Warning: include(/home/harrypotter/coduri/sesiune.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/istorie/cezar/cezar.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/sesiune.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/istorie/cezar/cezar.php on line 2
Caius Iulius Cezar, Zarurile au fost aruncate
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/header.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/istorie/cezar/cezar.php on line 10

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/header.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/istorie/cezar/cezar.php on line 10

Caius Iulius Caesar, "Zarurile au fost aruncate"
pagina realizata dupa un material trimis de ana_ay2


Tineretea lui Caesar ( Cezar )
In a treispezecea zi a lunii iulie din anul 100 i.Hr., la Roma se nastea un baietel, spre bucuria parintilor sai, pretorul Caius Iulius Caesar si a sotiei sale, Aurelia. Legenda spune ca la nasterea sa au avut loc intamplacri misterioasa, unii vazand pe fruntea copilului o coroana, altii chipul Hecatei, zeita mortii.

Familia micutului botezat ca si tatal sau era cunoscuta la Roma. Prin tata se tragea din ginta Iulia, intemeiata de fiul lui Eneas, Iulius. Mama facea parte dintr-o familie plebe renumita, fiind nepoata a consului p. Rutilius Rufus si ruda a vestitului general si om politic Marius

Caesar a primit o educatie aleasa, mai intai de la mama sa, apoi de la profesorul M. Antonius Gnipho. Se spune ca avea o dictie perfecta, scria foarte corect in Latina si greaca si avea talent literar. Facea exercitii fizice grele si ii placea inotul, fiind si un calaret foarte priceput. Caesar

Cariera sa a inceput dupa razboiul civil, in timpul dictaturii lui Sylla, care l-a prigonit pe Caesar. De aceea a plecat in Asia, unde si-a desavarsit educatia in ale razboiului si diplomatiei.

Dupa moartea dictatorului Sylla, Caesar se apropie de Pompeius, fiind ales questor in anul 68 i.Hr. Popularitatea i-a crescut din ce in ce mai mult, dar a crescut si ambitia sa. De aceea s-a implicat in disputele si intrigile de la Roma, dovedind reale calitati de politician. Reuseste sa fie ales mare pontiff in anul 64 I.Hr. Gruparea sa politicaa, partidul popularilor, devenea tot mai puternica.

Devenit guvernator al provinciei Spania, Caesar si-a demonstrate calitatile de military si de administrator, care l-au facut un candidat de seama la functia de consul. Pentru a deveni o figura politica puternica la Roma, Caesar avea nevoie de aliati puternici, iar cei mai potriviti erau Crassus si Pompei.


Primul triumvirat
Primul triumvirat, adica intelegerea intre trei barbate, a fost idea lui Caesar. Ea a insemnat o alianta polotica secreta intre cai trei oameni puternici, pentru a conduce Roma. Desi doreau puterea doar pentru ei, acestia trebuiau, pentru moment, sa apeleze unul la altul. Primul care a tras foloasele a fost Caesar, devenit consul in 59 i.Hr. Crassus

In calitate de consul, Caesar a stiut sa indeparteze neincrederea senatorilor, dar si-a atras si simpatia poporului prin masurile luate. Si-a facut chiar si propaganda printr-un soi de stramos al ziarelor de astazi. A hotarat ca un magistrate sa faca un rezumat al noutatilor zilnica, pe care sa le scrie pe tablite de lemn vopsite in alb si asezate in diferite locuri din oras – Acta diurna populi Romani. Sprijinit de aliatii sai, a luat si masuri in domeniul agricol, care i-au sporit popularitatea, ca si in domeniul organizarii provinciilor.

Dupa terminarea mandatului, senatorii doreau trimiterea lui Caesar in provincii neinsemnatate, ca sa-l indeparteze de putere. Acolo, Caesar nu putea decat sa aiba grija decat de paduri si drumuri, lucru care nu era deloc pe placul sau.Dupa manevre abile si cu sustinerea lui Pompei si Crassus, a reusit sa obtina provinciile Gallia Cisalpina, din nordul Italiei, si Illyria. A avut grija ca si urmasii sai in functiile importante sa-I fie prieteni, mai ales dintre triburi. Dupa aceea, a plecat linistit in Gallia, hotarat sa-si sporeasca faima.

Dupa lupte cu tribunele din Gallia, Caesar era ingrijorat de tulburarile de la Roma, de aceea si-a chemat tovarasii din triumvirat la o intalnire. Aceasta a avut loc in ziua de 15 aprilie a anului 56 i.Hr., la Luca, la frontiera Galliei Cisalpine. Nu se stie exact ce s-a discutat, dar Caesar a reusit sa-I impace pe Crrassu si Pompei, intre care izbucnisera neintelegeri. Caesar primea Gallia pe inca cinci ani dupa expirarea mandatului, adica pana in anul 49. Pompei si Crassus urmau sa devina consuli in 55, iar apoi primeau Spania, respectiv Syria.

Reintors la postul sau, Caesar a intreprins o expeditie scurta in Insulele Britanice, fiind nevoit sa revina in Gallia datorita tulburarilor de aici.

A facut inca o expeditie in anul 54, cu aceleasi rezultate ca si prima, motiv pentru care Caesar nu a mai atacat Britannia. A infrant triburile rasculate din Gallia si a trecut Rinul, pentru a nu permite o alianta a galilor cu triburile germane.


Caesar si Vercingetorix
In timp ce se afla in Italia, gallii isi gasisera un conducator, pe tanarul Vercingetorix, fiul lui Celtillus din neamul arvernilor. Acesta a reusit sa stranga o armata de 80 000 de luptatori, toti dornici sa-i alunge pe romani din Gallia.

Caesar a aflat de cele intamplate in Gallia si a trecut cu repeziciune Alpii, dejucand planurile gallilor de izolare a legiunilor romane. Infruntarea decisiva dintre Caesar si Vercingetorix a avut loc in Alesia, unde se stabilisera galii. Caesar a ordonat ca cetatea sa fie inconjurata de fortificatii, pentru ca cei dinauntru san u poata primi ajutoare. Deoarece cativa calareti au reusit sa se strecoare din cetate sis a ceara ajutor, Caesar a ordonat sa se contruiasca o noua linie fortificata, care sa-I apere pe romani de un atac de afara. Asediul a fost dur pentru ambele parti, iar romanii erau amenintati sa fie striviti intre luptatorii din cetate si ajutoarele sosite din intreaga Gallie. Desi au luptat cu vitejie, gallii nu au reusit sa obtina victoria. Vercingetorix s-a predate, fiind legat in lanturi pentru sase ani, dupa care a murit.


Caesar, stapanul Romei
Infrangerea gallilor a sporit si mai mult puterea lui Caesar, dar Pompei avea si el planuri de marire si se afla la Roma, avand de partea sa Senatul. Intre cei doi fosti a izbucnit razboiul.

La 13 ianuarie 49 i.Hr., Caesar a poruncit legiunii a XIII-a sa treaca apele raului Rubicon, care despartea provincia pe care o comanda de Italia. Legenda spune ca, inainte ca legiunea sa inceapa trecerea raului, pe cer s-a ivit o cometa stralucitoare. Caesar a avut un vis care l-a pus pe ganduri si l-a facut sa sovaie. Din nou s-a intamplat un fapt miraculos.

Un urias frumos ca un zeu a aparut pe malul fluviului, cantand din fluier. Pastorii din apropiere, santinelele si trambitasii au ramas uimiti de cantecul strainului. Unul dintre trambitasi s-a aruncat deodata in apa si, sunand atacul, a trecut pe celalalt tarm. Atunci, Caesar ar fi spus ca trebuie sa urmeze calea pe care destinul, norocul si nedreptatea dusmanilor i-a aratat-o. A adaugat apoi celebrele cuvinte “Zarurile au fost aruncate” (in lat. Alea iacta est).

Caesar a trecut indraznet Rubiconul, a fost triumfator in fata lui Pompei si a devenit singur stapan al Romei. Va muri insa de cutitele romane, in anul 44 i.Hr., la idele lui Marte, adica 15 martie. La Roma, linistea va disparea iarasi, pan ace mostenitorul lui Caesar, Octavianus, va deveni ceea ce visase inaintasul sau: imparat.


BIBLIOGRAFIE
Pagini de aur din istoria universala 1, Mihaela Puiu, editura Portile Orientului Iasi Casa Scolilor


Warning: include(/home/harrypotter/coduri/footer.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/istorie/cezar/cezar.php on line 87

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/footer.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/istorie/cezar/cezar.php on line 87