Warning: include(/home/harrypotter/coduri/sesiune.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/istorie/diverse/schimbare.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/sesiune.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/istorie/diverse/schimbare.php on line 2
OAMENI CE AU INFLUENTAT EVOLUTIA LUMII
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/header.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/istorie/diverse/schimbare.php on line 10

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/header.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/istorie/diverse/schimbare.php on line 10

OAMENI CE AU INFLUENTAT EVOLUTIA LUMII
pagina realizata de IonutuScopul fizicii este descrierea, explicarea si prevederea fenomenelor naturii pentru a le putea stapani si folosi.

Dezvoltarea fizicii a fost stimulata de necesitatile practice ale oamenilor. La randul lor descoperirile si realizarile fizice stau la baza dezvoltarii tehnicii; metodele de cercetare fizice si aparatura creata de fizicieni se aplica si in celelalte stiinte ale naturii.

ISAAC NEWTON
Newton s-a nascut in anul, 1642 in ziua de Craciun, in satul Woolsthorpe din Lincolnshire (Anglia). Nu a fost un copil minune, dar din fericire, unul dintre profesori l-a incurajat sa-si continue studiile, astfel ca in 1661 a intrat la Colegiul Trinity din Cambridge.

Patru ani mai tarziu si-a luat licenta si si-a propus sa continuie studiile pentru a obtine doctoratul. Dar din cauza unei epidemii de ciuma, universitatea a fost inchisa. Newton s-a intors la Woolsthorpe si in urmatorii doi ani a pus bazele multor teorii in fizica, matematica si astronomie.

In urmatorii doi ani, Newton a desfasurat o activitate stiintifica uriasa si la varsta de 45 de ani, a publicat faimosul sau tratat " Philosophiae Naturalis principia Mathematica " (Principiile matematice ale filosofiei naturale) , pe scurt "Principia ". In aceasta carte a enuntat legile miscarii si teoria gravitatiei.

Newton este considerat de catre contemporani un om timid, retras, dar se angaja frecvent in dispute, argumentandu-si teoriile si descoperirile. O disputa a devenit faimoasa este cea cu Gottfried Leibniz privinad intaietatea calculului diferential.

Newton a fost ales in parlament si apoi numit Lord Trezorier al Regatului, avand sarcina de a supraveghea schimbare sistemului monetar englez. A fost innobilat de catre regina Anne in anul 1705. Lordul Isaac Newton s-a stins din viata in anul 1727, la varsta de 85 de ani si a fost ingropat cu onoruri la Abatia Westminster.

ALBERT EINSTEIN
Nascut in anul 1879 la Ulm, Germania ; decedat in 1955. A studiat la Institutul de Tehnologie (ETH) din Zurich (Elvetia). Dupa obtinerea diplomei in anul 1900 obtine un post de examinator de brevete la Oficiul Elvetian de Brevete din Berna. In acest tim Einstein a scris trei articole celebre care au aparut in toate numerele din anul 1905 ale revistei Annalen der Physik, si care se refereau la efectul fotoelectric, miscarea browniana si la relativitatea restransa. In continuare a detinut posturi la Berna, Zurich si Praga si a fost director al Institutului Kaiser Wilhelm din Berlin. In anul 1933 a devenit membru la Institut for Advanced Study di Princeton, stabilindu-se definitiv in Statele Unite. In anul 1921 a primit premiul Nobel.

In general Einstein este considerat cel mai ilustru om de stiinta al acestui secol si ca unul din cei mai mari savanti ai tuturor timpurilor. el poseda in cel mai inalt grad capacitatea de a sesiza esenta fenomenelor fizice, iar un scurt rezumat nu poate reda numeroasele si profundele contributii ale lui Einstein la problemele fundamentale ale fizicii. Teoria relativitatii generalizate a lui Einstein se dovedeste a fi una dintre cele mai remarcabile creatii intelectuale ale tuturor timpurilor.

MAX CARL ERNST LUDWIG PLANCK
Nascut in anul 1858 la Kiel, Germania, decedat in anul 1947. Dupa ce a studiat la Munchen si Berlin, Planck obtine doctoratul in anul 1879. Teza sa de doctorat trata despre ce de-al doilea principiu al termodinamicii. Dupa ce a predat la Universitatea din Kiel, Planck este numit profesor de fizica teoretica la universitatea din Berlin. El inceteaza activitatea didactica la varsta de saptezeci de ani, in anul 1928. I se acorda premiul Nobel in anul 1919.

La inceputul carierei sale Planck s-a consacrat studiului termodinamicii, un domeniu de care s-a ocupat apoi toata viata. La Berlin ia cunostinta de lucrarile experimentale asupra radiatiei termice ale lui Lummer, Pringsheim, Rubens si Kurlbaum si isi asuma sarcina de a deduce teoretic legea radiatiei termice a corpului negru. Munca sa incununata de succes marcheaza inceputurile fizicii cuantice si ceea ce noi numim constanta lui Planck a aparut pentru prima oara in articolul sau din anul 1900. Dupa aceasta descoperire epocala, Planck a continuat sa joace un rol activ la dezvoltarea fizicii cuantice.

JOSEPH JOHN THOMSON
Nascut in apropiere de Manchester, in anul 1856. Multi ani thomson a ocupat functia de profesor de fizica (Cavendisch Professor of Physics) la universitatea din Cambridge, de asemenea a fost profesor de fizica la Royal Institution din Londra. Numeroasele si variatele sale contributii in fizica includ cercetari asupra conductibilitatii electrice a gazelor, a sarcinii si masei electronului, a proprietatilor razelor pozitive. thomson descopera electronul in anul 1897. Lucrarile sale asupra razelor pozitive l-au condus la descoperirea izotopilor neonului. In anul 1906 lui Thomson i se atribuie premiul Nobel.

ERNEST RUTHERFORD
Nascut in anul 1871 in apropiere de Nelson, Noua Zeelanda; decedat in anul 1937. In anul 1907 dupa ce a profesat la universitatea Mc Gill din Montreal, Canada, Rutherford accepta un post la Universitatea din Manchester. In 1919 succede lui J.J. Thomson la catedra Cavendish de la Universitatea din Cambridge. In anul 1908 lui Rutherford i se decerneaza premiul Nobel pentru chimie. Rutherford a efectuat lucrari de o exceptionala importanta in domeniul radioactivitatii si a fizicii nucleare. Experimentele sale se caracterizeaza prin extraordinara finete si ingeniozitate, iar anlizarea faptelor experimentale denota o profunda intelegere fizica.

ARNOLD SOMMERFELD
Nascut in anul 1868 la Kalinigrad, URSS. Timp de multi ani a fost profesor la Universitatea din Munchen.

Sommerfeld a avut contributii importante la dezvoltarea fizicii cuantice si in particular a teoriei atomice. El a imbunatatit teoria lui Bohr pe doua cai : a inclus orbitele eliptice si a luat in considerare teoria relativitatii restranse. Teoria sa relativista a atomului de hidrogen a condus la introducerea in fizica a constantei de structura fina.

WOLFGANG PAULI
Nascut in anul 1900 la Viena, Austria; decedat in 1958. Dupa sustinerea tezei de doctorat in anul 1921, Pauli a stat catva timp la Universitatea din Gottingen si la Institutul lui Bohr din Copenhaga. In anul 1928 el accepta catedra de fizica teoretica de la Institutul Tehnologiei (ETH) din Zurich, Elvetia. In 1945 Pauli primeste premiul Nobel. Pauli a fost unul dintre cei mai straluciti fizicieni teoreticieni ai acestui secol. El a avut contributii importante in foarte multe domenii incepand cu structura atomului si terminand cu teoria cuantica a campului si teoria particulelor elementare. Lucrarile lui pauli pun in evidenta intuitia sa fizica profunda si deosebita sa abilitate matematica. Pauli era cunoscut (si temut) ca un critic sever al gandirii superficiale. Descoperirea principiului de excluziune si a legaturiidintre spin si statistica sunt poate cele mai celebre realizari ale sale.

ENRICO FERMI
Nascut la Roma in anul 1901, decedat in 1954. Obtine doctoratul in anul 1922 la Scuola Normale Superiore din Pisa, Italia. In anul 1926 devine profesor de fizica teoretica la Universitatea din Roma. Fermi paraseste Italia in 1938 si dupa ce detine functia de profesor la Universitatea Columbia, in anul 1942 se duce la Universitatea din Chicago unde ramane pana la sfarsitul vietii. In anul 1938 i se atribuie premiul Nobel.

Contributiile lui Fermi in fizica acopera un domeniu atat de vast incat un scurt rezumat nu poate prezenta toate realizarile sale. Dintre primele sale lucrari se poate mentiona crearea asa-numitei statistici Fermi-Dirac pentru particulele de spin semiintreg (in acelasi timp si independent de Dirac care a obtinut rezultate asemanatoare) precum si teoria sa cantitativa asupra dezintegrarii beta. Principalele sale lucrari au fost in domeniul fizicii nucleare si al fizicii particulelor elementare.Dintre numeroasele subiecte de cre s-a ocupat putem mentiona radioactivitatea artificiala, neutronii lenti, fisiunea nucleara si reactia in lant, interactia pion-nucleon. Fermi a fost unul dintre foarte putini fizicieni care a efectuat lucrari exceptionale atat in fizica teoretica cat si in cea experimentala.

ERWIN SCHRODINGER
Nascut la Viena in anul 1887, decedat in anul 1961.Schrodinger a studiat fizica la Universitatea din Viena pe care a absolvit-o in anul 1910. Dupa un scurt stagiu la Stuttgart si Wroclaw, Schrodinger devine profesor de fizica la Zurich. In anul 1927 a fost invitat la Berlin ca succesor al lui Planck. Schrodinger paraseste Germania in anul 1933 el primeste premiul Nobel.

Cele patru lucrari ale lui Schrodinger constituie o contributie fundamentala la teoria fizicii. La scurt timp dupa ce el a descoperit mecanica ondulatorie, mari progrese au putut fi facute un fizica atomica. Schrodinger insusi a jucat un rol deosebit si la acesta dezvoltare a teoriei


Warning: include(/home/harrypotter/coduri/footer.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/istorie/diverse/schimbare.php on line 83

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/footer.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/istorie/diverse/schimbare.php on line 83