Warning: include(/home/harrypotter/coduri/sesiune.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/geogra/lacuri/lacuri.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/sesiune.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/geogra/lacuri/lacuri.php on line 2
Despre lacuri
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/header.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/geogra/lacuri/lacuri.php on line 10

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/header.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/geogra/lacuri/lacuri.php on line 10

Lacurile
pagina realizata dupa un material trimis de Anja


Introducere
Geologii clasifica lacurile in moduri diferite:in functie de modul prin care au luat naastere, de prospetimea sau salinitatea apelor acestora si in functie de vietatile care pot supravietui in ele. Doar in cele mai sarate nu traieste nici o vietate. Unele lacuri s-au format prin miscari ale placilor tectonice sau prin intermediul vulvanilor. Altele prin topirea ghetarilor, sau prin inchiderea unui brat al marii. O mare parte a lacurilor au fost create de oameni.Acestea poarta numele de lacuri de acumulare, deoarece acumuleaza o rezerva de apa , fie pentru folosul oamenilor fie pentru asigurarea energiei hidro-electrice.
1. Lacuri Tectonice

Miscarile scoartei pamantului au dus la formarea celui mai mare lac din lume, Marea Caspica si a celui mai adanc, lacul Baikal din Siberia.


Marea Caspica se afla intr-o depresiune situata in Muntii Caucaz la vest si inalta coasta a Asiei Centrale la est. Suprafata sa continua sa varieze dupa cateva milioane de ani. Inainte de inaltarea lantului Caucaz , marea Caspica era legata de marea Neagra. Lacul Baikal a luat nastere in urma prabusirii unui bloc de pamant, ducand la formarea unei depresiuni care s-a umplut ulterior cu apa.


Marea Vale Despicata a Africii este de asemenea un lac tectonic. Aceasta a inglobat o serie de lacuri , inclusiv lacurile Albert, Edward, Tanganyika si Nyasa(Malawi) si se intinde pana in sud vestul Asiei , unde cuprinde lacul situat la cea mai joasa altitusdine, Marea Moarta, la 399 m sub nivelul marii.
2. Lacuri vulcanice
Cea mai obisnuita forma de lac vulcanic este cea creata de apa care umple craterul unui vulcan stins.Unul dintre cele mai mari lacuri de acest gen este lacul Crater , din craterulMuntelui Mazama, in Oregon, SUA.A luat nastere cu 6600 de ani in urma, are un diametru de 10 km si o adancime de 589 m.Unele lacuri ulcanice se formeaza in momentul in care lava se prelinge peste vaisi de solidifica datorita apei reci. In acest mod s-a format lacul Kivu, din Marea Vale Despicata a Africii , pe coastele Zairului si Ruandei. Cu ani in urma, valea Kivu avea un curs nordic, spre Nil , insa de cand a fost blocat de eruptia unui vulcan din zona ,apele sale curg prin raul Ruzizi, indreptandu-se spre lacul Tanganyika.


Lacurile care provin in urma topirii ghetarilor sunt foarte des intalnite in emisferanordica, fiind rezultatul glaciatiunii cuaternare.Majoritatea lacurilor din Marea Britanie au luat nastere in acest mod, precum si cele aproximativ 60000 de lacuri din Finlanda si cele din Alpii Italieni.


Ghetarii au sapat bazinec adanci in stancile pe care le adaposteau , bazine care s-au umplut cu apa in urma topirii ghetii. Molozul depozitat de catre ghetari a provocat stavilirea unor vai si in final formare e lacuri. O mare parte din lacurile din nordul Angliei au luat nastere asa.


In regiunile calcaroase lacurile pot lua nastere sub scoarta terestra . Apa dizolva calcarul , creand pesteri uriase care adapostesc rauri si lacuri .
3. Lacuri artificiale
Lacurile de acumulare sunt cele mai des intalnite forme de lacuri artificiale.Printre cele mai mari se numara lacul Nesser , pe coastele Egiptului si Sudanului, format prin stavilirea Nilului si lacul Mead in SUA, prin stavilirea raului Colorado.Aceste lacuri genereaza energie hidro-electrica prin intermediul unor hidrocentrale. Exista insa un mare numar de lacuri artificialecare servesc drept rezerve de apa , sau reprezinta surse de alimentare cu apa pentru scopuri industriale sau domestice.

Warning: include(/home/harrypotter/coduri/footer.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/geogra/lacuri/lacuri.php on line 59

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/footer.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/geogra/lacuri/lacuri.php on line 59