Warning: include(/home/harrypotter/coduri/sesiune.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/personalitati/personalitati/inventii.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/sesiune.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/personalitati/personalitati/inventii.php on line 2
Inventii: aspiratorul, masina de spalat
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/header.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/personalitati/personalitati/inventii.php on line 10

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/header.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/personalitati/personalitati/inventii.php on line 10

Inventii


Inventii
In ultimii 100 de ani s-au inventat multe masini si aparate casnice, care au usurat munca in gospodarie.

Aspiratorul, material de Rucsy
Aspiratorul a fost inventat in 1904, ca un burduf actionat manual, care "sugea" praful.

Primele aspiratoare cu motor electric s-au vandut in SUA, in 1908.

Masina de spalat, material de Rucsy
La inceputul secolului, oamenii foloseau masini de spalat rudimentare.Hainele erau puse intr-o coada de lemn si erau invartite cu un maner actionat manual. In 1920 masinile de spalat erau dotate cu motoare, insa hainele erau stoarse manual, la menghina. Masinile de spalat moderne pot fi programate sa spele, sa stoarca si sa usuce hainele singure.

Robotul gheturilor, material de Andr3utza
Cercetatorii de la NASA, in colaborare cu specialistii de la Institutul Polar si Centrul Spatial norvegian, au procedat la testarea primului robot destinat studierii gheturilor ( terestre si… extraterestre ) – Cryobot.

In timpul experimentului, realizat pe Insula Spitzbergen,in arhipeleagul norvegian Svalbard, Cryobot a reusit sa patrunda in ghetar pana la adancimea de 23 metri.

Principiul de functionare este foarte simplu: in timp ce capul robotului ( care are forma unui obuz ) face ca suprafata de gheata aflata in fata lui sa se topeasca, lichidul astfel rezultat circula de-a lungul peretilor masinariei si se raceste in momentul in care ajunge la capatul ei, asigurandu-i astfel o pozitie stabila.

In tot acest interval , diversii captatori cu care este prevazut inregistreaza date ce sunt apoi transmise la suprafata prin intermediul unui cablu de transmisie sau al unor mici relee radio.

Se doreste ca acest tip de robot va putea fi folosit la explorarea lacului subteran Vostok, din Antarctica, dar si in cadrul unor viitoare misiuni spatiale ( cercetarea subsolurilor martiene sau cele ale unui satelit ca Europa, sub banchiza caruia se afla un ocean de apa ).

Pana de scris, material de Irina**
Pana a fost folosita ca instrument de scris in jurul anului 500 i.h. Uscate si curatate, cele mai folosite pene erau cele de gasca, lebada sau curcan, intrucat tubul gros al penei mentinea cerneala, iar pana era usor de manuit. Varful penei era curatat de fulgi si ascutit cu un cutit, dupa care despicat, pentru a permite cerneliisa se prelinga uniform.

Pana de trestie, material de Irina**
In ultimul milenium i. Hr., egiptenii au scris cu trestie si papura, ascutindu-le la varf. Ei foloseau tocuri de trestie pentru a aplica funinginea pe papirus.

Trasatura de condei, material de Irina**
Vechii chinezi scriau folosind pensule din par de camila sau de soarece. La capatul unui bat se legau pamatufuri de par impregnate cu clei. Pentru operatiuni de mare finete pe matase, se foloseau pensule care aveau doar cateva fire de par lipite la capatul unei trestii goale. Toate cele peste 10.000 de caractere chinezesti au la baza doar 8 trasaturi de pensula.

Penite, material de Irina**
Tocurile cu penite care se inmuiau in cerneala, ca cele folosite de scolari pana in 1960, erau compuse dintr-un betisor de lemn, suportul metalic al penitei si penita propriu-zisa care se pute inlocui. Primele penite erau din hotel. Penitele din zilele noastre au varful intarit cu metale dure, precum osmiumul sau platina.

Fabricarea hartiei, material de Irina**
Cele mai vechi fragmente de hartie au fost descoperite in china si dateaza aproximativ din anul 90 d. Hr. Cumostintele despre fabricarea hartiei au fost raspandite in Europa probabil prin intermediu lumii islamice.Procedeul de baza a fost acelasi ca si cel folosit in China. Hartia era fabricata din miez de lemn si papura, imbibate cu apa si transformate intr-o pasta.


Warning: include(/home/harrypotter/coduri/footer.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/personalitati/personalitati/inventii.php on line 80

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/footer.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/personalitati/personalitati/inventii.php on line 80