Warning: include(/home/harrypotter/coduri/sesiune.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/istorie/minuni/minuni_antice.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/sesiune.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/istorie/minuni/minuni_antice.php on line 2
CELE 7 MINUNI ALE LUMII
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/header.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/istorie/minuni/minuni_antice.php on line 10

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/header.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/istorie/minuni/minuni_antice.php on line 10

CELE 7 MINUNI ALE LUMII, minunile lumii antice
material de Marina15 si IonutuArhitecul grec, Philo din Bizant a elaborat in 146 i.Hr.,o lista cu cele mai splendide realizari din lume.Din toate aceste Minuni au ramas doar Piramidele din Gizeh,ruinele Templului lui Artemis, Mausoleul si Farul.

1. MARILE PIRAMIDEDIN GIZEH, EGIPT Mormintele faraonilor Keops (Khufu), Kefren (Khafre) si Mikerinos (Menkure) din Gizeh, sunt cele mai mari piramide din Egipt si au fost construite intre 2600-2500 i.Hr.

Este singura dintre cele 7 minuni ale antichitatii care nu a fost distrusa de-a lungul timpului.

Piramidele au fost construite ca morminte regale. Prima piramida a fost construita in 2560 i. Chr la Sakkara. Dar cele mai importante sunt cele trei piramide mari construite la Gizeh, printre care se numara si piramida lui Keops.

Ea se afla la 8 km de Cairo pe platoul Gizeh. Pe acest platou se afla 11 piramide dintre care 8 mici si 3 mari.

Aceste piramide au fost construite in timpul celei de-a IV-a dinastii.

Cele 3 mari piramide sunt atribuite faraonilor : -Mikerinos, Kephren, Keops: inaltime = 148m si lungimea = 233m.

In urma calculelor facute de specialisti a rezultat ca pentru constructia ei au fost necesare peste 2.300.000 de blocuri de “piatra de calcar galbui”.

In total piramida cantareste in jur de 6.000.000 de tone.

Indienii din America Centrala si de sud au construit, deasemenea piramide ca temple in timpul primelor 6 secole d.Chr . Una dintre ele este piramida din Cholula, aproape de Mexico City.

2. MAUSOLEUL LUI HALICARNASSUS Artemisia, vaduva Regelui Mausolus din Caria i-a construit sotului ei in 353 i.Hr.Mausoleul, care este de fapt mormantul lui. In mitologia Egipteana, regele (faraonul) era condus pe ultimul sau drum cu mult fast, crezand ca, ceea ce i se pune in mormant va avea si in viata viitoare. Faraonilor l-i s-au construit mari piramide. Mausoleul are o forma foarte asemanatoare cu cea a piramidei, numai ca are la mijloc un sir de colobe in style doris si este mult mai ornamentat. Au fost angajti cei mai priceputi mestesugari, care au elaborat un mormant asa de frumos, incat si astazi, mormintele mai elaborate, se numesc mausolee.

Este mormant si templu al regelui Mausolus, rege al statului antic Caria. A fost construit dupa moartea regelui Mausolus in 353 i. Chr.

Construit la Halicarnas el a fost inceput de Mausol si terminat de sotia acestuia Artemisa.

Are 36 de coloane in stilul ionic. Intre coloane se aflau statui reprezentand oameni si animale. Ca si placile care imbracau Piramida cea mare ca si blocurile de piatra ale vestitului Artemision din Efes, marmura alba a Mausoleului s-a risipit in alte ziduri ascunzand in adancul noilor fortificatii sau constructii povestea frunzelor sale; din edificiul care fusese una din minunile lumii n-au mai ramas decat fragmente prin muzee si cateva pietre de fundatie.

3. GRADINILE SUSPENDATE DIN BABILON Regele Nabucodonosor II, a construit in jurul lui 350 i.Hr.pentru sotia sa, printesa din regatul montan Media, Gradinile Suspendate.

Ele apartineau reginei Samiramida, sotia regelui Nabucodonosor.

Descrierea facuta de Diodor ne prezinta Gradinile suspendate astfel:

 • au forma patrata in trepte sau de amfiteatru
 • terasele au sol artificial, plin cu arbori de toate speciile ce aminteau reginei de tara ei
 • minunatele gradini au terasele incarcate de verdeata. In mijlocul acestui desert nu mai vegheaza decat un arbore milenar, un ateh urias care poate sa aminteasca de gradinile suspendate.

  Ele au fost construite drept cadou din partea regelui Nabucodonosor pentru sotia sa in 600 i.chr.

  Gradinile erau suspendate la 75m inaltime.

  4. TEMPLUL LUI ARTEMIS DIN EFES. Marele templu din Efes, Turcia, a fost inaltat in anul 350 i Hr., de catre arhitectii greci Scopas si Apelles. Avea peste 100 de coloane, fiecare depasind 20m si decorate cu sculpturi. Templul i-a fost dedicat lui Artemis, zeita Naturii.

  Artemis a fost zeita vanatorii, protectoare a oraselor si a corabiilor.

  Templul avea:
 • lungimea = 125,8 m
 • latimea = 65 m
 • 127 de coloane in stil ionic, bogat decorate cu reliefuri de soclu

  Templul a fost inceput in secolul VII d. Chr si terminat in secolul IV i.Chr. El a fost distrus in sec. IV-VI d. Chr .

  Astazi langa vechiul amplasament al Artemisului s-a amenajat un muzeu in care se pot vedea cateva vestigii ale maretului templu.

  5. STATUIA LUI ZEUS DIN OLYMPIA, casa jocurilor olimpice, a fost inlatata in 433 i.Hr, de catre Phidias din Atena. Statuia din lemn avea o inaltime de 12m si a fost acoperita cu fildes si aur.

  A fost construita la jumatatea secolului V i. Chr si a rezistat timp de 1000 ani. Statuia avea 12m inaltime cu soclul de 14 m.

  Zeus era asezat pe un tron cu spatar inalt, bogat decorat, iar pe cap aveao o corana din frunze de maslin. Tronul era din aur. Vesmantul era presarat cu flori de crin. Zeus avea in mana dreapta o statueta a zeitei Victoria iar in mana stanga un sceptru.

  Statuia lui Zeus a fost o statuie executata din lemn placat cu aur si fildes, ornamentata cu abanos, bronz si pietre pretioase. Ea a fost executata de Fidias.

  Parasita, dar uitata niciodata! Olimpia si-a legat numele de o minune antica si-l pastreaza legat de una noua, a jocurilor olimpice reanviate. Cu acelasi ceremonial ca acum peste 2500 de ani, la fiecare 4 ani, in olimpia se aprinde flacara ,care, strabatand continente, stajuieste olimpiadele erei noastre. Aceasta flacara, simbol al pacii, prieteniei si solidaritatii umane, este noua minune pe care Olimpia a daruit-o lumii.

  6. COLOSUL DIN RHODOS. Colosul de pe insula Rhodos a fost o statuie din bronz, de 40 m, à Zeului-Soare Helios, inaltata dupa infrangerea invadatoilor, in 305 i.Hr. si prabusita intr-un cutremur, in 224 i.Hr. Resturile au fost vandute ca deseuri, in 653 d.Hr.

  Aceasta statuie a fost inaltata de locuitorii orasului Rhodos intre 294 si 282 i. Chr. Pentru a sarbatorii infrangerea macedonilor.

  Statuia se afla la intrarea in portul Rhodos si il reprezenta pe zeul soarelui, Helios.

  Descriilile contemporane ii atribuiau circa 32 m.

  Cand statuia a fost daramata in 654 d.Chr, au fost necesare 800 de camile pentru a aduna ramasitele.

  7. FARUL DIN ALEXANDRIA. Calea de acces spre portul Alexandria din Egipt a fost extrem de periculoasa. Pentru a veni in sprijinul navelor, a fost construit Marele Far, in Jurul anilor 280 i.Hr. Acesta avea o inaltime de 140m, iar in varful lui a fost plasata statuia unui zeu, probabil Poseidon, seul grec al marii. Turnul putea fi observat din larg, ghidand astfel navele spre port. Noaptea, dupa cum se spune, se aprindeau focuri pentru ghidarea navelor. Treptat, dupa 1500 de ani, turnul s-a transformat in ruine.

  A fost construit in 280 i. Chr pentru a calazui corabiile care intrau in portul Alexandria.

  El a fost construit din mai multe corpuri suprapuse(dupa unii 3, dupa altii 4 sau chiar 8).

  Farul avea o inaltime de 130-140m si era asezat la 5,40m peste nivelul marii. Era in intregime din marmura alba.

  Intre secolele XII - XIV d.chr, in urma unor cutremure si ale incercarilor arabilor de a-l darama, el a fost distrus.

  Farul din Alexandria a fost inca o dovada a tehnicii remarcabile de constructie a Egiptului antic, care din pacate, s-a pierdut in negura timpului.

  Ramasitile acestui templu au fost gasite de foarte putin timp.

  Pozele au preluate de pe urmatoarele situri: www.earad.ro; www.norbertspicker.de; www.kusadasi.biz
  Warning: include(/home/harrypotter/coduri/footer.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/istorie/minuni/minuni_antice.php on line 125

  Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/footer.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/istorie/minuni/minuni_antice.php on line 125