Warning: include(/home/harrypotter/coduri/sesiune.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/geogra/strasbourg/strasbourg.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/sesiune.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/geogra/strasbourg/strasbourg.php on line 2
Strasbourg - oras european
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/header.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/geogra/strasbourg/strasbourg.php on line 10

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/header.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/geogra/strasbourg/strasbourg.php on line 10

Strasbourg - oras european
pagina realizata dupa un material trimis de Darnick


La Strasbourg se afla sediul Parlamentului European, precum si al Consiliului Europei. Inca de la inceput trebuie sa mentionez ca Strasbourg este un oras care trebuie vizitat pe jos. Centrul orasului, "grand ile", a facut ca Strasbourg sa fie inclus in patrimoniul mondial UNESCO, alaturi de Venetia sau Praga.

Strasbourg este situat intre bratele raului Ill, un afluent al Rinului care a creat aceasta mare insula eliptica, unde se gaseste orasul istoric, incepand de la primele asezari romane pana la casele elegante ale secolului al XVIII-lea. Cu toata marimea ei, insula poate fi traversata in pas grabit intr-un sfert de ora. Pe aceasta suprafata de 83 de hectare se afla o concentrare uimitoare de capodopere arhitectonice. Printre ele se numara catedrala, podul acoperit, Palatul Rohan si multe alte cladiri care poarta amprentele vietii civile si religioase a acestui oras, mai vechi de 2000 de ani. De aceea este mai bine sa va lasati masinile intr-una dintre numeroasele parcari din periferie si sa va continuati periplul pe jos sau cu tramvaiul ori sa inchiriati o bicicleta.

Preturile sunt fixe, iar biletele se vand sub forma de tichet de parcare plus bilet de tramvai sau tichet de parcare plus o bicicleta, oferind in acest fel o solutie confortabila. Daca doriti sa vizitati cartierul european sau "orasul german", va trebui sa platiti transportul in comun, dar si ele pot fi vizitate cu piciorul. Stilurile arhitectonice variate ale orasului l-au facut pe Le Corbusier sa declare ca, "in Strasbourg, ochiul nu se plictiseste niciodata". Aceasta afirmatie este valabila si in ceea ce priveste oferta culturala si gastronomica a orasului.

Este imposibil sa te plictisesti intr-un oras al carui buget cultural este al doilea ca marime, dupa Paris. Teatrul de opera, 20 de teatre dramatice si comice, incluzand singurul teatru national din afara Parisului, 9 muzee, cluburi de jazz si de muzica, centrul european pentru creativitatea tinerilor contribuie, impreuna, la paleta culturala bogata a orasului.

Festivalul International de Muzica Clasica, precum si cel de muzica contemporana au o reputatie internationala. In timpul verii, aici se desfasoara o multime de evenimente in aer liber: concerte, seri de poezie, jocuri de lumini in Piata Catedralei, spectacole de pantomima etc. Pentru cei care viziteaza orasul este disponibil "Strasbourg Pass", valabil timp de trei zile, care ofera numeroase reduceri la evenimentele artistice ale orasului.

Majoritatea evenimentelor artistice se desfasoara in Piata Catedralei. Aceasta este situata in punctul cel mai inalt al orasului (144 m). Pe vremuri, in aceasta piata erau targuri zilnice in care se vindeau alimente, carpete si alte marfuri. Astazi, atractia pietei este monumentul grandios reprezentat de Catedrala, in care se oficiaza slujbe religioase zilnic.

Doua cladiri din jurul pietei merita insa toata atentia. Prima este Kammerzell Haus, care este cea mai mare si mai decorata casa din barne din Strasbourg. Fatada contine 75 de ferestre, cu ramele sculptate si care ilustreaza diverse personaje din Biblie si din mitologie, precum si semnele zodiacale, cele cinci simturi si o serie de muzicieni. Pe cei trei stalpi de colt sunt sculptate alegoric virtutile.

La nivelul primului etaj se afla Mila, acompaniata de doi copii si un pelican, la nivelul al doilea. Speranta este reprezentata sub forma unui pheonix, iar la nivelul al treilea, Credinta, sub forma unui grifon. In secolul al XVI-lea, negustorul de branza Martin Braun a cumparat casa si i-a terminat restaurarea in 1589.

Singura parte ramasa din cladirea medievala este parterul, cu tripla arcada de piatra. Etajele au fost proiectate in stilul splendidei constructii renascentiste. Pana in secolul al XIX-lea, cladirea era cunoscuta sub numele de Altes Haus, cand a devenit proprietatea unui zarzavagiu din Wurzburg, pe nume Philippe-Francois Kammerzell, care a dat si numele actual al casei. In interior, se gasesc fresce de Leo Schnug (1878-1933), pictor care a mai decorat si Castelul Haut Koenigsbourg, fresce care ilustreaza "Pastorul si turna" si "Chinurile lui Tantal", in stilul artistilor renani din secolul al XVI-lea. Astazi, cladirea gazduieste un restaurant; din punct de vedere juridic, a devenit proprietate municipala inca din 1879, cand a fost clasificata drept monument istoric.

Ceva mai departe, vizavi de portalul de vest al Catedralei, poate fi vizitata fosta Pharmacie du Cerf, care are renumele de a fi cea mai veche farmacie din Franta, fiind citata inca din secolul al XIII-lea. Parterul este din piatra, iar arcadele sunt decorate cu crengi si serpi si dateaza din Evul Mediu. Etajele superioare, partial din barne, dateaza de la 1567, dupa cum se poate citi pe coloana de piatra. Aceasta coloana de piatra a creat un spatiu intre ea si fatada, numit "buchmesser", adica "masuratoarea stomacului" si, conform traditiei, constructorii de catedrale trebuiau sa treaca prin acest spatiu, pentru a putea fi admisi in breasla. Conditia este logica, deoarece un mester zidar burtos nu se putea strecura printre arcurile catedralelor.
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/footer.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/geogra/strasbourg/strasbourg.php on line 112

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/footer.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/geogra/strasbourg/strasbourg.php on line 112