Warning: include(/home/harrypotter/coduri/sesiune.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/biologie/inceput.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/sesiune.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/biologie/inceput.php on line 2
Inceputul vietii pe Pamant
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/header.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/biologie/inceput.php on line 10

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/header.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/biologie/inceput.php on line 10

Inceputul vietii pe Pamant
de ChocpotterViata a aparut pe Pamant cu 3000 de milioane de ani in urma, indata ce conditiile au devenit prielnice.

Conditia primordiala pentru aparitia vietii pe pamant presupunea posibilitatea formarii unor substante proteice. Pentru aceasta era necesar ca temperatura planetei noastre sa scada sub 95 de grade Celsius.
Cand aceasta conditie s-a indeplinit, in apele nu prea adanci ale marilor, elementele anorganice, prin cele mai simple procese fizice si chimice, s-au transformat in substante care dupa o dezvlotare indelungata au devenit materie vie.

Formarea plantelor si animalelor
Organismele cele mai simple au aparut pe la mijlocul arhaicului, dar aceste vietuitoare primitive nu erau inca nici plante, nici animale. Vietuitoarele s-au impartit in doua grupe mari probabil pe la mijlocul proterozoicului.

Primele animale si plante erau vietuitoare unicelulare, invizibile cu ochiul liber, si semanau cu bacteriile si cu bacilii care traiesc si azi. Urmele cele mai vechi care numara cca 3 miliarde de ani ne sunt cunoscute din sedimentele precambriene din Africa de Sud.
Urmatoarea treapta de dezvoltare poarta amprenta gruparii organismelor unicelulare cu caractere similare in colonii. In urma gruparii lor¸ din celule sau din grupele de celule, mai apoi din celulele cu forma si functii diferite ale vietuitoarelor, evolutia s-a desfasurat rapid, in mod exploziv.
In perioada proterozoica lumea vie s-a dezvlotat cu repeziciune. In apele marilor au aparut algele care erau organisme simple, unicelulare, plante ce traiau in apa. Algele albastre si verzi au devenit in mod deosebit foarte importante, deoarece corpul lor continea deja si clorofila de care aveau nevoie imperioasa in procesul de fotointeza.
In acest proces, plantele produceau oxigenul pe care atmosfera terestra, probabil, nu-l continea inca in acele timpuri.

Lumea vie a oceanului primar
Cu cca 550 de milioane de ani in urma, in apele marilor misunau vietuitoare cu aspect bizar.
Cea mai dezvoltata si mia caracteristica grupa de animale ale acestei perioade era ce a Trilobitilor, cunoscuti si sub numele de „raci cu trei lobi”, erau artropode, cu corp segmentat, cu exoschelet, animale nevertebrate. Acestea au primit numele de „raci cu trei lovi”, deoarece corpul lor era impartit in trei segmente, pe lungime. Trilobitii se tarau pe fundul oceanelor in cautarea hranei. Marea majoritate a exemplarelor cresteau pana la 2-3 cm, dar existau si exemplare uriase cu dimensiunea de 70 cm.
La inceputul paleozoicului traiau deja moluste(melci, amfineurieni, cefalopode), dar s-au raspandit in numar mare abia pe la mijlocul perioadei.
Cele mai mari animale nevertebrate din paeozoic au fost racii primitivi uriasi. Aceste animale artropode, cu miscare rapida, se pare ca au dus o viata de pradator. Unele exemplare masurau chiar si trei metri lungime In marile acestei perioade traiau si meduze. Corpul meduzelor era alcatuit din substanta foarte moale, si ca atare, fosilele acestora nu sunt frumoase.

Platele cuceresc uscatul
Pana la inceputul paleozoicului, pe uscat nu cresteau plante. Fixarea acestora pe pamant a insemnat un progres importnat al lumii vegetale.
Conditiile de fixare a plantelor pe uscat:
1.La exterior plantele erau acoperite, probabil, cu o epiderma de protectie care impiedica evaporarea prea rapida.
2.Plantele de uscat trebuiau sa-si sustina greutatea proprie, din aceasta trebuinta s-au dezvoltat tesuturile lemnoase, de schelet ale plantei.
3.Plantele cu radacini trebuiau sa trimita substantele nutritive si apa in partile superioare si pentru aceasta aveau nevoie de vase tubulare de transport.
4.Plantele superioare aveau nevoie de sol fertil, format din descompunerea organismelor vegetale si animale moarte, precum si din faramitarea rocilor.

In perioada devonianului au aparut asa-numitele plante cu spori.
In urmatoarea perioada a palezoicului, carboniferul, s-au inaltat lanturi mari de munti si in paralel s-au format lagune, golfuri, rauri, lacuri, mlastini. Clima a devenit calda si s-au asigurat astfel conditii prielnice evolutiei plantelor. In aceasta perioada au aparut si au cunoscut o dezvoltare rapida plantele cu spori.

Primele vertebrate
Apa marilor a ramas milioane de ani putin adanca. Trilobitii s-au tarat inca multa vreme pe fundul marilor in cautarea hranei, dar atunci traiau deja si alte specii care nu dispuneau de schelet
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/footer.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/biologie/inceput.php on line 76

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/footer.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/biologie/inceput.php on line 76