Warning: include(/home/educatr/public_html/coduri/sesiune.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/rowlling/jkrowlling.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/home/educatr/public_html/coduri/sesiune.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/rowlling/jkrowlling.php on line 2
Lumea lui Harry Potter: JK Rowling
Warning: include(/home/educatr/public_html/coduri/header.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/rowlling/jkrowlling.php on line 12

Warning: include(): Failed opening '/home/educatr/public_html/coduri/header.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/rowlling/jkrowlling.php on line 12


JK Rowling - femeia care ne-a adus Lumea lui Harry Potter!
Pagina realizata cu sprijinul lui ChiuauaJoanne Katheleen Rowling site oficial: www.jkrowling.com
Joanne Katheleen Rowling, autoarea lumii lui Harry Potter, s-a nascut la 31 iulie 1965 in Chipping Sodbury, langa Bristol, Anglia.

Numele ei de alint este Jo. Are o sora cu 2 ani mai mica pe care o cheama Di. Scoala primara a facut-o in Bristol si a scris prima ei povestire la varsta de 6 ani care s-a numit “Iepurele”.

In timpul copilariei ei, parintii si-au schimbat locuinta de mai multe ori. Prima data s-au mutat in Winterbourne. Aici, Jo impreuna cu sora ei obisnuiau sa se joace cu niste vecini. Doi dintre ei erau frate si sora al caror nume de familie era Potter!

A doua oara parintii lui Jo s-au mutat in Tutshill, langa Chepstow, cand ea avea 9 ani si mai tarziu in Wyedean Comprehensive. Unul dintre cei mai buni prieteni aici este Sean Harris care o va inspira mai tarziu in crearea personajului Ron Weasley.

Va intrebati cine a inspirat-o in crearea personajului Hermione? Este chiar autoarea dupa cum marturiseste chiar ea! Majoritatea personajelor sunt inspirate de oameni pe care Jo i-a cunoscut in copilarie. Multe dintre nume sunt inventate sau sunt locuri din Anglia.

Dupa ce a absolvit scoala din Wyedean Comprehensive s-a inscris la Universitatea Exeter unde a studiat franceza. In timpul facultatii petrece un an in Paris si este asistent universitar. Dupa terminarea facultatii lucreaza in Manchester.

Intr-o zi cand calatorea cu trenul din Manchester la Londra, personajul Harry Potter incepe sa i se contureze in minte si timp de 5 ani va crea intreaga lume de la Scoala de Vrajitori si Vrajitoare Hogwarts.

In 1991, la 26 de ani se muta in Portugalia unde preda engleza. Aici se intalneste si se casatoreste cu un reporter portughez si in 1993 naste o fetita, Jessica. La scurt timp dupa nasterea fetitei, divorteaza si se muta impreuna cu Jessica in Edinburg, Scotia, aproape de sora ei mai mica, Di. In aceasta perioada se hotaraste nu numai sa termine cartea despre micul vrajitor dar sa o si publice. Reuseste sa obtina de la Scottish Art Council o bursa pentru terminarea primei carti.

In acesta perioada, Jo nu duce o viata tocmai fericita. Castiga 105$ pe saptamana, locuieste intr-un apartament cu un singur dormitor si nu-si permite sa angajeze pe cineva care sa aiba grija de fiica ei. Scrie Harry Potter de mana pe caiete de notite in cafenelele din Edinburgh in timp ce fetita ei dormea in carucior pentru a salva banii pentru incalzirea apartamentului.

Dupa ce a terminat prima carte “Harry Potter si Piatra Filozofala”, care i-a fost respinsa spre publicare de mai multe ori, reuseste sa vanda drepturile de publicare editurii Bloomsbury in Anglia pentru suma de 4.000$. Ca sa se intretina pe ea si pe fiica ei, J.K. Rowling se angajeaza ca profesoara de franceza. Dupa cateva luni Scholastic Press cumpara drepturile de a publica in America acesta carte.

J.K. Rowling primeste suficienti bani ca sa renunte la postul de profesor de franceza si sa-si dedice tot timpul scrisului. Ea spune ca asta a fost cel mai fericit moment al vietii ei. Dupa ce Bloomsbury Children’s Books publica prima carte despre Harry Potter in 1997, a trecut foarte multa vreme pana cand J.K. Rowling sa fie considerata o mare descoperire.

In 1997 prima carte despre Harry Potter primeste Premiul Englezesc pentru Cea Mai Buna Carte Pentru Copii a anului si Smarties Prize.

La scurt timp dupa publicarea primei carti, J.K. Rowling termina de scris si cea de a doua carte, “Harry Potter si Camera Secretelor” care va fi publicata in Anglia in 1998 si in iunie 1999 in Statele Unite.

Imediat dupa succesul acestei a doua carti, in septembrie 1999, in Anglia si Statele Unite este terminata si publicata “Harry Potter si prizonierul de la Azkaban”. Spre uimirea si bucuria lui J.K. Rowling, cele 3 carti despre Harry Potter ocupa primele 3 locuri in lista celor mai bune carti publicate de New York Times. De asememnea, cartile au un mare succes si in Anglia.

Pana in vara anului 2000, J.K. Rowling castiga peste 400 de milioane de $ pentru primele 3 carti despre Harry Potter tiparite in 35 de limbi in peste 30 de milioane de exemplare.

A patra carte, “Harry Potter si Pocalul de Foc” s-a vandut chiar inainte de a fi publicata in peste un milion de exemplare. Prima publicare a acestei a patra carti a fost facuta in 5,3 milioane de exemplare. Datorita succesului cartilor despre Harry Potter in lista despre cele mai bune carti de literatura publicata de New York Times, s-a hotarat existenta de asemenea si a unei liste a celor mai bune carti de literatura pentru copii.

Nota noastra: In vara anului 2003, JK Rowlling a publicat "Harry Potter si Ordinul Phoenix", carte care s-a bucurat de un imens succes, batand toate recordurile de vanzari si comenzi. La inceputul anului trecut, ea a devenit mamica pentru a doua oara, dand nastere unui baietel, pe care l-a botezat David. In prezent lucreaza la a sasea carte.
Mai trebuie mentionat ca JK Rowlling este implicata in o serie de activitati de binefacere si de protectie a mediului inconjurator.
Warning: include(/home/educatr/public_html/coduri/footer.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/rowlling/jkrowlling.php on line 76

Warning: include(): Failed opening '/home/educatr/public_html/coduri/footer.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/rowlling/jkrowlling.php on line 76