Warning: include(/home/harrypotter/coduri/sesiune.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/biologie/pesti.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/sesiune.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/biologie/pesti.php on line 2
Pesti, Viata in mari si oceane
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/header.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/biologie/pesti.php on line 10

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/header.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/biologie/pesti.php on line 10

Sectiunea Biologie - Viata in mari si oceane.
pagina are la baza un material trimis de Rucsy1.Viata la fund.
Multi pesti si alte vietati traiesc in apropierea tarmurilor, in mal, nisip sau langa roci.Resturile de scoici si cochilii de pe plaja au fost candva casele unor animale marine cu corp moale.In timpul fluxului, crabii isi cauta hrana pe tarm.

2.Ierburi de mare
Plantele marine nu au radacini, flori sau frunze adevarate. Unel se lipesc de stanci si cresc lungi, in cautarea luminii solare. Mici bule de gaz fac ca tulpinile sa se miste usor.

3. Hrana marina
Plantonul este o planta sau un animal minuscul care traieste aproape de suprafata apei, constituind harna multor vietati marine.

4.Viata la suprafata
Majoritatea pestilor traiesc la suprafata sau la adancime medie.Ei nu se opresc din inotat, iar formele lor ii ajuta sa inoate foarte repede.

5.Viata in adancuri
La fundul marilor si oceanelor nu ajunge lumina Soarelui.Aici traiesc putini pesti, care adesea lumineaza cu propiile lor corpuri pentru a vana sau a se imperechea.

Anemonele de mare paralizeaza cu tentaculele lor pesti mici, cu care se hranesc.

Melci turtiti se deplaseaza incoace si-ncolo, revenind intotdeauna inacelasi loc pe stanca.

Daca steaua de mare este muscata de vreun peste, partea lipsa creste la loc.

Uneori, din cauza abundentei planctonului, apa mari devine verde sau rosie.

Dusmanul calmarului urias este casalotul Adesea, ei se lupta in adancuri.

Enormul rechin-balena se harneste numai cu plancton.

Pesti zburatori se pot deplasa 100 de metri in aer.

Savantii credeau ca pestii numiti coelacanth au disparut demulta vreme, insa in 1938 s-a descoperit un exemplar viu si sanatos.

Mari si oceane

1.Ape calde si ape reci
Apa acopera trei sferturi din suprafata Pamantului.La Ecuador, marile sunt calde, iar in Arctica sunt inghetate.Curentii oceanici pot contribui la incalzirea sau racirea apei.Curentii sunt fasii de apa care se deplaseaza sub forma de inele imense, din regiunile calde in cele reci.Ei sunt consecinta valurilor si a rotatiei Pamantului.

2.De ce sunt marile si oceanele sarate?
Raurile si apa de ploaie spala mineralele sarate de pe uscat, aducandu-le in mare.Unele animale marine utilizeaza sarea pentru cochilii.Marile mici, din interiorul contineltelor, sunt cele mai sarate.Marea Moarta din Israel este ata de sarata, incat pestii nu pot trai in ea.Daca marile si oceanele ar seca, din sarea care ramane s-ar putea construi in jurul Ecuadorului un zid inalt de 282 km si gros de 1,5 km.

3.Ce sunt valurile?
Valurile sunt unduii ale apei oceanelor, provocate de vant.Apa pare sa inainteze, dar de fapt urca si coboara.Valurile pot strabate sute de kilometri. Ele devin inalte, iar coama lor se rostogoleste cand ajung la tarm.Cutremurele si eruptiile subacvatice cauzeaza valuri uriase, cu inaltimi de peste 10 metri.

4.Maree.
De-a lungul coastelor, apa se ridica si se retrage de doua pri pe zi.Aceste fenomene se numesc flux si reflux si se datoreaza atractiei Lunii si a Soarelui.

5.Lumea in adancuri
Fundul mariilor si a oceanelor arata intocmai ca uscatul, cu campii, vai si munti.

a. Recifii de corali sunt bariere formate din partile dure ale unor animale gelatinoase, numite corali si se gasesc in apele tropicale putin adanci.

b.Gropiile abisale nu prea au fost explorate. Sunt intunecate, caci lumina Soarelu nu ajunge acolo.

c.Farul avertizeaza marinarii asupra stancilor subacvatice, care ar putea distruge vapoare.

d.O insula nu e altceva decat varful unui munte submarin.

e. Cel mai inalt munte din lume este munteleubacvatic Mauna Kea din Hawaii, de 10 km.

f. In Groapa Marianelor(11 km adancime) din Oceanu Pacific un obiect coboara la fund intr-o ora.


Warning: include(/home/harrypotter/coduri/footer.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/biologie/pesti.php on line 63

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/footer.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/biologie/pesti.php on line 63