Warning: include(/home/harrypotter/coduri/sesiune.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/biologie/poluare.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/sesiune.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/biologie/poluare.php on line 2

Warning: include(/home/harrypotter/coduri/header.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/biologie/poluare.php on line 4

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/header.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/biologie/poluare.php on line 4
Lumea lui Harry Potter: Poluarea mediului, de Dragosr

 

Poluarea mediului
pagina realizata dupa un material trimis de Dragosr

 

Poluarea mediului
Omul a început sa înteleaga mai ales în ultimele decenii ca progresul societatii umane s-a transformat treptat în instrument de distrugere, cu efecte dezastruoase asupra naturii.

Odata cu aparitia civilizatiei umane a aparut si interventia brutala a omului prin exploatarea nerationala a naturii si alterarea mediului prin poluarea produsa de activitatile industriale, agricole, menajere. Efectul de sera, distrugerea stratului de ozon, ploile acide au avut consecinte din ce în ce mai dramatice în ultimii ani.

1. Poluarea naturala - are importanta secundara în conditiile în care aportul de poluanti devine tot mai mare.
a) eruptiile vulcanice elimina gaze, vapori, particule solide, care sunt transportate pe mari distante de vânt si curenti de aer.
b) Eroziunea solului, eoliana sau cauzata de ploi, este cu atât mai intensa cu cât solul este lipsit de vegetatie, în panta sau într-o zona cu retea hidrografica bogata
c) Reziduurile vegetale si animale degaja în urma descompunerii o serie de substante gazoase poluante. Polenul sau fungii pot constitui aerosoli naturali care sa influenteze negativ sanatatea populatiei umane.


2. Poluarea artificiala
Initial produsele poluante erau de natura organica si usor biodegradate de bacterii si ciuperci. Pe masura dezvoltarii industriale si exploziei demografice au aparut deseuri bionedegradabile, pentru care nu exista în natura enzime capabile sa le descompuna.
• poluarea artificiala este de natura: fizica (sonora, radioactiva, termica), chimica, biologica (agenti patogeni (virusuri, bacterii, fungi))
• dupa mediul în care actioneaza: a aerului, solului, apei.


a) poluarea aerului a cunoscut o mare amploare odata cu cresterea productiei industriale, intensificarea circulatiei rutiere, incinerarii deseurilor menajere.
Un fenomen foarte grav îl reprezinta ploile acide cauzate de combinarea apei cu oxizi de S si N ce se transforma în acizi puternic corozivi. Astfel de ploi, înregistrate în anii '80 au avut efecte dramatice asupra padurilor din Europa Occidentala (in Elvetia 1/3 din paduri sunt afectate, iar în Olanda 40%).

Printre efectele ploilor acide:
? "spalarea" solurilor de substante nutritive
? distrugerea descompunatorilor din sol prin acidifierea solutiei solului si alterarea proceselor de mineralizare
? scaderea apovizionarii cu Ca a radacinilor arborilor ceea ce duce la încetinirea cresterii
? afectarea simbiozelor (ex.: micorizele intre ciuperci si radacinile plantelor superioare)
Distrugerea stratului de ozon este generata de prezenta gazelor de sera (oxizi de S, N, C) produse de industrie si automobile si determina la rândul sau cresterea dozei de radiatii UV ce ajung la suprafata Terrei cu efecte negative asupra sanatatii populatiei umane.

b) poluarea solului
Caracteristicile solului sunt legate direct de productivitatea agricola. Chimizarea în exces a agriculturii duce la tulburarea echilibrului solului ca si la acumularea în sol si în apa freatica a unor substante minerale (ex.: nitriti care au efect methemoglobinizant pentru om si animale si distrug bacteriile fixatoare de azot atmosferic).
Pesticidele, bionedegradabile în majoritatea lor, se concentreaza de-a lungul lanturilor trofice, fiind toxice pentru plante si animale. De asemenea, daunatorii devin rezistenti la pesticide, fiind necesara crearea de noi substante de sinteza, eficiente dar mai toxice pentru mediu. Combaterea biologica a daunatorilor e o solutie pentru reducerea poluarii solului.
Una din cauzele poluarii solului este agricultura care genereaza o serie de probleme la nivelul solului, biodiversitatii, etc.
Degradarea solului are multiple cauze si este unul din factorii ce determina scaderea productiei agricole.
Deseurile solide au un impact foarte grav asupra calitatii mediului, influentând în sens negativ sanatatea umana. Aceste efecte pot fi reduse prin parcurgerea mai multor etape. Unele dintre masuri însa pot produce alte alterari ale mediului (ex. incendierea deseurilor duce la poluare atmosferica).
Deseurile solide ajunse în apa marii pot afecta organismele marine, producând asifixia acestora

c) poluare apei
- circuitul apei de la sursa si pâna la utilizarea în agricultura, industrie, gospodarii poate îngloba transportul de reziduuri din activitatea umana. Contaminarea apelor cu poluanti duce la scaderea concentratiei de oxigen dizolvat, ceea ce antreneaza afectarea organismelor acvatice, marine sau dulcicole.
Apele marine pot fi contaminate cu poluanti de diferite proveniente.

Impactul deseurilor
Orice sistem de productie lasa în urma lui si deseuri care pot fi utilizabile/reutilizabile sau neutilizabile, care trebuie distruse pentru a nu produce efecte de poluare. Cantitatile de deseuri utilizabile si reutilizabile depind de gradul de tehnicitate al productiei industriale.
Dezvoltarea unei industrii de tratare a deseurilor casnice si industriale, solide si lichide pe plan local este o necesitate. Aceasta activitate depinde de separarea deseurilor de la populatie sau agenti economici.
Poluarea aerului cu gaze de sera (oxizi de N, S, C) emise în special de automobile dar si de agenti economici, în ultimi 2 ani s-a înregistrat o scadere a concentratiei de NO2 si SO2 , dar datorita închiderii unor unitati economice poluatoare si mai putin datorita îmbunatatirii tehnologiilor folosite.
Daca în 1970, populatia de 3,6 mld de oameni producea 302 milioane t deseuri solide/an, în 1990, cei 5,3 mld oameni au generat 420 milioane t deseuri solide/an. O buna parte din acestea intra în categoria deseurilor periculoase.
Deseurile solide au un impact foarte grav asupra calitatii mediului, influentând în sens negativ sanatatea umana. Aceste efecte pot fi reduse prin parcurgerea mai multor etape. Unele dintre masuri însa pot produce alte alterari ale mediului (ex. incendierea deseurilor duce la poluare atmosferica).
Protectia mediului ca ramura a ecologiei aplicate are sarcina de a coordona actiuni întreprinse de om asupra ecosferei în vederea mentinerii echilibrului ecologic, asigurând astfel conditii de viata optime generatiilor actuale si viitoare.

Clasificarea tipurilor de poluare

 

POLUANTUL

IMPACTUL ASUPRA MEDIULUI SI SANATATII UMANE

PROVENIENTA

PESTICIDE:

 

REMANENTA PE TIMP LUNG IN MEDIU

CRESC TOXICITATEA GLOBALA A MEDIULUI

NEBIODEGRADABILE

SE ACUMULEAZA DE-A LUNGUL LANTURILOR TROFICE

DIN AGRICULTURA

DETERGENTI

DISTRUG FLORA BACTERIANA

DIN UTLIZARI CASNICE SI INDUSTRIALE

HIDROCARBURI VOLATILE

CRESC TOXICITATEA MEDIULUI

GENEREAZA OZON

DIN ARDEREA COMBUSTIBILILOR FOSILI

DESEURI PETROLIERE

OZON

FORMEAZA SMOGUL FOTOCHIMIC

GENERAT DIN ACTIUNEA GAZELOR DE SERA ASUPRA OXIGENULUI

OXIZI DE CARBON

METHEMOGLIBINIZANT

GENEREAZA EFECTUL DE SERA

DIN ARDEREA COMBUSTIBILILOR FOSILI

VULCANISM

RESPIRATIA ORGANISMELOR

OXIZI DE SULF

BOL RESPIRATORII

PLOI ACIDE

DIN ARDEREA COMBUSTIBILILOR FOSILI

VULCANISM

METABOLISMUL BACTERIAN

OXIZI DE AZOT

BOL RESPIRATORII

PLOI ACIDE

EUTROFUIZAREA APELOR

GENEREAZA SMOG SI OZON

DIN ARDEREA COMBUSTIBILILOR FOSILI

VULCANISM

METABOLISMUL BACTERIAN

METALE GRELE (Pb, Hg)

METHEMOGLIBINIZANT

DIN ARDEREA COMBUSTIBILILOR FOSILI

VULCANISM

INDUSTRIA CHIMICA

EROZIUNE EOLIANA

NH3

BOLI RESPIRATORII

EUTROFIZARE

AGRICULTURA

INDUSTRIA CHIMICA

SILICIU

SILICOZA

MINERIT

CH4

METHEMOGLIBINIZANT

ZACAMINTE NATURALE

ALDEHIDE (ACOLEINA)

EFECT IRITANT PENTRU CAILE RESPIRATORII

ARDEREA DESEURILOR SI A COMBUSTIBILILOR

AZOTATI, FOSFATI

EUTROFIZARE

AGRICULTURA

INDUSTRIA CHIMICA

AZBEST

CANCERIGEN

CONSTRUCTII

RADON

CANCERIGEN

DESEURI, APE UZATE, DEPUNERI RADIOACTIVE

PULBERI SEDIMENTABILE SI IN SUPENSIE, AEROSOLI, FUM

BOLI RESPIRATORII

REDUCEREA CAPACITATII PLANTELOR DE A DEPOLUA ATMOSFERA

ARDEREA COMBUSTIBILILOR

CONSTRUCTII


Warning: include(/home/harrypotter/coduri/footer.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/biologie/poluare.php on line 448

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/footer.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/biologie/poluare.php on line 448