Warning: include(/home/harrypotter/coduri/sesiune.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/azteci/vikingi.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/sesiune.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/azteci/vikingi.php on line 2
Sectiunea Mitologie - Vikingi
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/header.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/azteci/vikingi.php on line 10

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/header.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/azteci/vikingi.php on line 10

Vikingi
de Crazyangel si Radu_Magicianu
Vikingii erau un popor nordic ce era asezat in sudul Suediei, in sudul Suediei si in Danemarca. Acest popor a cucerit intre anii 800D.C-1100D.C numeroase regiuni in vestul si estul Europei.

Cuceririle vikingilor intre secolele 9 si 10 sunt cele mai cunoscute perioade din inceputurile evului mediu. Aceste atacuri fioroase din Scandinavia au cazut pe insulele Britanice, pe Atlantic, pe tarmurile marii nordice ale imperiului Carolian care includea ce este acum Franta, Germania si tarile de jos si pe teritoriile pe care acum sta o parte din Rusia. Ei au afectat foarte mult dezvoltarea politicii fragile si stabilitatea Europei, totusi distrugeriile cauzate devikingi au fost exagerate de istorici din acea perioada. Cei mai multi erau preoti pentru ca ii priveau pe paganii vikingi cu o anumita oroare. Deci, biserica fiind mai slab aparata, era o tinta mai mare decat celelalte sectoare ale societatii europene. In ciuda notorietatii vikingilor ca fiind un popor fioros, ei au trecut la crestinism in 2 secole si s-au asezat pe teritoriile ce le-au cucerit. In aceeasi perioada, ei au cucerit nord Atlanticul, Islanda, Groenlanda, si o parte din America de nord.

Ei si-au facut regatul lor principal in Scandinavia si sud-estul Europei.

Cum ei s-au obisnuit cu noile lor pamanturi au devenit fermieri si negudtori, la fel si cuceritori si razboinici.

Dupa caderea Imperiului Roman de Apus, Europa a suferit mai multe lovituri. Cele mai puternice au fost din partea popoarelor scandinave, care, in secolul VIII d.Hr., au inceput o serie de expansiuni teritoriale. Acesti marinari razboinici sunt cunoscuti sub numele de vikgi sau nordici.

Principala cauza a expansiunii a fost probabil suprapopularea, si este posibil ca la inceput vikingii sa fi debarcat in noi regiuni pentru a face comert. Insa ei si-au dat seama ca le pot cuceri si stapani.

Calatoriile vikingilor
Imboldul de a parasi Scandinavia i+a determinat pe vikingi sa caute pamanturi nefolosite. In 874, vikingii au ajuns in Islanda, ocupata atunci doar de cativa calugarii irlandezi; insula a devenit in curand o comunitate infloritoare cu propria sa adunare,numita Lucrul, iar in Evul Mediu a produs o literatura splendida, ce descria expeditiile vikingilor.

In 981, un conducator viking celebru, eric cel Rosu, a descoperit Groelanda si a intemeiat o colonie care a supravietuit pana in secolul XV. Se pare ca vikingii au traversat Oceanul Atlantic, petrecand cava timp in Terra Nova; astfel, ei i-au luat-o inainte lui Cristofor Columb in Lumea Noua cu cateva sute de ani. Insa aceasta descoperire a ramas necunoscuta si nu a avut consecinte.

Vikingii danezi au traversat Marea Nordului si au atacat coasta de rasarit a Marii Britanii, invadand si nordul si vestul Europei, corabiile lor lungi transportandu-i pe susul fluviilor (Humber si Tamisa, Rin si Sena) in interiorul teritoriilor. Ei au navigat prin stramtoarea Gibratar ajungand in Marea Mediterana.

Vikingii suedezi, cunoscuti si sub numele de varegi, au traversat mariile fluvii de pe teritoriul Rusiei de astazi, ajungand la Constantinopol si chiar la Bagdad.

Teroarea de pe mari
Ceea ce ii facea pe vikingi atat de infricosatori era faptul ca veneau pe apa, pe care se simteau ca la ei acasa, spre deosebire de ceilalti marinari europeni, care rar indrazneau sa se aventureze la distante mari de tarmurile cunoscute. Parcurgand distante mari de tarmurile cunoscute. Parcurgand distante mari fara prea mari eforturi si sosind pe neasteptate, vikingii induceau o teroare aparte victimelor lor.

Luptatori de temut, celebri penru accesele de furie rayboinica, vikingii erau pagani. Nu respectau bisericile si manastirile, bogatiile acestora fiind tintele lor principale. Printre primele actiuni ale vikingilor in Marea Britanie au fost asedierile comunitatilor religioase de la Lindisfarne si Iona.

In secolul IX, atacurile vikingilor asupra Europei au atins apogeuls impreuna cu atacurile maghiarilor si arabilor, acestea pareau sa ameninte insasi existenta crestinismului catolic. Datorita priceperii cu care vikingii stapaneau fluviile, nici un loc nu parea sigur. De exemplu, in 840, vikingii si-au facut aparitia la gura fluviului Sena, iar la Nantes, Paris, Orleans si multe alte orase au fost asediate.

Invazii repetate
Jefuitorii reveneau an de an, incepand sa ocupe insule mai indepartate, de unde sa poata opera. Cea mai mare insula indepartata de Europa, Marea Britanie, a fost supusa unor atacuri din ce in ce mai intense, incepand cu 815. La aproximativ aceiasi dat, varegii au fondat Novgorod si au navigat spre Marea Neagra, pentru a invada Imperiul Bizantin. Putin mai tarziu, capitala varegilor a fost mutata la Kiev, care adevenit ulterior nucleul primului stat rus.

Dupa ce s-au instalat in regiunile pe care le-au luat in stapanire, vikingii s-au contopit cu popoarele care locuiau aici, fiind rapid asimilati de acestia.Acesta a fost un lucru surprinyator, deoarece ei aveau o cultura proprie, care cuprindea talente artistice impresionante, un dar aparte pentru intocmirea legior si comert si oreligie distincnta patronata de un intreg alai de yei, in frunte cu Odin.


Warning: include(/home/harrypotter/coduri/footer.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/azteci/vikingi.php on line 63

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/footer.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/azteci/vikingi.php on line 63