ghici. El este probabil in alta parte acum povestind la toata lumea ca el a inspirat caracterul lui Albus Dumbledore. Sau ca el a scris cartile si ma lasa pe mine sa iau onorurile.

Harry Potter-i
Sunt foarte putini Harry Potter reali. Deocamdata am auzit de un copilas nou-nascut care are in momentul de fata numele intreg al lui Harry (Harry James Potter), un avocat din Londra, un bunic care a fost foarte satisfacut de faptul ca a devenit cool in ochii nepotilor lui, un soldat care a murit in al doilea razboi mondial si un ceasornicar care a lucrat in Londra in secolul trecut.

Locuri unde sa scrii
Nu este nici un secret faptul ca cel mai bun loc unde poti sa scrii, in opinia mea, este o cafenea; nu trebuie sa-ti faci cafeaua, nu simti ca esti intr-un regim celular atunci cand esti ocupat sa muncesti, iar cand inspiratia cade, poti face o plimbare pana la cea mai cafeneaua vecina in timp ce ti se reincarca bateriile. In opinia mea, cafeneaua in care poti cel mai bine sa scrii just aglomerata suficient cat sa te poti amesteca, dar nu atat de aglomerata incat sfarsesti impartind o masa cu cineva care incearca sa citeasca capitolul 20 intors pe dos, are un personal care nu se uita urat la tine daca stai acolo prea mult (desi in aceste zile imi pot permite sa continui sa comand cafele chiar daca nu le beau, deci asta este o problema minora) si nu dau muzica foarte tare, acesta fiind singurul zgomot care ma deranjeaza cand scriu.
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/footer.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/rowlling/precizari.php on line 217

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/footer.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/rowlling/precizari.php on line 217