Warning: include(/home/harrypotter/coduri/sesiune.php): failed to open stream: No such file or directory in /home3/r60811spor/superok.ro/biblioteca/geogra/zone/tajmahal.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/sesiune.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home3/r60811spor/superok.ro/biblioteca/geogra/zone/tajmahal.php on line 2
Palatul Taj Mahal
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/header.php): failed to open stream: No such file or directory in /home3/r60811spor/superok.ro/biblioteca/geogra/zone/tajmahal.php on line 10

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/header.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home3/r60811spor/superok.ro/biblioteca/geogra/zone/tajmahal.php on line 10

Taj Mahal
pagina realizata de Andreea


1632-1654

In anul 1631, sotia imparatului mongol al Indiei moare dand viata celui de-al 14-lea vlastar imperial.

Era in varsta de 37 de ani si fusese maritata timp de 17 ani.
O data cu moartea sa, sahul Iehan nu a pierdut numai o sotie iubitoare ci si un inteligent sfetnic politic, motiv pentru care a jelit-o timp de doi ani ( potrivit unor relatari parul ii albise de durere).
A jurat ca va canstrui un templu demn de memoria sotiei sale, ceva nou si fara egal in lume, putini putand afirma ca ambitia sa nu a reusit. Arjuman Banu cunoscuta si sub numele Mummtaz Mahal (Aleasa Palatului), are drept mausoleu o cladire uimitoare, care poarta ca nume abrevierea numelui sau: Taj Mahal.

Atatea superlative au fost folosite pentru descrierea acestei cladiri, incat majoritatea turstilor se apropie cu teama ca ar putea fi dezamagiti. Silueta aceasta, familiara din multele fotografii, poate fi regasita mereu ca emblema a unui restaurant, sau ca marca inregistrata a unui manufacturier de mirodenii, sau ori de cate ori cineva vrea sa faca trimitere la India prin intermediul unei imagini care este usor de recunoscut.

Taj Mahalul poate fi revazut surprinzand de fiecare data, avand abilitatea de a se transforma in functie de diferitele momente ale zilei si de caracterul luminii.
Desi nu este decat un mormant, cladiri ii lipseste tonalitatea rece la care s-ar astepta vizitatorul, parand sa pluteasca intre cer si pamant.
Proportiile sale, remarcabila simetrie, gradina inconjuratoare si reflectiile apei pot lasa pe orice vizitator cu gura cascata.

Palatul Tajmahal a fost construit de un numar de 20.000 de muncitori si a durat 22 de ani pana la aducerea sa la forma filala.Se spune ca o mare parte din raspunderea pentru aceasta cladire ii apartine unui francez sau unui venetian dar nu s-a pastrat cu certitudine numele nici unui arhitect - cladirea fiind asociata numai cu numele proprietarului sau.Ridicata din marmura ( adusa din cariere de piatra de la 300 de kilometri departare) este fara indoiaa cea mai imaculata cladire pe care o poate cuprinde o fotografie.
Mii de pietre pretioase si semipretioase sunt incrustate in in suprefata marmurei, marmura neagra fiind folosita pentru decoratiuni caligrafice.Suprafata de marmura gravata poarta amprnta unor mesteri priceputi, reflctand deosebitejouri de umbre cand lumina se reflecta in ea.Pe vremuri putea fi intalnite usi de argint si in interior grilaj de aur si o textura din perle ( pe lespedea funerara), care ulterior au fost furate.
Multi hoti au incerca sa extraga bijuteriile incrustate, dar cu toata acestea aceasta magnifica realizare s-a pastrat mai departe.
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/footer.php): failed to open stream: No such file or directory in /home3/r60811spor/superok.ro/biblioteca/geogra/zone/tajmahal.php on line 74

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/footer.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home3/r60811spor/superok.ro/biblioteca/geogra/zone/tajmahal.php on line 74