Warning: include(/home/harrypotter/coduri/sesiune.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/inteligenta_emotionala.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/sesiune.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/inteligenta_emotionala.php on line 2
Inteligenta emotionala
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/header.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/inteligenta_emotionala.php on line 11

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/header.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/inteligenta_emotionala.php on line 11

Inteligenta emotionala
de Ionutu
Majoritatea autorilor care-si propun sa consilieze cititorii cum sa-si dezvolte valentele ascunse incep prin a le propune acestora sa intre in contact cu emotiile lor. De ce este atat de important? Emotiile noastre constituie factorii care ne influenteaza cel mai mult modul in care reactionam, luam decizii, ne raportam la propriul sistem de valori si, nu in ultimul rand, comunicam cu ceilalti. Astfel, daca reusim sa ne controlam emotiile, putem avea lucrurile sub control, indiferent de context.

Ni s-a spus mereu sa nu ne exprimam emotiile, mai ales in public, pentru ca asta inseamna imaturitate. Ni s-a spus ca omul este o fiinta rationala. Acum apar deodata niste oameni de stiinta care ne spun ca omul este o fiinta emotionala, ca oricare alta de pe acest Pamant. Pe cine sa credem?

Pana de curand emotiile erau considerate ceva de care trebuie sa scapi daca vrei sa nu ai neplaceri. Azi se stie ca emotiile pot fi educate si ca beneficiile obtinute in urma acestui proces sunt enorme.

Inteligenta emotionala redefineste imaginea despre lume si om. Azi stim ca emotiile sunt cele mai importante resurse ale omului si ca felul cum este construit creierul uman ii permite acestuia mai intai sa iubeasca.

In legatura cu emotiile exista mai multe mituri:

 • "Inteligenta inseamna doar IQ."
 • Adevarul: IQ este doar o parte a inteligentei noastre generale. IQ-ul nu poate fi dezvoltat si nici educat. Inteligenta generala creste daca se dezvolta inteligenta emotionala.
 • "Succesul la locul de munca si in viata depinde de IQ."
 • Adevarul: Cercetarile au aratat ca succesul nostru la locul de munca sau in viata depinde 80% de inteligenta emotionala si doar 20% de intelect. In timp ce intelectul ne ajuta sa rezolvam probleme, sa facem ca calcule sau sa procesam informatii, inteligenta emotionala (EQ) ne permite sa fim mai creativi si sa ne folosim emotiile pentru a ne rezolva problemele. Inteligenta emotionala este "abilitatea de a percepe si exprima, de a asimila emotii in gandire, de a intelege prisma emotiilor si de a regla emotiile proprii si ale altora" (Salovey, Mayer, Caruso, 2000).

  Conform lui Howard Gardner , reputatul specialist in psihologie educationala de la Harvard, exista nu unul ci sapte tipuri de inteligenta emotionala:
 • Inteligenta spatiala - capacitatea de a vedea structuri si forme cu precizie; cei care poseda acest tip de inteligenta se exprima foarte usor prin desene, fotografii sau sculpturi.
 • Inteligenta kinestezica – capacitatea de a utiliza corpul cu precizie, coordonand miscarile foarte bine si, in acelasi timp, putand sa inteleaga rapid toate nuantele unei miscari.
 • Inteligenta muzicala – capacitatea de a identifica stilul unui compozitor si de a recunoaste diverse partituri muzicale.
 • Inteligenta lingvistica – capacitatea de a invata foarte usor o limba straina sau de a dezvolta un vocabular foarte bogat.
 • Inteligenta logico-matematica – capacitatea de a rezolva cu usurinta probleme si de a te simti foarte confortabil atunci cand se lucreaza cu numere; aceasta este cea care determina obtinerea unor scoruri foarte mari la testele care masoara coeficientul de inteligenta traditional.
 • Inteligenta interpersonala si cea intrapersonala – capacitatile care te ajuta sa intelegi sentimentele celor din jur si, respectiv, sa iti intelegi propriile sentimente; acestea sunt responsabile in buna masura pentru cele 80 de procente ale succesului organizational.

  Redusa la esenta, inteligenta emotionala are trei componente: cunoasterea propriilor emotii, "gestionarea" acestora si intelegerea si luarea in considerare a emotiilor celorlalti.

  Presupunand ca emotiile sunt constientizate in totalitate, in ciuda faptului ca unele dintre ele spun despre noi lucruri pe care nu am vrea sa le auzim, partea cea mai dificila este sa invatam sa le gestionam in mod constructiv in vederea atingerii unui anumit scop. In acest proces este esentiala intelegerea faptului ca orice emotie are atat o latura pozitiva, cat si una negativa, iar acest lucru este valabil si in cazul emotiilor considerate in mod traditional negative, asa cum ar fi mania. Daca latura negativa a maniei este legata de faptul ca ii indeparteaza pe cei din jur, tensioneaza corpul si afecteaza ratiunea, latura pozitiva priveste functia auto-protectoare pe care aceasta o are pentru individ, precum si capacitatea de a mobiliza la actiune.

  De abia dupa ce aceste etape sunt parcurse, se poate vorbi de intelegerea si luarea in considerare a emotiilor celor din jur. In acest scop trei elemente sunt esentiale si ele nu reprezinta o noutate pentru nimeni :ascultarea activa, ceea ce inseamna mai mult decat a astepta rabdator sa iti vina randul sa spui ceva, abilitatea de interpreta corect limbajul corpului si, nu in ultimul rand, abilitatea de a distinge intre diferitele nuante ale emotiilor unei persoane. Doar utilizarea impreuna a acestor abilitati ne permit sa comunicam eficient la nivel emotional cu cei din jur, receptand si transmitand atat latura rationala, cat si cea afectiva a unui mesaj.

  Un aspect interesant il reprezinta faptul ca, spre deosebire de inteligenta logico-matematica, cea care sufera modificari nesemnificative o data cu sfarsitul adolescentei, inteligenta emotionala se poate dezvolta de-a lungul timpului, fara limita de varsta, cu conditia sa ii fie acordata atentia si eforturile necesare

  Relatii mai bune cu cei din jur. Creativitatea ridicata. Capacitate mai buna de a te motiva si a-i motiva pe cei cu care lucrezi. Capacitate mai buna de a conduce. Cinci motive pentru care merita sa incercati sa dezvoltati inteligenta emotionala.

  Modalitatea prin care realizezi ca dozarea propriilor emotii este o actiune care are un rol determinant in modul in care esti perceput de ceilalti reprezinta un factor cheie in cadrul inteligentei emotionale. Persoanele care au un EQ ridicat stiu in general sa-si directioneze foarte bine actiunile in viata. Dincolo de faptul ca–si prioritizeaza si isi fixeaza obiective realiste, in plus, au capacitatea de a apela la rational atunci cand sunt pusi sa ia decizii- mai exact apeleaza la autocontrol.

  Oamenii de stiinta apreciaza ca inainte de a gandi simtim si ca aceasta tine de instinctul nostru de conservare. Oricum, o data ce incepi sa te temi pentru ceea ce simti ai sansa sa fii deja pe drumul cel bun. Capacitatea de a te retrage pentru un moment in expectativa pentru a analiza ceea ce simti te determina sa apelezi la autocontrol, preluand anumite sabloane comportamentale pe care le-ai sesizat la altii.

  Un rol esential in managementul emotiilor il joaca optimismul, abilitatea de a vedea permanent jumatatea plina a paharului. Cu alte cuvinte, stiind cum sa reactionezi pozitiv in momente mai putin faste, depasind obstacolele si adaptand starea care te avantajeaza cel mai mult in acel moment reprezinta un management al emotiilor optim. Si pentru ca succesul sa fie deplin, este necesara o doza generoasa de perseverenta.


  CUM SA-TI IMBUNATESTI INTELIGENTA EMOTIONALA

 • Tine cont ca emotiile, ca de altfel si fericirea ta, stau in mainile tale;
 • Foloseste-ti energia pentru a-ti analiza propriile actiuni decat sa-ti pierzi timpul criticandu-i pe altii;
 • Fii constructiv si preia din comportamentul celorlalti ceea ce ti se potriveste;
 • Invata sa te relaxezi cand simti ca autocontrolul iti cam joaca feste si mergi mai departe cand simti ca ti-ai revenit;
 • Incearca sa faci haz de necaz in caz de criza;
 • Fii cinstit cu tine insuti; recunoaste atunci cand gresesti si vezi care este sursa greselilor astfel incat sa poti rezolva situatia respectiva intr-un mod cat mai optimal;
 • Arata ca te respecti respectand la randul tau sentimentele celorlalti;
 • Evitai pe cei care incearca sa te puna intr-o situatie de inferioritate sau nu-ti respecta sentimentele;
 • Invata sa asculti mai mult decat vorbesti;
 • Fii atent la comunicarea non-verbala; uita-te la fete, asculta tonul vocii si studiaza limbajul trupului;
 • Constientizeaza ca pentru imbunatatirea inteligentei tale emotionale ai nevoie de timp si de multa rabdare.


  Bibliografie: Mihai Ralea - Introducere in psihologia sociala


  Warning: include(/home/harrypotter/coduri/footer.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/inteligenta_emotionala.php on line 88

  Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/footer.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/inteligenta_emotionala.php on line 88