Warning: include(/home/harrypotter/coduri/sesiune.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/grigoras_dinicu.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/sesiune.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/grigoras_dinicu.php on line 2
Biblioteca Terra: Grigoras Dinicu
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/header.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/grigoras_dinicu.php on line 11

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/header.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/grigoras_dinicu.php on line 11

Grigoras Dinicu
(1889-1949)
pagina a fost realizata dupa un material trimis de Ioana15
Grigoras Dinicu, renumit violnist dirijor si compozitor roman, a studiat la Conservatorului din Bucuresti fiind reprezentant al unei cunoscute familii de muzicieni romani, nepot al lui Anghelus Dinicu (sec. al XIX-lea, care a popularizat "Ciocarlia").

S-a remarcat atat ca interpret al repertoriului popular romanesc cat si al celui cult Bach, Mendelsohn-Bartholdy, Bruch, Wieniawski).

Interpretarea sa se distingea prin virtuozitate, muzicalitate si caldura. El este autorul unui numar mare de piese muzicale, printre care cunoscuta "Hora staccato", compusa in 1906, , orchestrata de Vladigherov precum si a unor lucrari care s-au impus in repertoriul solistilor si al ansamblurilor de muzica populara: Hora martisorului, Zboara randunica mea.

Ramane memorabila virtuozitatea de care a dat dovada in interpretarea Ciocarliei.

Talentul sau a fost recunoscut si a efectuat numeroase turnee reprezentand Romania peste hotare. O inregistrare istorica dateaza din 23 dec. 1932, la "Bell Telephone Laboratories", cu "Hora staccato".

A participat la Expozitia mondiala de la Paris din 1937, unde a impresionat vizitatorii interpretand faimoasa "Ciocarlia" atragand atentia lumii asupra comorilor folclorului romanesc.

In unanimitate este desemnat sa reprezinte Romania si la urmatoarea Expozitie mondiala de la New York, din 1939, fiind alaturi de Maria Tanase, "ambasadori ai muzicii populare romanesti".

Grigoras Dinicu, virtuos violonist se bucura alaturi de tanara interpreta de elogiile presei americane.

Compozitiile sale s-au bucurat de un foarte mare succes si se numara chiar si astazi printre piesele de referinta care intra in repertoriul multor ansambluri de prestigiu, fiind cantate pe intregul mapamond, din Ungaria pana in Japonia.

Impreuna cu Maria Tanase a contribuit la afirmarea valorilor, bogatiei si frumusetii folclorului muzical romanesc, destainuind lumii intregi bucuriile, tristetile, aleanurile si aspiratiile poporului nostru.

A facut remarcate intregii lumi semnificatiile izvoarelor nostre folclorice ridicandu-le pe culmile aprecierii si recunoasterii universale.

BIBLIOGRAFIE:

  • 1. Dictionar encilopedic roman, Editura politica, Bucuresti (1964).
  • 2. P. Ghiata, C. Sachelarie: "Maria Tanase si cantecul romanesc", Editura Muzicala, Bucuresti (1966);
    Warning: include(/home/harrypotter/coduri/footer.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/grigoras_dinicu.php on line 55

    Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/footer.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/grigoras_dinicu.php on line 55