Warning: include(/home/harrypotter/coduri/sesiune.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/biologie/tigri.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/sesiune.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/biologie/tigri.php on line 2
Tigrii, material despre tigrii
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/header.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/biologie/tigri.php on line 10

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/header.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/biologie/tigri.php on line 10

Tigrul - Jupan in taiga
pagina realizata dupa un material trimis de HedwigPopulatia indigena din estul Rusiei acorda tigrului denumirea de "Amba", care inseamna "regele regilor", si crede ca este protectorul padurilor de ginseng. Tigrul mai are reputatia de mancator de oameni, dar acest lucru nu este adevarat, pentru ca tigrul siberian este timid si se fe-reste de cele mai multe ori din calea omului. Tigrul siberian este diferit de celelalte subspecii de tigru, mai ales in ceea ce priveste habitatul sau. El este singurul intalnit in zonele cu clima rece al Asiei (padurile boreale din taigaua Rusiei de Est unde temperaturile coboara frecvent sub 0?C). Pentru a-si mentine temperatura corpului in limite normale, tigrul siberian are parul blanii lung si foarte des, iar labele sunt puternic imblanite. Tigrii care traiesc in zonele calde au blana mai in- chisa la culoare, cu firul scurt si rar.

TREI SUBSPECII DISPARUTE Tigrul si-a inceput acum 500. 000 de ani, lenta sa evolutie, pana la forma actuala. In cursul migratiei sale spre regiuni mai calde, el s-a adaptat cu succes noilor conditii de via-ta. Traseul sudic al migratiei include padurile tropicale si insulele din sud-estul Asiei, pana in Manciuria, sudul Coreei, China, Vietnam etc. Traseul de est a condus la aparitia tigrului in Turcia, in trecere spre Caucaz, Persia si Afganistan. Acest lung proces a stat la originea aparitiei noilor sale forme, a diferentelor de talie si culoare.

Exista a opt subspecii de tigri scoate in evidenta diversi factori de influenta: pe de o parte, latitudinea si altitudinea, care au condus la variatii de temperatura si umiditate, iar pe de alta parte, caracterul continental sau insular al mediului. Tigri de pe insule sunt mult mai mici fata de cei continentali;cei care traiesc in regiuni calde si umede, cu vegetatie densa si umbroasa sunt mai "intunecati" si au o blana mai putin stufoasa iarna, in compa- ratie cu cei din regiunile montane sau ai platourilor inalte. Caracteristicile mediului in care locuiesc stau, fara indoiala, la originea modului sau de viata solitar.

Tigrul este dotat cu posibilitati de comunicare, insusiri deosebite de cunoastere a semenilor. Se crede ca aceste calitati i-ar fi permis sa traiasca in grup, daca habitatul ar fi fost diferit.

Pentru ai oferi un camuflaj excelent in habitatul sau din zona zapezilor, blana de iarna a tigrului siberian este deschisa la culoare si nu are acele dungi rosii, specifice zone-lor calde. Ca sa reziste la temperaturi extreme, pana la -45?C, tigrul siberian are cea mai stufoasa blana, cu cel mai mare numar de fire de par pe centimetriu patrat.


UN VANATOR
Spre deosebire de alte feline, cum ar fi leii, tigrilor le place sa traiasca singuri, exceptand femela de tigru, care trebuie sa-si creasca puii. Faptul ca sunt solitari le confera tigrilor avantaje la vanatoare, ei putandu-si surprinde mai bine prada in padure, decat daca ar vana in grup. Un ti-gru consuma, in mod obisnuit, 9 kg de carne pe zi, dar poate manca si 45 kg de carne o data, dupa care tine "post" cateva zile. In gradinile zoologice, togri consuma in jur de 5-6 kg de carne pe zi, la care se adauga un supliment de vitamine.

Un tigru poate atinge, in libertate, varsta de 10-18 ani, iar in captivitate, 16-26 de ani. Tigri au pupilele rotunde si irisul galben, exceptie facand tigrul alb (varietate de albinos a tigrului ben-galez), care are irisul albastru.

Datorita unui strat special de celule de la nivelul retinei (tapetum), tigrii vad bine si noaptea, de aproximativ sase ori mai bine decat oamenii.

Tigrul are cinci degete la picioarele din fata si patru la picioarele din spate. Toate degetele sunt prevazute cu ghiare retractile, ca la pisici. Lungimea ghiarelor atinge 8-10 cm.

Un adult are 30 de dinti puternic, caninii atingand o lungime de 7, 5-9 cm. Femela de tigru poate da nastere la 2-3 pui, foarte rar la 5, dar de obicei unul din pui moare la nastere. Adaptarea dureaza 1-2 luni, iar la un an si jumatate, puii in-cep sa vaneze singuri. Tigrul siberian este unul dintre cele mai puternice carnivo-re terestre fiind depasit doar in viteza, nu si in putere, de catre ursul Grizzly din insula Kodiak. Este cea mai mare felina de pe pamant, cel mai mare exemplar cu-noscut pana acum cantareste 466 kg.

Greutatea medie a masculilor, este in mod obitnuit, de 225-410 kg . Poate alerga cu viteza impresionanta de 80 km/h prin zapada, atunci cand este nevoit, fiind doar cu 15-20 km/h mai lent decat ghepardul, cea mai rapida felina din lume.


TIGRUL SI OMUL
In cursul secolului XX, efectivele diferitor subspecii de tigri s-au redus in mod dra-matic. Habitatele lor nu reunesc conditiile necesare pentru supravietuire: spatiile sunt limi-tate si divizate de terenurile despadurite, de drumuri si de prezenta tot mai mare a oameni-lor. Populatiile "faramitate" de tigri sunt prea putin numeroase pentru a asigura reproduce-rea lor, iar posibilitatile de a se modifica genetic sunt minime. Cercetarile stiintifice afirma ca sub pragul de 2000 de indivizi, speciile degenereaza si sunt amenintate cu extinctia rapi-da. Este cazul tuturor speciilor de tigri, exceptand tigrul de Bengal.

La ora actuala, se estimeaza ca ar mai exista in libertate un numar de 360-400 de exemplare de tigru siberian, la care se adauga 490 de tigri siberieni aflati in captivitate in diverse gradini zoologice din America de Nord, Europa si Asia. deci exista mai multi tigri siberieni in captivitate decat in libertate! Din cauza actiunilor distructive ale oamenilor, au disparut 75-85 % din totalul tigrilor siberieni, care sunt in continuare vanati pentru blana si pentru a fi utilizati (anumite parti ale corpului lor) in medicina traditionala chineza sau ca preparate culinare "exotice".

In 1991, Wildlife Conservation Society (Societatea pentru Protejarea Vietii Salbatice) a inceput sa colaboreze cu biologi de renume din Rusia si America, pentru a demara un amplu proiect de conservare a tigrului siberian "The Siberian Tiger Project". Tigrilor din estul Rusiei le-au fost puse zgarzi cu emitatoare radio, ca sa poata fi studiate si monotorizate traseele de deplasare si in scopul protejarii lor. Oamenii de stiinta spera ca toate aceste informatii vor putea contribui la salvarea de la disparitie a acestei subspecii de tigru.


SPECII DE TIGRII
Specia panthera tigris, caci aceasta este denumirea stiintifica a tigrului, a evoluat din 8 rase geografice, dintre care doar 5 au supravietuit fenomenului de extinctie, determinat in mare parte de om:

 • Tigrul de Bengal (Pantera thigris tigris)-este considerata rasa de referinta;efective: 5000 de exemplare;
 • Tigrul de Indochina (Pantera thigris corbetti);efective: mai putin de 2000 de exem-plare;
 • Tigrul de Sumatra (Panthera tigrs sumatrae);efective: 600-800 de exemplare;
 • Tigrul de Siberia (Panthera tigris altaica);efective: aproximativ 350 exemplare;
 • Tigrul de China (Panthera tigris amoyensis);efective: circa 30 de exemplare;

  In ultimii 70 de ani, au disparut 3 subspecii de tigri:
 • Tigrul de Caspia (Panthera tigris virgata);disparut in anii 1950;
 • Tigrul de Bali (Panthera tigris balica);disparut in 1937;
 • Tigrul de Java (Panthera tigris sondaica);disparut in 1972;


  TIGRUL SIBERIAN (Panthera tigris altaica)
  Dintre felinele actuale, acest tigru atinge cele mai mari dimensiuni. Majoritatea tigrilor tra-iesc in zonele calduroase ale Asiei, dar tigrul siberian are un statut aparte, preferand doar zonele inzapezite ale Siberiei. In decursul anilor, arealul acestei subspecii, si asa limitat la o suprafata res-transa, s-a micsorat si mai mult.


  FISA DE IDENTIFICARE A TIGRULUI SIBERIAN
 • Nume: Panthera tigris altaica
 • Regnul: Animalia
 • Increngatura: Vertebrata
 • Clasa: Mammalia
 • Ordinul: Carnivora
 • Familia: Felidae
 • Genul: Panthera
 • Specia: Tigris
 • Subspecia: Altaica
 • Identificare: talie mare, cu blana dungata
 • Talie: De la 1, 40 la 1, 80 m
 • Greutate: Masculul: 180-250 kg , femela: 100-160 kg
 • Repartitie: Acum traieste numai pe o fasie ingusta din estul Rusiei, care urmareste linia coastei, pe tarmurile Marii Japoniei. Se estimeaza ca mai exista un numar mic de exemplare si in zonele nordului extrem din Coreea si China
 • Regim alimentar: Marnivor
 • Structura sociala: Solitar;femela isi asuma cresterea puilor
 • Maturitate sexuala: Mascul: 4-5 ani;femela: 3-4 ani
 • Numarul de pui facuti: 1-2, maximum 5 (in libertate), greutatea la nastere fiind de 1 kg
 • Speranta de viata: 16-18 ani
 • Efective: Aproximativ 350
 • Statut, protectie: Amenintata, clasata in anexa I a Conventiei de la Washington
 • Infatisare: Dungile-nu se stie cu exactitate de ce au tigri dungi, dar oamenii de stiinta cred ca ele il ajuta sa se camufleze, pentru a nu fi observati de catre prada. Dungile tigrilor sunt ca si amprentele oamenilor, adica nu exista doi tigri care sa aiba dungile la fel.
 • Culoarea: Cei mai multi tigri au blana portocalie cu dungi de culoare neagra sau brun-in-chisa, intercalata cu dungi albe.


  Warning: include(/home/harrypotter/coduri/footer.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/biologie/tigri.php on line 119

  Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/footer.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/biologie/tigri.php on line 119