Warning: include(/home/harrypotter/coduri/sesiune.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/biologie/trandafiri.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/sesiune.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/biologie/trandafiri.php on line 2
Trandafiri
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/header.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/biologie/trandafiri.php on line 10

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/header.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/biologie/trandafiri.php on line 10

Trandafirii - fasciantia parfumului
pagina realizata dupa un material trimis de HedwigTRANDAFIRII
Primele atestari ale prezentei trandafirilor apar in emisfera nordica, in legendele si miturile acestor tinuturi. Numele trandafirului esle legal si de personalitati precum Budhha, Mahomed, Nero, Cleopatra, Alexandru cel Mare, Afrodita etc.

Dupa aprecierile unor cercetatori, se presupune ca genul Rosa a aparut pe Pamant in urma cu 35 de milioane de ani, deci, din punct de vedere al evolutiei, este destul de tanar, dar totusi mult mai vechi decat istoria omenirii.


PUTEREA PARFUMULUI
La inceput, omul primitiv utiliza tufele dese si spinoase de trandafir salbatic (maces) pentru protectie, fructele pentru hrana si florile pentru decorarea locuintelor.

In decursul anilor, trandafirii primitivi aveau putine petale, in general de culoare roz. Acestia au evoluat gratie cultivatorilor pasionati, in exemplare de o biodiversitate incredibila, cu parfumuri si culori deo- sebite, ajungand la aproape 30.000 de soiuri.incet, dar sigur, trandaflrul (sau roza, cum i se mai spune) intra in competitie cu toate celelalte flori, castigandu-si fundamentul stiintific si, practic, locul numarul unu in lumea acestora, supranumit nu degeaba , , regele florilor".

Parfumul este o calitate reprezentativa pentru trandafir, dar nu toate soiurile exceleaza la acest capitol.El este o insumare a secretiilor volatile ale glandelor si celulelor glandulare.

Aceste secretii parfumate sunt formate din combinatii de alcooli si aldehide nesaturate, acizi grasi, fenoli, esteri ai acizilor carbonici, uleiuri eterice si rasini.

Exista o stransa legatura intre culoarea petalelor si parfum. Astfel, petalele rosii si roz emana parfumul specific de trandafir, pe cand celelalte, albe si galbene, seamana cu cel de lamai, toporasi sau stanjenei; cele portocalii au parfum de fructe, trifoi sau creson.

Trandafirii cu petalele mai inchise au si un parfum mai puternic, comparativ cu cei care au petalele de culoi deschise. De asemenea, cei cu o "bogatie" de petale sunt mult mai parfumati decat cei cu petale mai putine.

Iata cateva exemple de parfumuri ce se afla in florile catorva soiuri:

 • parfum specific de trandafir: Kazanlik
 • trifoi: Crimson Glory, Chrysler Imperial
 • lamai: Simphonie
 • mere: New Dawn
 • fructe: Sutter's Gold
 • vin: Contesse Vandal
 • feriga si muschi: Queen Elisabeth etc.

  Intensitatea parfumului este dictata si de conditiile de mediu.De exemplu, cand cerul este plin de nori si aerul mai rece, parfumul este mai slab, dar cand soarele straluceste intens, parfu- mul este mai puternic.O floare de trandafir de calitate se remarca in primul rand prin culoare si forma, abia dupa aceea fiind luata in considerare perceptia par- fumului, apoi rezistenta acesteia dupa desprinderea, prin taiere, de pe tulpina.


  BUCURIA CULORILOR Gama culorilor este foarte generoasa la soiurile de roze.Exista patru culori de baza: roz, rosu, galben si alb.Amelioratorii de soiuri, de-a lungul a doua secole, au obtinut si alte culori, in urma unor procese de hibridare, selectie si ameliorare a trandafirilor.Paleta coloristica a combinatiilor realizate este inimaginabila, insa, pana in prezent, nu s-a putut obtine un albastru curat, negru sau verde, acestea reprezentand, in anii ce urmeaza, tinta specialistilor.Se poate spune ca exista un soi de trandafir verde, exemplificat prin Rosa chinensis varietatea , , Viridiflora", acestea fiind mai mult o , , monstruozitate" a naturii, decat o floare placuta ochiului.Culoarea petalelor este data de pigmenti ce se afla in celulele acestora.Cei mai importanti pigmenti sunt: cianina, care este cea mai comuna, peonina, pelargonina, care genereaza nuantele de rosu; antocianele, care determina variatele culori de roz, pana la violet;carotenoidele, care dau paleta galben-orange-teracot. Datorita imensitatii de tente coloristice ale petalelor, nu se poate face o delimitare per- fecta a florilor de trandafiri pe grupe de culori stricte, ci in grupe mai largi, care sa poata ermite identificarea mai usoara a soiurilor.


  Warning: include(/home/harrypotter/coduri/footer.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/biologie/trandafiri.php on line 71

  Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/footer.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/biologie/trandafiri.php on line 71