Warning: include(/home/harrypotter/coduri/sesiune.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/cdrom.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/sesiune.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/cdrom.php on line 2
Biblioteca Terra: Despre CDROM
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/header.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/cdrom.php on line 11

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/header.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/cdrom.php on line 11

Sectiunea Diverse - Despre CDROM
pagina a fost realizata dupa un material trimis de Alina_petreIntroducere
Initial compact-discul a fost conceput ca mediu pentru stocarea muzicii in format digital. Pentru ca oferea posibilitatea stocarii de pana la 680 Mb. el s-a transformat in principalul mijloc pentru schimbul si distributia de informatii. Probabil ca in viitorul apropiat, CD-ul va fi eclipsat de urmasul sau, Digital Versatile Disk (DVD), care poate oferi capacitati si viteze de pana la 5 ori mai mari fata de CD-uri. Chiar si in forma actuala, CD-ul are o multime de calitati, iar discurile DVD promit chiar mai mult - flexibilitate crescuta si standarde mai bine puse la punct.

Dezvoltat prin eforturile combinate ale firmelor Philips si Sony, la inceputul anilor '80 in industria echipamentelor audio incepea era digitala, compact-disc-ul a fost creat ca mediu de distributie de inalta fidelitate. Lansat initial in SUA in 1983, in 5 ani CD-urile au inlocuit discurile audio obisnuite datorita domeniului mai larg de aplicabilitate, lipsei zgomotelor, si duratei de viata mai mari.

Cele 74 de minute de muzica sunt una din principalele specificatii ale acestui sistem - suficiente pentru simfonia a 9-a de Beethoven - inseamna o cantitate mare de date, peste 650 Mb. Cu o privire invidioasa, inginerii de calculatoare s-au gandit ca mediul stralucitor al CD-urilor poate stoca mai multe date decat ar putea avea cineva nevoie (pe vremea cand in top erau discurile de 20-30 Mb.). Cand cineva s-a gandit ca o bucata de plastic a carei pret de productie este de 1$ se vinde cu 5$ si inregistrata cu statisticile anului trecut se revinde cu 200$, cursa a inceput. Compact-discul a devenit CD-ROM (CD Read-Only Memory) si megaoctetii au devenit disponibili maselor largi - desigur contra cost.


Capacitatea
Capacitatile sunt aproximative, iar capacitatea totala a unui disc este influentata de mai multi factori. De exemplu la CD-urile audio, pista poate fi mai inghesuita, ceea ce inseamna o spirala mai stransa si mai lunga, prelungind timpul de redare pana la 80 min.

La CD-urile inscriptibile nu putem beneficia de aceasta strategie pentru ca spiralele sunt formate in timpul fabricarii discului.

Desi la un moment dat 650 Mb. pareau o cantitate generoasa, cerintele PC-urilor moderne depasesc posibilitatiule CD-urilor. Aceste cerinte au impus dezvoltarea discurilor cu o capacitate mai mare, DVD.


UNITATILE CD-ROM
Asa cum sugereaza si numele, CD-Read Only Memory (Memorie cu acces numai pentru citire pe CD) sunt o adaptare a compact-discurilor pentru stocarea informatiilor digitale. Discurile CD-ROM livreaza date din alte surse catre calculator, iar acestea, o data stantate, nu mai pot fi modificate, adanciturile de pe CD fiind definitive.

Prin faptul ca o unitatea CD-ROM are acelasi rol de baza ca si un aparat CD-Audio, tehnologia folosita este cam aceeasi, de fapt cele doua aparate folosesc mecanisme similare.

In general aceste unitati sunt mai scumpe ca cele audio pentru ca citirea de date este mai pretentioasa. O mica eroare audio trece neobservata, dar poate avea efecte dezastruoase pentru citirea datelor. In consecinta, unitatile CD-ROM folosesc circuite de corectie a erorilor cu algoritmi mult mai puternici ca cei din sistemele stereo.

In plus aceste unitatile de date impun un control mai sever si timpi de acces mai mici. Cea mai grea sarcina ce trebuie sa o indeplineasca un player CD este sa treaca de la o pista la alta cand apasam pe buton. CD-ROM-ul trebuie sa aiba posibilitatea de trecere de la o pista la alta foarte repede, in timpi de ordinul milisecundelor.Chiar si legatura dintre PC si CD-ROM complica unitatea de disc si ii creste pretul. Unitatea CD-ROM propriu-zisa nu face decat sa invarta discul. Calculatorul trebuie sa precizeze ce informatii trebuie sa caute si sa citeasca aceasta. Apoi, calculatorul trebuie sa redea informatia citita. Pentru trimiterea acestor comenzi este nevoie de o interfata, care de cele mai multe ori este SCSI sau ATAPI. Nici una din aceste interfete nu mai este necesara in cazul unui sistem de redare audio.


Protectie impotriva prafului
Deoarece unitatile CD functioneaza optic si nu magnetic, este necesara o protectie impotriva prafului. Unele unitati sunt foarte bine facute, cum ar fi cea de la Plextor inchisa intr-o carcasa ermetica, care nu da prafului nici o sansa sa intre. Altii invelesc mecanismul interior intr-o carcasa de plastic. Electronica nu este prea bine protejata pentru ca nu este asa sensibila la praf. Sunt totusi si unitati care nu sunt protejate de loc.
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/footer.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/cdrom.php on line 62

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/footer.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/diverse/cdrom.php on line 62