Warning: include(/home/harrypotter/coduri/sesiune.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/pietre.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/sesiune.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/pietre.php on line 2
Biblioteca Terra: Pietre pretioase
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/header.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/pietre.php on line 10

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/header.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/pietre.php on line 10

Pietrele pretioase
pagina a fost realizata dupa un material trimis de AnitaIn jurul pietrelor pretioase s-au tesut, inca din cele mai vechi timpuri, surprinzatoare legende. Unora dintre valoroasele pietre li se recunosc, dincolo de frumusete, multe alte virtuti.

Insa aceste minunate pietre, cu toate legendele tesute in jurul lor, nu sunt decat minerale cu aspect frumos si duritate mare, folosite la fabricarea bijuteriilor.

De exemplu, legendarul smarald este de fapt o varietate de corindon cu impuritati de crom si cu o structura cristalina hexagonala.

Minunatele rubine si safire sunt doar diferite specii de corindon, adica de oxid de aluminiu, care, ca si berilul, cristalizeaza in sistemul hexagonal. Topazul este de asemenea un compus al aluminiului.

Turmalina, o piatra adesea utilizata in industria bijuteriilor, este amalgam de substante, ea fiind alcatuita din dioxid de siliciu si alumina (oxid de aluminiu) in proportie de ¾, restul de un sfert fiind reprezentat de acid boric si diversi oxizi metalici (de fier, mangan, magneziu, calciu, litiu). Bineinteles ca nu toate se gasesc in aceeasi varietate.

Sau cine s-ar gandi ca opalul cu jocurile sale de culori si cu luciul sau laptos, este de fapt oxid de siliciu hidratat? Se cunosc numeroase tipuri de opal, insa numai varietatile transparente sau translucide sunt utilizate in industria bijuteriilor. Opalele pot fi albe, negre, “de foc” (de culoare galbena pana la rosu), “arlechin” (are fasii de culori contrastante) si multe altele, la fel de impresionante.

Asa, tot minunandu-ne de frumusetile pe care le poate crea natura, ajungem la diamant, cea mai veche piatra pretioasa care a impodobit bijuteriile imparatilor si regilor.

Diamantul are si el o fata ascunsa, ca sa spunem asa. El este o forma alotropica a carbonului, fiind ruda cu grafitul, o substanta neagra din care se confectioneaza minele de creion. Diamantul este cea mai dura substanta de pe Pamant, dar si cea mai frumoasa. Stralucirea sa puternica se datoreaza indicelui mare de refractie, diamantul cristalizand in sistemul cubic.

Diamantul are un indice de refractie mare. Aceasta determina stralucirea lui puternica, mult apreciata in utilizarea diamantului ca piatra pretioasa pentru podoabe. Pentru a i se mari stralucirea, cristalul de diamant este slefuit in forme geometrice regulate cu multe fatete. In comertul cu diamante (si alte pietre pretioase) se utilizeaza ca unitate de greutate caratul, egal cu 0,2 g.

Pietrele pretioase sunt minerale pretuite pentru frumusetea si durabilitatea lor. Valoarea unei pietre pretioase depinde in general de patru caracteristici: frumusetea pietrei in sine; raritatea; greutatea si rezistenta; si maiestria cu care a fost taiata si slefuita piatra.

Pietre ca diamantele, rubinele si smaraldele reprezinta una dintre cele mai mari rezerve financiare. In timp de razboi sau in cazul crizelor financiare, multi oameni isi transforma banii in pietre pretioase, acestea fiind mai usor de transportat si de lichidat.

Acum ca am ridicat valul de mister care fusese asternut peste aceste minunatii ale naturii, sper ca stralucirea lor sa nu scada in ochii dumneavoastra. Cu toate acestea, in jurul pietrelor pretioase se vor tese mereu legende datorita frumusetii lor nepretuite.


Warning: include(/home/harrypotter/coduri/footer.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/pietre.php on line 50

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/footer.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/pietre.php on line 50