Warning: include(/home/harrypotter/coduri/sesiune.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/maria_tanase.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/sesiune.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/maria_tanase.php on line 2
Biblioteca Terra: Maria Tanase
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/header.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/maria_tanase.php on line 11

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/header.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/maria_tanase.php on line 11

Maria Tanase
pagina a fost realizata dupa un material trimis de Ioana15
Maria Tanase, cea mai mare interpreta a cantecului romanesc, a lasat o amintire de nesters in mintea si inima tuturor, cantecele ei depasind hotarele tarii, fiind cunoscute si apreciate in lumea intreaga.

Au ramas de neuitat cuvintele rostite de compozitorul si dirijorul Theodor Rogalski plictisit de muzica populara "scalciata" in toate chipurile transmisa la posturile de radio de ani de zile, atunci cand a auzit-o pentru prima data pe tanara interpreta:

"Ne aflam in fata unui fenomen! N-am mai auzit pana azi nici un cantaret izbutind sa interpreteze cu asemenea talent si originalitate cantecul nostru popular, pastrand nealterata autenticitatea versului si melodiei."

S-a nascut in Bucuresti, in septembrie 1913 in mahalaua Caramidarilor, pe ulita Livada cu Duzi unde isi avea gradina de cateva de pogoane, olteanul Ion Cornel Tanase. De mica a venit in contact cu cantecul, atat mama cat si tatal fiind mari iubitori ai cantecului popular si al muzicii in general. Florarul din mahalaua Caramidari venea deseori la reprezentatii de opereta si teatru. Din gradina lui sunt aduse florile pentru a omagia talentul interpretilor din aceea perioada de inflorire a muzicii de opereta. Maria va fredona primul cantec pe genunchii tatalui sau care nu mai poate de incantare si bucurie. Nu banuia ca fata lui mezina va fi peste ani o cantareata de succes.

O data cu mersul la scola, profesoara de muzica se va mandrii cu eleva care aducea prospetimea si noutatea unor cantece insufletind publicul incantat de frumusetea lor.

Mai tarziu, dupa terminarea cursurilor scolii secundare de fete "Ion Heliade Radulescu", cu ajutorul gazetarului Sandu Eliad patrunde in atmosfera unui cenaclu al tinerilor intelectuali ai carui memebrii o vor sfatui sa-si valorifice insusirile artistice si sa urce pe scena. Debutul va avea loc la teatrul de revista condus cu multa indemanare si pricepere de cunoscutul artist Constantin Tanase. Apare pentru prima data pe 2 iunie 1934 in revista "Carabus-Express" cu pseudonimul daruit de Constantin Tanase, Mary Atanasiu.

Primele inregistrari pe discuri de ceara le va face in anul 1936 sub patronajul casei de discuri londoneze "Columbia", cu ajutorul artistei Aurora sotropa, de care o va lega ulterior o mare prietenie si la invitatia careia va pleca la Viena pentru a face noi inregistrari, in toamna aceluiasi an. Aparitia Mariei Tanase, o interpreta necunoscuta, careia vestita si vechea firma londoneza ii imprima un numar mare de discuri se inregistreaza ca un eveniment.

Pe 20 februarie 1937 debuteaza la Radio Bucuresti starnind un ecou puternic in randul auditorilor. Cea ce impresioneaza este ineditul interpretarilor tinerei cantarete care reuseste sa infatiseze folclorul muzical fara impuritatile introduse de lipsa de gust si de superficilitatea unor asa-zisi interpreti de cantece populare.

Pe langa cantecele populare, ea va da expresie si framantarilor locuitorilor vechilor mahalale pentru ca asa cum spunea chiar interpreta "Cantecul de mahala, autentic, nu este desigur tot una cu doina taraneasca. Intotdeauna doina este o bijuterie indelung slefuita, de o rara perfectiune artistica. Nici cantecul de mahala nu este lipsit de farmec si de profunde valori metaforice, imbinand elementele rurale cu cele citadine, dar este un produs mult mai recent, susceptibil de numeroase adaosuri". Putini stiu insa ca Maria Tanase a fost nu numai o mare interpreta a melosului popular ci si a romantelor romanesti.

In 1938 se integreaza in colectivul artistic al "Alhambrei" intemeiata de omul de teatru Nicolae Vladoianu, acceptand sa cante cu un taraf taranesc alcatuit de ea. Dupa succesul cu "Constelatia Alhambrei" accepta sa-si verse tolba cu cantece pe estrada restaurantului "Neptun", langa Piata Buzesti, unde ii va cunoaste pe Nicolae Folescu, marele nostru cantaret de opera, scriitorul Alexandru Hodos, sculptorul Mac Constantinescu, poetul Camil Baltazar, dipliomati si oameni de afaceri straini, atrasi de noutatea si frumusetea folclorului romanesc, desavarsirea doinelor noastre si intelepciunea cuprinsa in versul romanesc, rezultat din lunga si grea suferinta. Asa cum spunea Geo Bogza "sufletul romanesc se regaseste in cantecul Mariei Tanase".

Incepand cu 1939 se deschide activitatea internationala a talentatei interprete. Maria Tanase si Grigoras Dinicu sunt desemnati "ambasadori ai muzicii populare romanesti" la expozitia internationala de al New York.

Perioada dictaturii legionare aduce nori grei in viata artistei care nu accepta plecarea definitiva din tara. Matritele discurilor aflate in discoteca Radio sunt distruse in mare parte. Salvarea vine din partea unui demnitar strain, care doreste sa asculte muzica populara interpretata de Maria Tanase si din partea unui vechi angajat al Radiodifuziunii, care scoate la iveala doua discuri nedistruse ale interpretei. Revine in viata artistica si se bucura de un mare succes turneul ei in Turcia.

In timpul razboiului cantecele ei vor aduce alinare miilor de raniti, pe paturile de spital. Se va folosi de influenta de care se bucura pentru a-si ajuta multi prieteni si a-i salva de la deportare. Maria Filotti ii propune un stralucit angajament la teatrul ei de drama si comedie de pe strada Sarindari, dar cantareata ramane credincioasa contractului cu teatrul din Lipscani unde obtinuse multe succese.
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/footer.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/maria_tanase.php on line 55

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/footer.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/maria_tanase.php on line 55