Warning: include(/home/harrypotter/coduri/sesiune.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/azteci/babilon.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/sesiune.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/azteci/babilon.php on line 2
Sectiunea Istorie: CETATEA UR-BABILONUL
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/header.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/azteci/babilon.php on line 10

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/header.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/azteci/babilon.php on line 10

CETATEA UR-BABILONUL
de Mirelutza


Primele informatii despre cetatea UR, atestate documentar, provin de acum 4000 de ani i.H. si se refera la civilizatiile de pe Valea Indusului.

Primul rege al cetatii Ur a fost Urbagas. Spre deosebire de Ur, Babilonul era o asezare fara prea mare importanta, pe malul Eufratului.

In jurul anului 2105 i.H., Hammurabi a reunit Sumerul si Akkdul intr-un mare stat.

Asadar, despre cetatea Ur se stie ca este mai veche decat Babilonul, cu cel putin un mileniu si jumatate.

Civilizatiile din Valea Indusului isi formasera un fel de sanctuare inchinate zeilor pe locuri ceva mai inalte: dealuri, coline, podisuri.

Datorita faptului ca zona aflata intre Tigru si Eufrat era un ses neted, lipsit de denivelari, noii locuitori au inceput sa inalte piramide in trepte numite zigurate, in varful carora isi cladeau sanctuare.

In urma cercetarilor arheologice efectuate la Ur, s-au descoperit printre altele, un lacas dedicat cultului Lunii, reprezentata de zeul Sin (Uannar), situat pe un zigurat cladit din terase suprapuse.

Ultima terasa o constituie soclul templului dedicat lui Sin, lung de 60 de metri si lat de 45 de metri. In Babilon au existat mai multe zigurate.

Primul zigurat a fost conceput spre sfarsitul mileniului III i.H., iar ultimul a fost terminat in jurul anilor 570 i.H. Acest ultim zigurat, un adevarat Turn Babel, a fost construit din ordinul lui Nabucodonosor.

Herodot isi amintea ca: "In centrul incintei sacre se ridica un turm masiv, cu latura cuprinsa intre 18 si 19 metri si peste acest turn se ridica un altul, fiind 8 in total. Scarile de acces sunt exterioare si unesc toate turnurile".

Mitologia Sumerului, precum si o serie de tablite si gravuri provenite din Akkad vorbesc despre zeii lor care nu aveau chip omenesc, iar simbolul fiecariu zeu era legat de cate o stea. Pe tablitele descoperite la Akkad stelele sunt reproduse exact asa cum le desenam si noi azi. In jurul acestor stele graviteaza planete de marimi diferite. Nu se stie nici pana astazi, cum de stiau ei atunci ca in jurul unei stele fixe graviteaza o multime de planete.


Warning: include(/home/harrypotter/coduri/footer.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/azteci/babilon.php on line 49

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/footer.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/azteci/babilon.php on line 49