Warning: include(/home/harrypotter/coduri/sesiune.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/poluarea_terrei.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/sesiune.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/poluarea_terrei.php on line 2
Biblioteca Terra: Poluarea Terrei
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/header.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/poluarea_terrei.php on line 11

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/header.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/poluarea_terrei.php on line 11

Poluarea Terrei
pagina a fost realizata dupa un material trimis de Bogdan69Poluarea Terrei este datorata incalzirii globale, poluarii apelor si oceanelor , a atmosferei. Actiunile pentru reducerea poluarii sun esentiale daca vrem ca viata pe Pamant sa continue. Ele pot fi intreprinse numai de guverne si sunt costisitoare. Dar ar trebui sa fim dispusi sa POLUAREA TERREI platim scump supravetuirea omenirii.

Ca rezultat al progreselor din industrie, agricultura si tehnologie, se creeaza cantitati tot mai mari de noi deseuri. Gazele, lichidele, deseurile solide, deseuri menajere si apele reziduale polueaza mediul si in unele locuri nivelele de poluare sunt periculos de ridicat. Intr-un mediu ecologic echilibrat, deseurile putrezesc producand materiale noi, utile: frunzele cazute creeaza un ingrasaminte natural care imbogateste solul: excrementele animalelor sunt descompuse de insecte si organisme mai mici, eliminand din nou in aer si in sol elemente importante. Un asemenea mediu, in care prospera multe forme de viata, ar trebui sa fim un model pentru viata moderna. Daca vrem sa traim intr-o lume sanatoasa, trebuie sa minimalizam efectele reziduurilor produse de societate.

Daca reziduurilor li se permite sa domine mediul, echilibrul natural este pierdut si acest dezechilibrul poate avea efecte dezastruoase asupra animalelor, vegetatiei si chiar a vremii. Poluarea are diferite cauze si efecte pe uscat, rauri si mari, si in atmosfera. Chiar si zgomotul este un tip de poluare care ar trebui limitat. Studiul si impiedicarea poluarii a devenit o ramura importanta.


Poluarea uscatului
Poluarea uscatului este forma de poluare cea mai dificil de masurat si de controlat. iar solul, este cel mai dificil de curatat decat aerul sau apa. Uscatul este utilizat pentru depozitarea deseurilor menajerei si comerciale, iar noroiul de la statia de epurare a apelor reziduale este depozitat pe uscat sub forma unei suspensii in apa sau in stare uscata sau semiuscata. Noroiul contine cantitati importante de substante nutritive, precum azotul si fosforul, dar el poate sa contina si cantitati nedorite de metale toxice (otravitoare).

Reziduurile menajere si industriale uzuale sunt descompuse in contact cu solul. Dar multe materiale reziduale daunatoare nu dispar asa de simplu. De aceea, locurile de depozitare a deseurilor trebuie administrate cu grija pentru ca pamantul sa nu adaposteasca boli.


Poluarea raurilor
Substantele care polueaza solul sunt adesea spalate in paraie si rauri provocand poluarea apelor. Ingrasamintele utilizate la imbunatatirea productiei agricole contribuie si ele la aceasta problema, incurajand cresterea excesiva a plantelor in rauri , iar pesticidele, dintre care multe nu se descompun, sunt daunatoare pentru insecte si alte organisme utile.

In acelasi timp, raurile si paraiele ofera un traseu convenabil pentru reziduurile industriale lichide. Desi evacuarea deseurilor de catre fabrici este strict controlata, este de ajuns un mic accident pentru ca deseurile toxice sa distruga un rau.

Pentru a verifica cat de poluate sunt raurile, unele autoritati responsabile au instalat statii de control automate care iau mostre de apa la intervale specificate, pentru a-i monitoriza aciditatea sau alcalinitatea, si cantitatea de substante chimice, bune si rele, prezente in ea. Dar aceste statii nu pot efectua teste pentru toti agentii de poluare.

Un fenomen ingrijorator este raspandirea subtantelor chimice complexe in apa potabila.Unele dintre aceste substante chimice afecteaza hormonii din corpul uman, care controleaza rata metabolismului si carastersticile noastre sexuale. Asemenea substante chimice pot proveni dintr-o varietate de surse, incluzand detergenti industriali, mase plastice, ca produs auxiliar al fabricarii hartiei si din pesticide.

Apa raurilor se scurge in mari si oceane si ca rezultat intinderi mari de litoral au plaje inadmisibil de poluate. Scurgerile de petrol din navele-tanc transoceanice pot distruge viata salbatica pe intinderi mari.


Poluarea aerului
Poluarea aerului este adesea vizibila sub forma fumului din hornuri si a gazelor de la tevile de esapament ale masinilor. Fumul este un amestec de gaze si chimicale si poate deveni mai toxic sub actiunea soarelui puternic, datorita unei reactii chimice provocata de lumina.

Cresterea nr. de cazuri de astma si de boli bronhiale este o dovada a efectelor daunatoare a poluarii aerului. Pe langa efectele directe ale inspirari aerului poluat, el are si un efect devastator asupra mediului. Substantele chimice emanate in atmosfera sunt trasportante de vaporii de apa din curentii de aer, iar daca acestea se ridica deasupra muntilor, vaporii de apa se condeseanza si cad sub forma de ploaie, provocand fenomenul de ploaie acida.


Metode de combaterea poluarii
Fiecare dintre noi trebuie sa invete sa recicleze deseurile menajere, iar industriile trebuie sa fie mai atente la modul in care ambaleaza produsele si recicleaza materiarele, sa caute metode de a-si face mai curate liniile de productie si sa le duca cantitatile de produse auxiliare poluante.


Warning: include(/home/harrypotter/coduri/footer.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/poluarea_terrei.php on line 76

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/footer.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/poluarea_terrei.php on line 76