Warning: include(/home/harrypotter/coduri/sesiune.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/geogra/clima/era_glaciara.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/sesiune.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/geogra/clima/era_glaciara.php on line 2
Sectiunea Geografie - Era glaciara
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/header.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/geogra/clima/era_glaciara.php on line 10

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/header.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/geogra/clima/era_glaciara.php on line 10

Sectiunea Geografie - Era glaciara
pagina avand la baza un material trimis de OxydSa ne inchipuim un frig mare de tot , furtuni de zapada dinspre nord , un peisaj plin de zapada si ghetari , si astfel putem avea o imagine despre cum arata Pamantul in era glaciara cu 1,7 milioane de ani in urma.

Aproape in toate colturile lumii au ramas urme din timpurile stravechi ale felului in care s-a format Pamantul .Muntii inalti, dealurile ce se intind la poalele lor , piatra uilizata pentru constructia oraselor spun foarte multe despre aceste transformari. Aceste urme le dau geologilor date despre o perioada care difera foarte mult de conditiile climaterice de azi . Marea parte a lumii era acoperita de un strat foarte gros de gheata, care se intindea de la o polurile foaret reci la Ecuator. Pamantul , in stransoarea er ei galciare , in timpul furtunilor de zapada , ce suflau dinspre nord spre sud , era o planeta rece , cenusie.

Din depunerile de sfaramaturi lasate de gheata , cat si din suprafetele line rase de aceasta in miscare ,geologii considera ca nu este vorba de o singura era glaciara , ci de sapte ere . Prima a inceput cu 2,7 miliarde de ani in uram , in perioada precambrianului . Ultima si cea mai bine cunoscuta , a fost in pleistocen , a inceput cu 1,7 miliarde de ani in urma si s-a terminat acum 10 mii de ani. Aceasta perioada se numeste simplu era galciara .

In aceasta perioada stratul de gheata polara s-a extins pe partile de nord ale Europei si ale Americii de Nord . Acele locuri , care nu au fost acoperite de gheata au devenit tinuturi reci de tundra si de stepa , dar existau si zone de clima si mai calda . In jurul Ecuatorului existau paduri tropicale si deserturi .Aceste oaze calde au mentinut in viata multe specii de pante , reptile si mamifere. In periodata glaciara clima nu a fost rece tot timpul . calota de geata nordica de multe ori s-a extins , apoi s-a retras . in perioadele de mijloc , in unele parti ale planetei era mult mai cald decat azi . Clima din sudul Angliei intr-o perioada a fost aproape tropicala : din fosilele pietrificate se stie ca pe malul tamisei odinioara traiau elefanti si hipopotami . Chiar si Bazinul Carpatic a avut o clima ma calda.

Aceste perioade caracterizate de clima calda interglaciare , sau perioadele interglaciare au durat cateva sute de mii de ani . Cand ghetarii imensi au pornit iarasi spre sud au prosus mari schimbari in formele geografice pe care analizandu-le geologii pot urmarii cu exactitate ce s-a intamplat. Miscarea ghetarilor uriasi schimba relieful in doua feluri :prin eroziune si prin depunere de aluviuni.

Gheata in miscare a ras suprafata de pamant pe care a alunecat : acesta a fost eroziunea . A taiat noi stanci si sfaramaturile le-a transportat cu sine. Gheata in miscare si piatra sfaramata , impreuna actionau ca o pila uriasa : unde au trecut su slefuit pamantul si au taiat in el brazde uriase , caile astfel create apoi s-au adancit si s-au latit in formatiuni cu sectiune in U .

Cercetatorii nu stiu de ce se formeaza erele glaciare . Unii considera ca in ultimele cateva milioane de ani Polul Nord si Polul Sud traptat au devenit mai reci ca niciodata , pana azi . Se presupune , ca aceasta este cauzata de translatia continentelor : este vorba despre procesul care traptat desparte si indeparteaz intre ele cele sase continente ale planetei noastre.

Scaderea temperaturii globale are si alte cauze. Una dintre cauze posibile poate fi schimbarea continua a unghiului de inclinare a axei Pamantului.

Unii cercetatori prevad ca peste 5 mii de ani va incepe o noua era glaciara . dupa altii , era glaciara nu s-a terminat ! Exponentii acestei pareri aduc argumentul ca era glaciara din pleistogen s-a terminat acum zece mii de ani , si acum ne aflam probabil intr-o perioada interglaciara , si gheata s-ar putea intoarce la un moment dat in viitor.
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/footer.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/geogra/clima/era_glaciara.php on line 43

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/footer.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/geogra/clima/era_glaciara.php on line 43