Warning: include(/home/harrypotter/coduri/sesiune.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/istorie/spartani/spartani.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/sesiune.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/istorie/spartani/spartani.php on line 2
Spartanii cei salbatici
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/header.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/istorie/spartani/spartani.php on line 10

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/header.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/istorie/spartani/spartani.php on line 10

Spartanii cei salbatici
pagina realizata dupa un material trimis de Biabela
Primul mare stat care a aparut in urma Epocii Arhaice timpurii a fost Sparta. Spartanii se considerau mai buni decat toti ceilalti. Cand aveau nevoie de pamant ocupau pur si simplu, proprietatea vecinului. Pe locuitorii pamanturilor cucerite ii tratau ca pe niste sclavi. Pe scurt, povestea Spartei este cea mai intunecata pagina din istoria Greciei.

Bineinteles ca multor popoare invinse nu le convenea viata de sclav, asa ca au incercat sa discute cu spartanii in singurul limbaj stiut de acestia: limbajul fortei. Spartanii erau probabil cei mai aprigi din toata Grecia, iar in lupta dovedeau intotdeauna ca sunt cei mai buni.

Viata unui spartan era o lupta continua cu propriile slabiciuni. Antrenamentul incepea din ziua nasterii fiecarui spartan.

In timpul ritualurilor religioase, fetitele trebuiau sa apara asa cum le-a facut Zeus, goale. Lipsa vesmintelor frumoase trebuia sa le invete modestia.

Obiceiurile de casatorie cereau ca logodnicul sa-si fure mireasa. Fata isi taia parul si se imbraca in haine barbatesti. Proaspatul insuratel se intorcea apoi in armata. Ca sa isi vada nevasta, trebuia sa fuga din cazarma.

Fiecare nou-nascut era examinat de sfatul batranilor. Daca arata sanatos si puternic, sfatul hotara: va trai. Daca era infirm sau slab era aruncat in munti si lasat in voia soartei. Īn plus, copilul nu apartinea parintilor, era proprietatea Spartei. La varsta de 7 ani trebuia sa intre intr-o tabara. Cel mai brutal copil devenea conducatorul taberei si poruncea tuturor celorlalti copilasi.

Adultii ii indemnau adesea la cearta ca sa vada care este cel mai agresiv si puternic. Copiii dormeau pe asternuturi din papura, pe care o adunau singuri de la rau. Iarna, cand inghetau de frig, le era permis sa doarma si pe niste scaieti... Īntepaturile le dadeau senzatia de cald. Erau tinuti in frig si flamanzi. Erau incurajati sa fure mancare, dexteritate care avea sa le fie de mare folos in razboaie. Daca erau prinsi, erau biciuiti. Nu erau pedepsiti pentru furt, ci pentru ca se lasasera prinsi. Bataia era considerata o metoda buna pentru calirea trupului si sufletului.

Baietii tineri trebuiau sa-i serveasca pe cei mai in varsta. Daca tanarul facea ceva rau, era muscat de podul palmei.

Daca tanarul plangea in timpul unei batai era batut si prietenul lui cel mai bun. Dar spartanii nu erau la fel de cruzi si rai ca vecinii sai, scitii. Dupa spusele lui Herodot, soldatii sciti aveau obiceiul de a bea sangele primului dusman ucis. Capetele erau duse regelui, care dupa numarul capetelor spunea daca soldatul va manca ceva sau nu. Scitii scoteau pielea de pe capul victimelor, care dupa ce o prelucrau o atarnau de sa, pentru a se mandri sau isi faceau invelitori din ea.

Dar sa revenim la spartani. Sigur ati auzit de batalia de la Termopile. 300 de spartani, sub conducerea lui Leonida, au aparat trecatoarea ingusta din defileul Termopile in fata a 10.000 de persi. Comandantul persilor, Xerxe, a trimis iscoade sa afle cati soldati aparau defileul. Nu credea ca spartanii vor fi atat de nesabuiti sa lupte cu forte slabe. Dar Xerxe nu-i cunostea pe spartani. Razboinicii spartani nu erau deloc impresionati si aveau mare incredere in fortele lor. Īnsa, lupta de la Termopile a fost de partea persilor, spartanii fiind masacrati.

Stiati ca...............?
Pentru a dovedi ca esti un spartan adevarat trebuia sa te lasi biciuit pe altarul Zeitei Artemis.

Bibliografie
"Acei greci formidabili" - Deary Terry
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/footer.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/istorie/spartani/spartani.php on line 59

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/footer.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/istorie/spartani/spartani.php on line 59