Warning: include(/home/harrypotter/coduri/sesiune.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/astro/comete.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/sesiune.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/astro/comete.php on line 2
Cometele
Warning: include(/home/harrypotter/coduri/header.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/astro/comete.php on line 10

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/header.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/astro/comete.php on line 10

Cometele
Pagina are la baza un material trimis de CarapaliIn comparatie cu Soarele si cu planetele din Sistemul Solar, cometele si mateorii sunt mai mici. Oamenii de stiinta impartasesc credinta ca, asemeni asteroizilor, ei sunt resturile ramase de la formarea Sistemului Solar. Ei sunt ca niste bucati de resturi spatiale care vajaie in jurul Sistemului Solar. Ocazional pot fi vazuti de pe Pamant.

Cometele sunt bucati de gheata murdara amestecata cu praf si pietricele. Au orbite elipsoide, deci isi petrec timpul departe de Soarte si doar se apropie de el pentru scurt timp.

Partea solida a unei comete(nucleul) este inconjurata de gaze stralucitoare, numita coama. Coama se intinde spre coada si poate fi rupta formand panglici colorate, delicat rasucite in varteje.

Majoritatea cometelor au nucleul de marime mai mica de 10 km(circa 6 mile). Cu cat se apropie mai mult de Soare, cometele pot avea o coama de 80 000 km(50 000 de mile), si o coadfa mai lunga de 1 milion de km(60 000 de mile).

Una din cozile cele mai lungi ale unei comete inregistrate vreodata, a fost aceea a Marii Comte din 1843. Avea lungimea de aproximativ 330 de milioane de km(circa 220 milioane de mile)

Cand o cometa se afla la distanta mare fata de Soare, ramane solida. Nu are coada si se deplaseaza rapid in spatiu ca un bulgare de zapada murdar.

Cu cat se apropie mai mult de Soare, razele solare incep sa topeasca cometa. Incep sa se elibereze in spatiu gaz si praf formand un nor numit coama.

Un curent/flux constant de particule, de la Soare, numit vant solar, sufla contrar directiei coamei, formand in spate o coada spectaculoasa.

Cometele pot fi vazute de pe Pamant cand ele se afla relativ aproape de Soare. majoritatea sunt ca niste pete de lumina, chiar vazute prin telescop.

Unele comete au orbite foarte lungi(mari) care le poarta departe in afara Sistemului Solar. Ele pot fi vazute de pe Pamant o data la cateva mii de ani. Cometele cu orbite mai scurte pot fi vazute mai des si este mai usor de prezis intoarcerea lor.

Intre 1995 si 1997 s-a putut vedea cometa Hale-Bopp. A fost cea mai clara cometa in aproape o suta de ani. Nucleul poate avea marimea de 40 km(25 de mile)

Cometele stralucitoare eu de obicei doua cozi principale. Intai, o coada dreapta, albastruie se intinde in spatele cometei, indepartandu-se de Soare. Acesta coada este gazul suflat de vantul solar din cometa. Poate exista, de asemenea, o coada din praf alb-galbui, care are o alta directie. Acesta traverseaza traseul orbitar al cometei.

Unele comete au mai mult de doua cozi. De exemplu, o cometa cunoscuta sub numele de De Cheseaux are sapte cozi, desfacandu-se in evantai ca si coada unui paun.Warning: include(/home/harrypotter/coduri/footer.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/astro/comete.php on line 58

Warning: include(): Failed opening '/home/harrypotter/coduri/footer.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php70/usr/share/pear') in /home4/r60811spor/superok.ro/biblioteca/astro/comete.php on line 58