Warning: include(/home/harrypotter/coduri/sesiune.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/geogra/tari/portugalia.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/sesiune.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/geogra/tari/portugalia.php on line 2
Portugalia
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/header.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/geogra/tari/portugalia.php on line 10

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/header.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/geogra/tari/portugalia.php on line 10

Portugalia
pagina are la baza un material creat de Zoracka


Pozitie Geografica. Limite. Suprafata
Portugalia este constituita din trei unitati continentale: Portugalia Continentala, Arhipelagul Insulelor Azore si Insula Madeira.

Portugalia Continentala este inscrisa intr-un dreptunghi de 560 km lungime si 220 km latime, find situata in sud-vestul Europei, in Peninsula Iberica. In nord si in est se invecineaza cu Spania,in vest si in sud cu Oceanul Atlantic.

Toate teritoriile din partea continentala, Arhipelagul Insulelor Azore si Madeira au o suprafata de 92.000 kmp. Portugalia Continentala este apreciata la 89.060 kmp incluzand si estuarele Tejo si Sado.
v Portugalia prezinta o mare diversitate geografica in ciuda suprafetei sale mici. Fluviul Tejo constituie o linie de demarcatie intre nord si sudul Portugaliei, regiuni care difera atat ca relief, hidrografie, clima, tip de vegetatie si de cultura ca si ca forme de populatie.


Relieful
La nord si sud de Tejo,relieful prezinta un contrast clar. In nord predomina zonele inalte muntoase, intinse pe 95% din altitudinea superioara de 400 m. Reliefurile mai importante se afla in prelungirea lantului muntos al Spaniei.

Lantul muntos central este dominat de masivul de granit Serra de Estrella care are altitudinea maxima din Portugalia Continentala Teritoriala (1991 m), si de lantul muntos(1415 m). Orientarea pe directia nord-vest, sud-est a reliefurilor aproape paralele intre ele permite ca actiunea de modelare a Atlanticului sa intre in interiorul tarii.

Regiunea din jurul Tejo-ului este constituita din terenuri joase, cu altitudine inferioara, unde domina suprafetele plane. Intre litoral si interior sunt de asemenea contraste, in special in regiunea din nord a Tejo-ului. Fasia litorala relativ ingusta si pamanturile de-a lungul raurilor Douro, Montego si Tejo sunt joase, dar altitudinea urca treptat spre interior.

Depresiunile mai evidente sunt vaile, de multe ori adanci, frecvente in nord, care indeplinesc un rol economic valoros, caci constituie zona de trecere.


Clima
Portugalia este un teritoriu mediteranean prin natura, si atlantic prin situarea geografica. Oceanul Atlantic este marele reglator al climei. Distribuirea reliefului legata cu regimul vanturilor conditioneaza dinamic tara dandu-i o clima temperata.

Diferentele climatice sunt totusi clare in regiunile nordice si sudice din Tejo. La nord se inregistreaza cele mai mare precipitatii anuale, iar cele mai mari amplitudini termice sunt in interior. Regiunea sudica din Tejo are caracteristici climatice mediteraneene, veri calde prelungite, ierni scurte si cu putina ploaie, temperaturi ridicate.

In Portugalia,lunile iulia si august sunt cele mai calde si secetoase. Temperatura medie anuala :maxina 20,6C si minima 6,3C. In Arhipelagul Madeira este o clima temperata, blanda, temperatura maxima este de 16C iarna si 21C vara.

In Azore,clima este caracterizata printr-o umiditate importanta (pana la 80%)si prin temperaturi placute pe durata intregului an. Media este de 14C iarna si de 23C vara.


Vegetatia
Stratul vegetal in corelatie cu clima este mai dens in nord decat in sud. Speciile de cea mai mare importanta sunt:pinul, eucaliptul, castanul, maslinul si stejarul de pluta.

Pinul se dezvolta in zonele joase din nord, indepartate de litoral. Castanul creste in primul rand in zonele muntoase si de podis din Tras-os-montes si Beiras. Eucaliptul acopera zone intionse in nord si centru. Maslinul creste pe intreg teritoriul, dar in regiunule de centru si de sud este mai raspandit. Stejarul de pluta predomina peisajele din Alentejo.

In Algarve, unde clima este evident mediteraneana, predomina speciile caracteristice regiunilor calde si uscate:migdalul, roscovul si smochinul. Terenurile necultivate, cu vegetatie salbatica, este alcatuit in mare parte din loandre In ceeea ce priveste culturile, ies in evidenta culturile intensive de porumb si cereale, in principal de secara, ca predomina in nord. In partea sudica a lantului muntos central predomina culturile extensive, mai ales graul. Vita de vie este cultivarta aproape pe intreg teritoriul avand caracteristici speciale in anumite regiuni

Principalele rauri
Relieful Portugaliei este mai inalt in interior decat in partea litorala. Pentru acest motiv, raurile portugheze curg din interior spre Oceanul Atlantic. Raurile cu cea mai mare intindere izvoresc in Spania, cum ar fi: Minho, Lima, Douro, Tejo si Guadiana. Cele care au toata reteaua hidrografica in Portugalia, de cea mai mare intindere sunt Montega, Vouga si Sado.

La nord de Portugalia raurile sunt mai numeroase si au un debit mai mare decat cele din sud. Debitul raurilor variaza in functie de ploile din regiune. Coasta portugheza nu a avut intotdeauna forma pe care o are azi. In secolul al XIII-lea era mai dantelata si poseda mai multe porturi naturale, de asemenea, partea navigabila a raurilor era mai mare decat cea actuala.

Populatia
Cei circa 10 milioane de portughezi traiesc in marea lor majoritate in zona de litoral a tarii unde intalnesc conditii mai bune de viata. Densitatea medie este de 110 kmp, dar Lisabona si Porto ating rate de 700 de locuitori pe kmp. Regiunea Minho este cea mai populata, in timp ce Trz-as-Montes si mai ales Alentejo prezinta o rata de ocupatie mult mai redusa.


Drapelul portughez
Rosu, verde si galben prezinta in centru un corp ceresc unde se evidentiaza stemele statului:un scut alb incercuit de o fasie unde se introduc 7 castele, ce simbolizeaza fortaretele puternice recucerite de Mauri.
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/footer.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/geogra/tari/portugalia.php on line 141

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/footer.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/geogra/tari/portugalia.php on line 141