Warning: include(/home/harrypotter/coduri/sesiune.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/geogra/clima/era_glaciara1.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/sesiune.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/geogra/clima/era_glaciara1.php on line 2
Sectiunea Geografie - Era glaciara
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/header.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/geogra/clima/era_glaciara1.php on line 10

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/header.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/geogra/clima/era_glaciara1.php on line 10

Sectiunea Geografie - Era glaciara
de Christina77Glaciatiunea se caracterizeaza prin in racirea accentuata a temperaturii, insotita de furtuni de zapada si un peisaj plin de ghetari.

In nordul Europei, Asiei si Americii, in urma cu aproximativ 1,8 milioane de ani in urma si pana acum zece mii de ani, a fost resimtit efectul acestei scaderi de temperatura, lasand urme specifice erei glaciare. Concomitent acest fenomen a avut loc si in in sudul Americii, al Australiei si in Noua Zeelanda.

Mare parte a lumii era acoperita cu un strat gros de zapada si de gheata , ce se intindea de la Poli catre Ecuator.

Zonele de la Ecuator si cele temperate au trecut prin perioade pluviale si interpluviale, care consta in ploi abundente si de asemenea, printr-o accelerare a extinderii suprafetlor ocupate de vegetatie.

Pamantul, in stransoarea erei glaciare, in timpul furtunilor de zapada, ce suflau dinspre nord spre sud, era o planeta rece, cenusie. In aceasta epoca, insa, s-au succedat mai multe perioade glaciare si interglaciare.

Din depunerile de sfaramaturi lasate de gheata, cat si din suprafetele line, erodate de aceasta, geologii considera ca nu este vorba doar de o singura era glaciara, ci de mai multe si anume de 7. Prima se pare sa fi inceput in urma cu 2,3 miliarde de ani in urma, in perioada precambrianului.

Acele locuri, care nu fusesera acoperite de gheata au devenit tinuturi reci de tundra si de stepa , insa existau si zone de clima mai calda. In jurul ecuatorului existau paduri tropicale si deserturi, ce au mentinut in viata speciile de mamifere, ce altfel ar fi murit.

In perioada glaciara, clima nu a fost tot timpul rece. Calota de gheata nordica de multe ori s-a extins, apoi s-a retras.

In perioadele de mijloc, in unele parti ale planetei era mult mai cald decat este astazi.

Se stie ca in sudul Anglei a fost chiar climat tropical, pentru ca fosilele indica faptul ca acolo au trait elefanti si hipopotami.

Miscarea ghetarilor modifica relieful in doua moduri: prin depunerea de aluviuni, sau prin eroziune.

Gheata in miscare a ras suprafata de pamant pe care a alunecat: aceasta a fost eroziunea. A taiat noi stanci, iar resturile le-a purtat cu sine. Miscarea ghetii si piatra sfaramata, actionau impreuna ca o uriasa pila: unde au trecut au slefuit pamantul si au taiat brazde uriase, vaile astfel create apoi s-au adancit si s-au latit in formatiuni cu sectiunea in U.

Aluviunile se formau din sfaramaturile lasate de ghetari. Ma joriatea tinuturilor din America de Nord si Europa de nord s-au format prin adunarea acestora.

Cercetarorii inca nu stiu exact de ce erele glaciare.Unii caonsidera ca in ultimile cateva milioane de ani polii au devenit din ce in ce mai reci. Se presupune, ca aceasta este cauzata translatiei continentelor.

Scaderea temperaturii globale este influientata de mai multi factori. Una dintre cauzele posibile poate fi schimbarea continua a unghiului de inclinare a axei Pamantului. In plus traiectoria Terrei are o forma neregulata: aceasta inseamna ca periodic ne aflam maid departe de Soare.

Daca activitatea Soarelui se schimba numai cu 1%, se presupune ca se va produce schimabarea cu un grad Celsius a temperaturii medii globale. Toate aceste efecte impreuna sunt suficiente pentru producerea unei noi ere glaciare.

Dupa alte teorii, glaciatiunea poate fi produsa si din cauza acumularii de praf in atmosfera Pamantului, ca urmare a poluarii mediului inconjurator. Se crede ca praful din stratul protector al Terrei, absoarbe razele solare si astfel ar putea interveni inghetul.

Unii oameni de stiinta prevad ce pste 5 mii de ani va incepe o noua perioada glaciara.

Dupa altii era glaciara nu s-a terminat! Exponentii acestei teorii afirma ca era glaciara din pleistocen s-a terminat acum zece mii de an, si acum ne aflam probabil intr-o perioada interglaciara, si ca gheata s-ar putea intoarce la un moment dat in viitor.
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/footer.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/geogra/clima/era_glaciara1.php on line 81

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/footer.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/geogra/clima/era_glaciara1.php on line 81