Warning: include(/home/harrypotter/coduri/sesiune.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/personalitati/personalitati/amerigo.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/sesiune.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/personalitati/personalitati/amerigo.php on line 2
Amerigo Vespucci
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/header.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/personalitati/personalitati/amerigo.php on line 10

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/header.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/personalitati/personalitati/amerigo.php on line 10

Amerigo Vespucci
Material de Cho


Amerigo Vespucci a fost unul dintre cei mai mari navigatori ai tuturor timpurilor.
S-a nascut pe 9 Martie 1454, in Florenta. A fost al treilea copil al lui Nastagio Vespucci, notar, si al Lisei de Giovanni. Familia Vespucci era una dintre cele mai culte si mai respectate familii de aristocrati din Florenta. Pentru a demonstra statutul familiei sale, in 1472, tatal lui Amerigo a dat ordin sa se picteze pe unul dintre zidurile unei biserici construite de un alt membru al familiei Vespucci in 1383, portretul familiei sale.
Amerigo a fost foarte mult influentat de unchiul sau Giorgio Vespucci. Giorgio colecta manuscrise si detinea o biblioteca pe care mai târziu a daruit-o familiei Medici, conducatoarea Florentei.

Cu un an inainte ca Amerigo sa se nasca Giorgio construieste o scoala la manastirea sa din San Marco. Atunci când Amerigo implineste vârsta de 8 ani Giorgio moare.

Giorgio a vazut in Amerigo salvarea familiei Vespucci ce se destrama.

Invatând cu unchiul sau Amerigo a facut o pasiune pentru Dante Aligherii si pentru Virgil. Unchiul sau la initiat in psihologie dar mai ales in invataturile lui Aristotel, ce includeau astronomia, cosmografia si geografia.

Tatal lui Amerigo, Sir Nastagio, isi facuse planuri ca fiul sau sa intre in viata comerciala. Nastagio s-a impotrivit trimiterii lui Amerigo la Universitatea din Pisa laolalta cu alti oameni needucati, ca Leonardo da Vinci si Shakespeare. In schimb Amerigo a urmat cea mai renumita scoala de geografie din Florenta, Paolo Toscanelli (1397-1482). Toscanelli era cel mai marte cosmograf al timpului si de asemenea un mare colectioner si realizator de harti.

Toscanelli avea aspiratii sa navigheze in vestul Indiilor, asa ca este indicutabilfaptul ca el, Toscanelli, este omul ce i-a implantat lui Amerigo ideea de a naviga spre vest.

Tatal lui Amerigo a murit in Aprilie 1478 si astfel Amerigo a devenit mostenitorul averii familiei sale.

A devenit managerul familiei Medici, si timp de 16 ani a incheiat contracte in numele acestora strângând si el foarte multi bani. Se decide sa paraseasca Italia in favoare Spaniei. In 1491 Spania devenise tarâmul aventurierilor si as oportunistilor.

In 1493 in Spania ajunge vestea ca Cristofor Columb ajunsese in Indiile de vest.

Amerigo a continuat sa fie comerciant in slujba familiei Medici si a stabilit foarte multe contacte in Spania.

In anul 1489 Vespucci transfera afacerea familiei Medici lui Gonzalo Berardi iar acestia doi devin prieteni apropiati

Vespucci devine din ce in ce mai interesat de calatoriile lui Columb. Dupa mai multe incercari de a descoperi un pasaj catre Asia, Vespucci isi da seama ca trebuie sa devina si el explorator, avea toate calitatile pentru a fi marinar.

In Mai 1499, Vespucci pleaca la drum alaturi de Alonso de Hojeda. Lui Amerigo I s-au dat 2 nave si putea sa faca ce ar fi vrut cu ele atâta timp cât avea permisiunea lui Hojeda.

Navele au ajuns in Brazilia pe 27 iunie1499 si au fost primele ambarcatiuni europene ce au ajuns acolo. Navele au navigat pe Amazon studiind totul. Vespucci se ocupa de cosmografie.

Drumul la transformat pe Vespucci dintrun om de afaceri intrun scolar. Vespucci se gandea ca era foarte aproape de a gasi o noua ruta spre Asia, totusi in iunie 1500 navele s-au intors in Spania.

Imediat cum Vespucci a ajuns in Spania i-a scris lui Lorenzo de Medici, o scrisoare in care ii povestea cum a traversat Atlanticul, despre animalele pe care le-a vazut, date despre tot cea intâlnit.

Cum a ajuns in Europa Vespucci era foarte dezamagit deoarece Vasco da Gama reusise sa navigheze in jurul Africii ajungând pâna in partea estica.

Amerigo Vespucci s-a decis sa mai faca o expeditie iar guvernul spaniol ia dat 3 nave plus provizii dar el a refuzat considerând ca va avea succes numai daca va naviga sub pavilion portughez. Astfel portughezii ii ofera si ei 3 nave si control total asupra lor.

Expeditia avea sa-l faca pe Vespucci faimos, deoarece descoperise un nou continent, Vespucci era sigur ca nu ajunsese in Asia.

In timpul acestei expeditii Vespucci ii scrie lui Lorezo Medici toate detalii legate de acea calatorie.

Dupa a doua expeditie Vespucci era sigur ca descoperise un nou continent si astfel vestea a fost repede anuntata.

Ultima expeditie a fost facuta sb comanda lui Gonzalo Coelbo si a fost un dezastru.

In iunie 1504 Vespucci ajunge la Lisabona si pâna la sfârsitul anului se muta la Sevilia unde va ramâne pâna la sfârsitul vietii sale

A avut din nou viziunea calatoriilor insa aceasta viziune a fost spulberata atunci când a fost numit pe 27 Martie1508 ‘Pilot Majoral Spaniei’, el avea sa-I invette pe toti tinerii navigatori cosmografia si arta de a naviga. A devenit si inspector al flotei spaniole. In esenta Vespucci avea controlul asupra calatoriilor sub steagul spaniol.

Recapitulind Vespucci a fost primul european ajuns in Brazilia. A fost primul ce a calcat pe coastele Uruguaiului si Argentinei. Adescoperit unele dintre cele mai importante fluvii ale lumii: Amazonul, Pavia, Plata. Pe lânga

Aceste a explorat aproximativ 6000 de mile de coasta, mai mult decât oricine altcineva. A fost primul ce a observat existenta curentului ecuatorial. Cea mai importanta piesa a sa a fost insa redescoperirea Americii.

In cinstea sa, ca unul dintre cei mai mari navigatori ai Noii Lumi continentul descoperi ii poarta numele, incepând din anul 1507 când a murit.
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/footer.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/personalitati/personalitati/amerigo.php on line 69

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/footer.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/personalitati/personalitati/amerigo.php on line 69