Warning: include(/home/harrypotter/coduri/sesiune.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/padurile_planeta.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/sesiune.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/padurile_planeta.php on line 2
Biblioteca Terra: Rolul padurii
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/header.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/padurile_planeta.php on line 10

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/header.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/padurile_planeta.php on line 10

Rolul padurii
pagina a fost realizata dupa un material trimis de GaiaPadurile reprezinta o podoaba a planetei noastre intinzandu-se, ca un imens brau verde, de-a lungul muntilor, dealurilor, campiilor si malurilor apelor. Acestea acopera aproape 1/3 din suprafata uscatului. Cele mai intinse zone impadurite se afla in Rusia si America de Sud. Cea mai mare suprafata acoperita de paduri se afla in nordul Rusiei, intre 55 latitudine nordica si cercul arctic. Mai mult de 2/3 din intinderea totala a padurilor este ocupata de arborii de foioase. Padurile de conifere ocupa peste 1200 milioane hectare, fiind concentrate mai ales in emisfera nordica, in tari puternic industrializate. Cam jumatate din suprafata fondului forestier mondial este reprezentata de padurile tropicale.

Rolurile benefice ale padurii sunt multiple:


1. Reprezinta "plamanul planetei"
Padurea produce oxigen si consuma dioxid de carbon. 2/3 din O2 planetei, consumat de lumea vie, de industrie sau autovehicule, este furnizat atmosferei de catre arbori si arbusti. S-a demonstrat ca un fag matur produce 1,7 kg oxigen in fiecare ora si prelucreaza 2,35 kg dioxid de carbon emanat din tevile de esapament ale masinilor. Astfel se purifica 4800 metri cubi de aer?ora, asigurandu-se nevoile zilnice de oxigen ale unui numar de 64 de oameni. Cantitatea de oxigen produsa de un stejar in timpul vietii este suficienta pentru un om, timp de 20 de ani.


2. Este un filtru natural
Padurile reprezinta, de asemenea, foarte eficiente filtre naturale, deoarece retine, in coroanele arborilor, particule fine de praf sau cenusa.


3. Este un factor de mentinere a echilibrului ecologic
Pentru protectia mediului inconjurator, constituie cel mai important factor natural, eficient, stabil, inepuizabil. Aceasta are rolul de a stabiliza clima locala si a conserva calitatea solului. Distrugand padurile, omul a deschis calea ariditatii si secetei favorizand instalarea dezolantelor peisaje desertice pe vaste intinderi din Africa, Orientului Apropiat si alte parti ale globului. Defrisarile excesive, fara discernamant, au dus la eroziunea solului. Ciclonii, incendiile forestiere, bolile arborilor, alunecarile de teren si alti factori naturali au, in prezent, o influenta minima in comparatie cu defrisarile.


4. Sursa de lemn
Padurile pot furniza cantitati uriase de lemn de buna calitate. Acest material a fost utilizat din cele mai vechi timpuri pentru primele arme, unelte, constructii de locuinte sau pregatirea hranei. Astazi este, in continuare, foarte utilizat, in diferite domenii ale vietii umane (industria mobilei, hartiei, chimica, in constructii, etc.).


5. Ofera adapost omului si animalelor
De asemenea, padurea reprezinta pentru om un refugiu din calea poluarii, zgomotului, soarelui puternic sau vantului. si o extrem de variata lume animala este adapostita sub haina ocrotitoare a padurii. intre plantele si animalele din paduri exista interactiile reciproce. Multe animale, in special insectele si pasarile, polenizeaza copacii. Insectele primesc hrana din nectar si alte substante, si in schimb polenizeaza florile pe care le viziteaza.


6. Reprezinta o sursa de hrana pentru om si animale
Acest rol al padurii se datoreaza plantelor si animalelor pe care aceasta le adaposteste. Fructele de padure, ciupercile comestibile, stuparitul pastoral si vanatoarea au constituit intotdeauna o importanta categorie de surse pentru alimentarea omului.


7. Este o sursa de medicamente
Padurile contin cea mai mare diversitate de plante si animale de pe Terra. Astfel, pot reprezenta surse de medicamente, de origine vegetala sau animala. Substantele medicinale deja descoperite, in special in padurile ecuatoriale reprezinta o garantie pentru succese terapeutice si mai mari in viitor.


8. Rolul estetic
Vazuta de la distanta sau de sus, bolta padurii impresioneaza prin varietatea culorilor frunzisului, prin multitudinea de nuante de verde care alterneaza pe suprafete imense. Sub acoperisul maiestuos al arborilor, isi duc existenta felurite familii de plante care, prin coloritul lor, incanta ochiul privitorului. Acest fapt este foarte important pentru omul modern care duce o viata stresanta. Frumusetea padurii a impresionat si multi artisti care, prin arta lor, si-au exprimat sentimentele fata de aceasta perla a naturii.


Acum 2000 de ani, padurile acopereau cea mai mare parte a Europei, Americii si Asiei dar in prezent s-au restrans drastic.

In tara noatra, in perioada medievala, padurea reprezenta 75 % din suprafata, la inceputul secolului al XIX-lea, 38 % iar dupa 1975, 27 %. in zilele noastre, suprafata acestora este mult mai redusa si continua sa scada. Datorita despaduririlor, pe glob, la fiecare 30 minute, dispare o specie vegetala si una animala.

Dintre toate tipurile de padure, cel mai bine au rezistat padurile ecuatoriala si tropicala umeda. Chiar si in prezent sunt inca tinuturi intregi de paduri tropicale umede in care omul nu a putut patrunde. Acum este acceptat de oamenii de stiinta, ca padurile ecuatoriale sunt de o valoare mai mare ca resurse, pe o mare perioada de timp, cand sunt lasate intacte decat cand sunt convertite la pasuni sau la alte habitate simplificate.

Padurea trebuie deci protejata pentru a-si putea manifesta si dezvolta rolurile sale benefice. Zonele defrisate pana in prezent sunt atat de mari incat ar trebui sute de ani de recuperare naturala pentru a reface vegetatia originala. Numeroase organizatii nationale si internationale au fost infiintate pentru a se ocupa in special cu schimbarea si conservarea padurilor.


Warning: include(/home/harrypotter/coduri/footer.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/padurile_planeta.php on line 65

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/footer.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/padurile_planeta.php on line 65