Warning: include(/home/harrypotter/coduri/sesiune.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/mitologie/grecia.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/sesiune.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/mitologie/grecia.php on line 2
Zeii greci, Mitologie
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/header.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/mitologie/grecia.php on line 10

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/header.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/mitologie/grecia.php on line 10


Zei geto-daci; Zei romani; Zei egipteni; Zei azteci; Alte materiale;

Teste de mitologie online

Zeii greci
[la realizarea materialului a contribuit si Biabela]Zeus
Zeus este zeitatea suprema a Greciei antice, stapan al Cerurilor, cel mai mic dintre fiii lui Cronos si ai Rheei.
Zeus ii avea ca frati pe Poseidon, zeul marilor si oceanelor, si Hades, zeul lumii subpamantene.
In reprezentari, Zeus aparea ca avand un manunchi de fulgere in mana.
Sotia lui Zeus era Hera, cu care traia pe muntele Olimp, potrivit legendei.
Pentru a deveni stapanul Universului, Zeus si-a uicis tatal, si a intrat in conflict cu unchii sai, titanii. Razboiul cu titanii a durat 10 ani si s-a incheiat cu victoria zeilor de pe Olimp. Invinsii au fost supusi la pedepse cumplite.

Apolo
Fiu al lui Zeus, zeu al poeziei, muzicii, dansului, medicinei, pastorilor, colonizatorilor, al zorilor.
Le dezvaluia muritorilor, prin intermediul oracolelor, vointa lui Zeus.
Templul sau era cel mai cunoscut era in Delphi, unde se afla si un oracol.

Artemis
Artemis (Diana la romani, Bendis la populatiile daco-gete), fiica a lui Zeus din casatoria sa cu Leto. Era considerata zeita lunii si a vanatoarei, a castitatii si a fidelitatii conjugale si regina padurilor. In cinstea ei a fost ridicat templul din Efes, una din cele 7 minuni ale lumii.

Atena
Atena era zeita a intelepciunii, a strategiei, disciplinei, si a mestesugurilor.
Potrivit legendei, Atena ar fi inventat torsul si tesutul.
Protectoare a cetatii Atena, zeita nu se nascuse normal dintr-o femeie ci din Zeus, care o inghitise pe mama sa Metis.

Atlas
Atlas, titan care a participat la razboiul dintre giganti si zeii olimpieni. Invins, el a fost osandit de catre Zeus sa poarte mereu pe umeri bolta cerului.

Afrodita
Afrodita este zeita frumusetii si a iubirii.
Potrivit legendei, Afrodita s-a nascut pe insula Cipru.
Desi zeita a frumusetii, Afrodita este casatorita cu Hefaistos, zeul fierar, hidos la trup.

Hades
Hades, zeul taramului subpamantean si stapanul bogatiilor uriase din adancul pamantului. Fiu al lui Cronos si al Rheei, la impartirea Universului el a primit lumea subpamanteana, denumita si lumea umbrelor, pe care o conducea impreuna cu sotia sa, Persefona. Hades nu ingaduia nici unui muritor ajuns acolo sa se intoarca la lumina.

Hefaistos
Hefaistos, copilul lui Zeus si al Herei, schiop deoarece Zeus l-a aruncat din inaltul Olimpului pentru ca, in timpul unei dispute dintre Hera si Zeus, ii luase apararea zeitei. Hefaistos este considerat zeul focului si a mestesugurilor. Impreuna cu ucenicii sai, ciclopii, el faurea atat fulgerele lui Zeus precum si alte obiecte nemaivazute. Este casatorit cu Afrodita, zeita frumusetii si a iubirii.

Hera
Hera, era fiica titanului Cronos si a Rheei. S-a casatorit cu Zeus. Este considerata zeita Cerului si protectoarea caminului si a casatoriei.

Hercule
Erou si semizeu, Hercule a avut cea mai mare popularitate, fiind urmarit de razbunatoarea Hera toata viata sa.
Hercule era fiul lui Zeus si al muritoarei Alcmena.
Dupa moarte a fost recunoscut ca zeu, vechii greci dand unei constelatii numele sau.

Hermes
Hermes, fiu al lui Zeus si al Maiei, una dintre fiicele lui Atlas, nascut in Arcadia. A fost numit mesagerul zeilor. Hermes era zeul comertului, al calatoriilor, al pastorilor dar si al hotilor. Tot el conducea umbrele mortilor catre Infern. Este posesorul unei perechi de sandale fermecate.

Ahile
Ahile este un erou, care a participat la razboiul troian.
Singurul sau loc vulnerabil era calcaiul, de aici vine si expresia "calcaiul lui Ahile".
Pe cand era mic, mama sa l-a scaldat in raul Styx, pentru a fi invulnerabil. Insa l-a tinut de calcai in timp ce il scalda, si astfel, singurul loc vulnerabil a ramas calcaiul.
In timpul razboiului pentru cucerirea Troiei, Ahile a fost omorat de o sageata a frumosului Paris.

Pan
Pan, fiu al lui Hermes si al nimfei Callisto, protector al turmelor si al pastorilor. Infatisarea sa era ciudata: era jumatate om, jumatate animal. Isi ducea viata prin munti si campii. Este considerat parintele naiului si al fluierului.

Perseu
Perseu, fiu al lui Zeus, a fost trimis de Polidecte sa aduca capul Meduzei.
In misiunea sa a fost ajutat de unii zei.
A reusit sa o invinga pe Meduza, purtand sandalele inaripate ale zeului Hermes, si un coif ce il facea invizibil al Atenei.

Poseidon
Poseidon era zeul marii. Cu ajutorul tridentului sau, starnea furtuni, scotea la suprafata insule, crea rauri si izvoare.

Prometeu
Prometeu, titan celebru prin faptul ca a furat focul divin de pe muntele Olimp si l-a daruit oamenilor. Pentru aceasta sfidare, Zeus l-a condamnat sa stea vesnic inlantuit de o stanca din muntii Caucaz, torturat zilnic de un vultur care ii ciugulea ficatul.

Tezeu
Erou, fiu al regelui Egis, de la care vine numele de Marea Egee.
Tezeu l-a invins pe Minotaur, cu ajutorul fiicei regelui Minos, Ariadna, Tezeu a reusit sa iasa nevatamat din labirint.


Warning: include(/home/harrypotter/coduri/footer.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/mitologie/grecia.php on line 135

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/footer.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/mitologie/grecia.php on line 135