Warning: include(/home/harrypotter/coduri/sesiune.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/istorie/traci/spartacus.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/sesiune.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/istorie/traci/spartacus.php on line 2
Sclavul Spartacus
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/header.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/istorie/traci/spartacus.php on line 10

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/header.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/istorie/traci/spartacus.php on line 10

Sclavul Spartacus
pagina realizata dupa un material trimis de Ana_ay2


Sclavul Spartacus
In anul 73 i.Hr., intreaga Peninsula Italica a fost zguduita de o teribila confruntare: Spartacus, un sclav gladiator, reusise ceea ce armate vestise nu putusera: sa-i invinga pe romani. Doi ani mai tarziu, pe drumul de la Capua la Roma, o priveliste sumbra dovedea tuturor cum stiu romanii sa-si pedepseasca dusmanii. 6 000 de sclavi erau insiruiti, morti, spre a arata ca sclavii nu trebuie sa-si infrunte stapanii. Spartacus murise.

“Un trac din neamul maizilor”, ne spune autorul antic Plutarh, care ne-a lasta o opera despre cel ce l-a invins pe Spartacus, Crassus.

“Acesta nu numai ca era daruit cu un suflet mare si un trup voinic, dar, multumita spiritului sau prevazator si blandetii sale, izbutise sa se inalte mai sus decat ii era harazit de soarta si parea sa aiba mai mult o fire greceasca”(san u uitam ca, in conceptia grecilor, preluata si de romani, barbarii, adica cei din afara lumii grecestii, erau inferiori).

Se pare ca Spartacus a refuzat sa serveasca in armata romana si a fost vandut scolii de gladiatori a lui Batiatus din Capua. Ne spune Plutarh ca stapanul lor se purta atat de rau cu ei, incat 200 s-au hotarat sa fuga, insa doar 78 au izbutit, in frunte cu Spartacus.

Gladiatorii erau sclavi special antrenati pentru a lupta in arena. Luptele de gladiatori au fost preluate de romani de la etrusci, la inceput fiind un omagiu adus unor personae care au murit. Gladiatorii aveau o intruire speciala, la scoala unui lanista, dupa cum era numit cel ce se ocupa de gladiatori. Faceau exercitii fizice dure, dar erau bine hraniti. Inainte de a intra in arena, gladiatorii mancau o cina speciala, foarte bogata, care putea fi si ultima.

Existau mai multe feluri de gladiatori. Unii aveau armament usor, o casca cu cozoroc, un scut si o sabie, fiind numiti secutores sau urmaritorii fiindca se miscau repede si atacau rapid. Retiarii aveau o tunica scurta, o cingatoare lata de piele si o aparatoare la bratul stang. Erau inarmati cu o furca ce avea trei colti si o plasa pe care o aruncau asupra adversarului. Altii erau complet acoperiti cu placi de fier sau purtau casca, platosa, scut, avand sabie si pumnal.

Gladiatorii nu luptau niciodata cu adversary din aeeasi categorie; puteau lupta insa cu fiarele salbatice. Dupa ce intrau in arena si salutau tribuna oficiala, isi alegeau armele si incepeau lupta, in sunet de flaut si trompete. Se faceau pariuri si se striga mult. Daca num urea in arena, gladiatorul invins era la mila invingatorului, a imparatului, in perioada imperiala, si a publicului pe care imparatul il consulta. Ridicarea in sus a bratului si a degetului mare insemna iertare, iar degetul mare in jos, moarte. Invingatorii primeau daruri pretioase si, dupa multe victorii, erau eliberati, primind ca simbol o spada de lemn. Din pacate, Spartacus nu a ajuns sa primeasca spada de lemn, eliberarea sa fiind moartea.

Luptele gladiatorilor si viata lui Spartacus au fost oglindite in romanul Spartacus de Rafaello Giovagnoli si in filmul istoric american, cu acelasi titlu.

Gladiatorii din scoala din Capua nu erau bine tratati si s-au hotarat sa fuga, condusi de Spartacus si alti doi sclavi, Crixus si Oinomanus. Ei s-au refugiat pe muntele Vezuviu, unde au ajuns in curand 10 000 de sclavi. Romanii erau ocupati cu lupte in afara tarii, dar l-au trimis pe Clodius sa-I spulbere. El a incercat sa-i incercuiasca pe munte, “unde urcusul nu putea sa fie decat o carare intortocheata si greu accesibila” (Plutarh), dar sclavii s-au dovedit mai sireti: au coborat pe franghii din coarde de vita de vie, pe munte ramanand un singur gladiator ca sa le arunce armele, dupa care a coborat si el. Rasculatii i-au inconjurat pe romani, care au fugit, lasandu-si in urma armele.

Dupa victorie au venit alaturi de Spartacus si mai multi oameni, armata invingandu-l si pe Publius Varinus, caruia i-au luat pana si calul. 120 000 de oameni erau razvrati, dar au inceput si certurile intre ei; unii vroiau sa atace Roma, desi Spartacus, prudent, vroia sa se indrepte catre Alpi. Asa se face ca 10 000 de oameni, condusi de Crixus au fost zdrobiti de generalul Gellius. Spartacus, point spre Gallia Cisalpina, l-a invins pe guvernatorul acesteia, Cassius Longinus Varius, in anul 72 i.Hr. Cassius de abia a reusit sa scape prin fuga.

La Roma era panica; de aceea, Senatul l-a trimis pe un general vestit si dornic de glorie, Marcus Licinius Crassus, dar si acesta a fost invins de cateva ori. Se parea ca Spartacus era de neinvins. El s-a hotarat sa plece ajungand in Peninsula Bruttium, unde niste pirati ii promisesera ca il vor trece in Sicilia. Crassus a hotarat sa-i taie calea lui Spartacus, inchinzand fasia ingusta de pamant, istmul, cu un sant adanc si cu intarituri. Din nou Spartacus s-a dovedit istet: a umplut santul cu trupurile celor ucisi si cu cadravele cailor morti si a trecut! Au ajuns la Brundisium, dar o parte dintre sclavi, condusi de Castus si Gannicus, au plecat. O lupta grea ii astepta, ne spune Plutarh.

“Au murit atunci 12 300 de dusmani, dintre care numai doi au fost gasiti cu rani in spate. Ceilalti toti au cazut la locurile lor, luptandu-se cu romanii”

Dupa o serie de alte lupte, in anul 71 i.Hr. Crassus l-a biruit pe Spartacus, care s-a dovedit de o vitejie de neuitat. Plutarh spune ca Spartacus “napustindu-se asupra lui Crassus, ranit si infruntand o ploaie de sageti, nu izbutestesa-l ajunga, dar omoara doi centuriori care-l atacasera. In cele din urma, fiindca toti oamenii sai o luasera la fuga, el ramane singur in mijlocul dusmanilor si tine piept multora, pana cand e doborat”.

Cete de rasculati au mai ratacit mult timp dupa lupta. 6 000 insa au fost crucificati pe drumul de la Capua la Roma…


BIBLIOGRAFIE
Pagini de aur din istoria universala 1
Mihaela Puiu, editura Portile Orientului Iasi Casa Scolilor

Warning: include(/home/harrypotter/coduri/footer.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/istorie/traci/spartacus.php on line 48

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/footer.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/istorie/traci/spartacus.php on line 48